úterý 6. října 2015

Čokoládové řezy z červené řepy

Dezerty, kde je ovoce nebo zelenina použita k provláčnění těsta, mám moc ráda. Takže když mě má švagrová Petra vychválila řezy z čokolády a červené řepy, musela jsem je vyzkoušet. Dezert je krásně vláčný, řepa z něj trochu cítit je, ale pokud to strávník nebude vědět, nepozná ji:o) 

Pokud chcete řezy s výraznější červenou barvou, uberte nebo zcela vynechte kakao. 

Korpus

300 g červené řepy (3 menší bulvy)
125 g másla
100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
180 g cukru krupice
3 vejce
30 g holandského kakaa
300 g hladké mouky
1 rovná lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------
Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).
Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme do hladka.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.

V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.

Krém

250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
35 g cukru moučka
1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky vanilkového extraktu
asi 20 g hořké čokolády na zdobení
------------------------------------------
Mascarpone a cukr vyšleháme do hladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.

Hotový krém natřeme na vyhladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy - buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblín, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.

Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.

Krém je natřen ve slabé vrstvě a po chvíli začne chytat růžový odstín - to řepa barví a ničemu to nevadí:o)

5 komentářů:

  1. Marcelo,
    dělala jsem už z červené řepy čokoládový dort z časopisu Rozmarýna a mému muži moc v této podobě červená řepa chutná, i když jí jinakmoc nemusí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem ho zkusila bez másla (s olejem) a bez vajec (s cizrnovou moukou) a i tak se povedl! Takže super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se povedl i ve vegan úpravě:o)

      Vymazat
    2. Výborné těsto, dělala jsem mufiny a vylepšila to sekanými oříšky a čokoládou.

      Vymazat
  3. Potřebovala jsem upéct něco nového, když jsme jeli na návštěvu a vybrala si tento recept. A byla to správná volba :) - výborný moučník, měl úspěch a mně osobně připomíná brownies. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat