čtvrtek 12. července 2018

Linecký koláč plný tvarohu se švestkami / meruňkami a drobenkou

V neděli večer jsme se vrátili z dovolené a doma to vypadalo jak u snědeného krámu. V pondělí dopoledne jsem stihla jen nákup na farmářských trzích, takže jsem se zásobila ovocem a zeleninou, ale to bylo vše. Jelikož potřeba domácího koláče k odpolední kávě byla silná, prohrabala jsem vybílenou lednici a našla jen vejce, máslo a tvarohy, kterým se blížila doba spotřeby. A tak vznikl tenhle koláč - povstal z nouze, ale chuťově nuzný rozhodně není. Linecké těsto, na něm vrstva tvarohu doplněná o švestky a skořicovou drobenku. Tak trochu variace na kynutý koláč se švestkami, ale bez kynutého těsta a s větším množstvím tvarohu.

Edit po 14 dnech: koláč je tak dobrý a u nás doma má obří úspěch, že ho peču už popáté! Zkoušela jsem malinko experimentovat a pokud chcete jemnější chuť náplně (ale zároveň tučnější výsledek), použijte místo jednoho tvarohu mascarpone.

Po nějakém čase dodávám další edit - pokud nemáte švestky, ale meruňky, koláč je skvělý i s nimi!





Těsto

100 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
sůl
---------------------------------------
Máslo necháme  povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň

500 g tučného tvarohu ve vaničce (nebo 250 g tvarohu a 250 g mascarpone pro jemnější chuť)
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
švestky (nebo meruňky)
---------------------------------------------
Ovoce omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek. 

Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.

Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.

Drobenka

100 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla
1/2 lžičky skořice (vhodnější na švestky, na meruňky spíše přidat vanilku)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.

Koláč vložíme do trouby  pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový. 

Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.

 


A ještě pár fotek s meruňkami..







38 komentářů:

  1. krásné fotky, jen ta vidlička je vlevo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to vadi?:-) co kdyz ten kolac jedl levak?:-)

      Vymazat
    2. Já teda nevím, ale vidlička má být vlevo ne? Vlevo vidlička, vpravo nůž a lžíce. A je jedno jestli je tam jen vidlička nebo celý příbor.

      Vymazat
    3. Já bych zkoušku z etikety asi neudělala, obvykle dávám dezertní vidličku (když je bez nože) doprava... Ale na fotku se mi prostě hodila doleva a nenapadlo mě, že by to někoho mohlo drásat:o)

      Vymazat
    4. Paní Marcelo, nalevo či napravo, nám normálním je to úplně jedno, my se díváme jen na ten nádherný koláč:-) vypadá krásně jako vždy.

      Vymazat
    5. 😂 to jsou starosti 😂 to je urcite porce pro mne,jsem levák a příbor opravdu potrebuji naopak 😉

      Vymazat
  2. Včera upečen...včera snězen:) Byla to dobrota!
    Veronika

    OdpovědětVymazat
  3. Včera upečeno - dnes snězeno :-) vynikající :-) děkuji za super receptík

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska jsem upekla, je vynikající, určitě si uložím a budu péci i nadále :-) díky za vaše skvělé stránky!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Tak je v troube na malem plechu, nenasla jsem kolacovou formu, to bude mnamkam, uz ted se tesim a recept ukladam, dekuji za nej :-)))) Pavla

    OdpovědětVymazat
  6. Výborný koláč, měla jsem jen jeden tvaroh, tak jsem přidala vanilkový jogurt a 1/2 sáčku vanilkového pudinku. Majka

    OdpovědětVymazat
  7. Pekla jsem pro návštěvu a všichni byli nadšení! Díky! Radka

    OdpovědětVymazat
  8. Uz se to peceeeee, tesim se :-) mnam! Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. Vynikající koláč, dávala jsem jeden tvaroh a jedno mascarpone. Všem moc chutnal, tak musím upéct hned znovu :) Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Ten vypadá výborně! Mám ráda chuť švestek a tvarohu, takže dnes zkusím ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. Chutove je vyborny...fakt skvely, ted jsem ho vyndala z trouby:) Akorat konzistence mi nejak nevysla a nevim proc :( Nejde to vubec nabrat, rozpada se mi. Jsem zacatecnik, takze nevim, v cem to muze byt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To linecké těsto se rozpadá nebo tvaroh? Jestli těsto, není možné, že máte větší formu a těsto je slabší a nedrží? Kdyžtak nedělat příště boky a nechat všechno těsto jen na spodek. A pokud nedrží tvarohový krém, tak je nedopečený.

      Vymazat
    2. Tak se moc omlouvám, když koláč trochu vystydl, tak i ztuhnul..jak říkám, začátečník :-D Je skvělý, určitě ho budu dělat zase... děkuji :)

      Vymazat
  12. Dobrý den, dělám koláč podruhé, bohužel teď pro návštěvu a jako na potvoru se mi to moc nepovedlo - dala jsem malo zmolenky (prislo mi, ze uz se tam vic nevejde :( Takze to vypada dost blbe. Nevite, jak by to slo napravit, prosim? Jde nějak zmolenky pridelat? Nepokazim to jeste vic? Moc dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja bych na upeceny kolac drobenku uz nepridavala a nechala to byt. Chutove to bude urcite dobre i bez drobenky:-)

      Vymazat
    2. Dobře, nechám to být, moc děkuji :) minule jsem mela takovy vystavni kousek a ted teda zadna slava, ale taky snad bude dobry :))

      Vymazat
  13. Vyzkoušeno na víkend a pro velký úspěch už se peče a troubě další. Použila jsem na polovinu rebarboru a na druhou švestky (druhý bude rebarbora/borůvky) a na to makovou drobenku, dokonalost.

    OdpovědětVymazat
  14. Vyzkoušeno na víkend a pro velký úspěch už se peče a troubě další. Použila jsem na polovinu rebarboru a na druhou švestky (druhý bude rebarbora/borůvky) a na to makovou drobenku, dokonalost.

    OdpovědětVymazat
  15. Poradite prosim, jaka drobenka by se hodila k jahodam, kdyz ted bohuzel nejsou svestky? Nebo nejakou jinou kombinaci ovoce+drobenka. I kdyz nevim, jestli neco predci svestky se skorici, tenhle kolac miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. skořici vyměňte za vanilku (trochu vanilkového cukru) a bude to v pohodě. TEnhle koláč bude jistě dobrý i s jahodami:o)

      Vymazat
  16. V nedeli jsem pekla a je opravdu vynikající. Misto jednoho tvarohu, ktery jsem nemela, jsem dala zakysanku a bylo to mnamozni, dekuju za recept 😊

    OdpovědětVymazat
  17. Proč jsou zde komentáře z roku, 2015 - 2017 ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Protoze je to receot ze zari 2015. Ja jsem ho ted vyzkousela s merunkama, dopsala do textu par slov a posunula nahoru, aby byl lepe dohledatelny, kdyz ho propaguji na ig a facebooku.

      Vymazat
  18. Tak je v troubě :) Udělala jsem "chudší" verzi jen s jedním tvarohem, ubrala 20 % drobenky, ale i tak jí bylo ažaž. Já prostě neumím postupovat přesně podle receptů :-D Jen se zeptám, měla by se forma vymazat nebo je těsto samo sobě tučné dost a nepřilepí se? Mám keramickou formu a raději jsem ji vyložila papírem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja mam sklenenou formu a nijak ji nevymazavam.. keramickou bych taky nevymazavala... trocha testa zustane na dne, ale nic dramatickeho 😊

      Vymazat
    2. Díky za odpověď, příště tedy zkusím bez papíru. Jinak koláč je opravdu famózní, brzy budeme mít takové ranější švestky, tak ho vyzkouším i s nimi.

      Vymazat
  19. Kolac uzasny, pry jako z cukrarny. I jednoducha priprava. Pisi do rodinnych receptu. Diky 😉

    OdpovědětVymazat
  20. Koláč je výborný,čerstvý i druhý den chlazený.
    Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  21. Naprosto famózní koláček,určitě jej budu dělat často :-)) hezký den všem

    OdpovědětVymazat
  22. Zrovna si jej ještě vlažný vychutnávám k odpolední kávičce a je opravdu (i s meruňkami) vynikající!

    OdpovědětVymazat
  23. Krásný recept uz se peče ale s jablíčky a pekanovymi ořechy to bude dobrota na zítra děkuji

    OdpovědětVymazat
  24. Já už jsem ho pekla několikrát s hruškama a mascarpone, a vždycky měl úspěch. Díky!

    OdpovědětVymazat