Čokoládové řezy z červené řepy

Dezerty, kde je ovoce nebo zelenina použita k provláčnění těsta, mám moc ráda. Takže když mě má švagrová Petra vychválila řezy z čokolády a červené řepy, musela jsem je vyzkoušet. Dezert je krásně vláčný, řepa z něj trochu cítit je, ale pokud to strávník nebude vědět, nepozná ji:o) 

Pokud chcete řezy s výraznější červenou barvou, uberte nebo zcela vynechte kakao. 

Korpus

300 g červené řepy (3 menší bulvy)
125 g másla
100 g hořké čokolády (50% kakaa a více)
180 g cukru krupice
3 vejce
30 g holandského kakaa
300 g hladké mouky
1 rovná lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
----------------------------------------------
Z řepy odřízneme stonky, zalijeme vodou a vaříme do změknutí (dle velikosti to trvá asi 40-60 minut). Řepu necháme vychladnout, oloupeme (jde to rukou) a nasekáme v robotu nebo nastrouháme na jemném struhadle.

Troubu zapneme a nastavíme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Plech o velikosti 40*30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a nebo ho jen vyložíme pečícím papírem (tak jsem to udělala já).
Máslo necháme rozpustit (ve vodní lázni a nebo v mikrovlnce), nalámeme do něj čokoládu a rozmícháme do hladka.

Rozpuštěnou čokoládu přidáme k řepě spolu s cukrem, vejci a kakaem a metličkou v ruce vytvoříme homogenní směs.

V druhé misce smícháme mouku, sodu a sůl a tuto směs přidáme k řepovému těstu a pečlivé promícháme, aby v těstě nebyly hrudky mouky. Těsto nalijeme do připraveného plechu, vložíme do trouby a pečeme 20-30 minut. Propečenost zkoušíme špejlí - musí vyjít suchá bez stop syrového těsta.
Po upečení vyndáme plech z trouby a necháme zcela vychladnout.

Krém

250 g mascarpone (nebo krémového sýra, případně tučného tvarohu)
35 g cukru moučka
1 lžička citronové šťávy
1/2 lžičky vanilkového extraktu
asi 20 g hořké čokolády na zdobení
------------------------------------------
Mascarpone a cukr vyšleháme do hladka. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt (pokud nemáte vanilkový extrakt, použijte vanilkový cukr a moučkového cukru dejte jen 30g), znovu krátce prošleháme.

Hotový krém natřeme na vyhladlý korpus v tenké vrstvě. Celou buchtu nařežeme na řezy - buď malé čtverce a nebo trojúhelníky. Střed každého řezu ozdobíme hromádkou čokoládových hoblín, které vyrobíme jednoduše pomocí škrabky na brambory.

Skladujeme v chladu v uzavřené nádobě.

Krém je natřen ve slabé vrstvě a po chvíli začne chytat růžový odstín - to řepa barví a ničemu to nevadí:o)

Komentáře

  1. Marcelo,
    dělala jsem už z červené řepy čokoládový dort z časopisu Rozmarýna a mému muži moc v této podobě červená řepa chutná, i když jí jinakmoc nemusí ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem ho zkusila bez másla (s olejem) a bez vajec (s cizrnovou moukou) a i tak se povedl! Takže super!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda, že se povedl i ve vegan úpravě:o)

      Vymazat
    2. Výborné těsto, dělala jsem mufiny a vylepšila to sekanými oříšky a čokoládou.

      Vymazat
  3. Potřebovala jsem upéct něco nového, když jsme jeli na návštěvu a vybrala si tento recept. A byla to správná volba :) - výborný moučník, měl úspěch a mně osobně připomíná brownies. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý deň! Ďakujem za vynikajuci recept! Hladala som nejaku zdravsiu variantu na detsku tortu a dokonale sa Vas recept osvedcil. Nie je priliz sladky, tak akurat, repu nie je vobec poznat. Piekla som v tortovej forme a navrch stacilo par lentiliek na ozdobu. Palec hore! B.

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný recept!!! Dělala jsem jako muffiny.Těsto krásně vláčné ��

    OdpovědětVymazat
  6. Výborný ochutnali jsme u babičky a hned sem to musela také zkusit moc se povedl ke fakt luxusní chutná jako dortík z cukrárny ����

    OdpovědětVymazat
  7. Vynikající varianta čoko-dezertu. Já ještě při podávání polila malinovým rozvarem a ozdobila čerstvými malinami. Teď poslední dva dny nedělám nic jiného než, že projíždím vaše recepty a vybírám co bych upekla - samé lákavé dezerty. ����

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ať se povedou i případné další dobroty, moc mě těší, že vám chutnalo:o)

      Vymazat
  8. Chtela jsem se zeptat, sla by pouzit varena repa co se prodava vakuove zabalena napr. v Lidlu? Usetrilo by to dost casu. Jinak recept jsem uz vyzkousela, ale nebavi me cekat nez se repa uvari. Ale jinak jsou rezy dokonale.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně že jde použít vakuovaná vařená řepa:o) Pokud není ochucená, tak je prostě jen vařená. Já jí občas taky kupuju a používám, když potřebuju vařenou řepu, ale nechce se mi čekat:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů