Linecký koláč plný tvarohu se švestkami / meruňkami a drobenkou
V neděli večer jsme se vrátili z dovolené a doma to vypadalo jak u snědeného krámu. V pondělí dopoledne jsem stihla jen nákup na farmářských trzích, takže jsem se zásobila ovocem a zeleninou, ale to bylo vše. Jelikož potřeba domácího koláče k odpolední kávě byla silná, prohrabala jsem vybílenou lednici a našla jen vejce, máslo a tvarohy, kterým se blížila doba spotřeby. A tak vznikl tenhle koláč - povstal z nouze, ale chuťově nuzný rozhodně není. Linecké těsto, na něm vrstva tvarohu doplněná o švestky a skořicovou drobenku. Tak trochu variace na kynutý koláč se švestkami, ale bez kynutého těsta a s větším množstvím tvarohu.
Edit po 14 dnech: koláč je tak dobrý a u nás doma má obří úspěch, že ho peču už popáté! Zkoušela jsem malinko experimentovat a pokud chcete jemnější chuť náplně (ale zároveň tučnější výsledek), použijte místo jednoho tvarohu mascarpone.
Po nějakém čase dodávám další edit - pokud nemáte švestky, ale meruňky, koláč je skvělý i s nimi!
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
sůl
---------------------------------------
Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
švestky (nebo meruňky)
---------------------------------------------
Ovoce omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek.
Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
50 g cukru krupice
50 g másla
1/2 lžičky skořice (vhodnější na švestky, na meruňky spíše přidat vanilku)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.
Koláč vložíme do trouby pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
A ještě pár fotek s meruňkami..
Edit po 14 dnech: koláč je tak dobrý a u nás doma má obří úspěch, že ho peču už popáté! Zkoušela jsem malinko experimentovat a pokud chcete jemnější chuť náplně (ale zároveň tučnější výsledek), použijte místo jednoho tvarohu mascarpone.
Po nějakém čase dodávám další edit - pokud nemáte švestky, ale meruňky, koláč je skvělý i s nimi!
Těsto
100 g másla50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
1/4 lžičky prášku do pečiva
sůl
---------------------------------------
Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl, mouku a prášek do pečiva, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))
Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Náplň
500 g tučného tvarohu ve vaničce (nebo 250 g tvarohu a 250 g mascarpone pro jemnější chuť)50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
švestky (nebo meruňky)
---------------------------------------------
Ovoce omyjeme, odstopkujeme, vypeckujeme a nakrájíme: větší plody na čtvrtiny, menší plody stačí na polovinu. Švestek je potřeba "pohyblivé" množství podle velikosti formy. Mně stačilo asi 450 g (míněno plodů s peckami), pokud máte formu větší, můžete se dostala i na 3/4 až kilo švestek.
Tvaroh (nebo tvaroh a mascarpone), oba cukry a vejce vložíme do mísy a drátěnou metlou v ruce lehce prošleháme a tím spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na těsto tvarohovou směs a poklademe švestkami řeznou stranou nahoru.
Drobenka
100 g polohrubé mouky50 g cukru krupice
50 g másla
1/2 lžičky skořice (vhodnější na švestky, na meruňky spíše přidat vanilku)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Studené máslo nakrájíme na kostičky, zasypeme moukou, cukrem a skořicí a rukama vypracujeme sypkou drobenku. Tou bohatě posypeme švestky na vrchu koláče.
Koláč vložíme do trouby pečeme 50-60 minut do zlatova. A nebo to poznáte i tak, že tvaroh v náplni začne celý koláč zvedat od krajů nahoru. Jakmile se začne zvedat i střed, koláč je hotový.
Necháme vychladnout a podáváme.Výborný je ještě vlahý cca 3 hodiny po upečení, ale i druhý den vychlazený z lednice.
A ještě pár fotek s meruňkami..
krásné fotky, jen ta vidlička je vlevo...
OdpovědětVymazatA to vadi?:-) co kdyz ten kolac jedl levak?:-)
VymazatJá teda nevím, ale vidlička má být vlevo ne? Vlevo vidlička, vpravo nůž a lžíce. A je jedno jestli je tam jen vidlička nebo celý příbor.
VymazatJá bych zkoušku z etikety asi neudělala, obvykle dávám dezertní vidličku (když je bez nože) doprava... Ale na fotku se mi prostě hodila doleva a nenapadlo mě, že by to někoho mohlo drásat:o)
VymazatPaní Marcelo, nalevo či napravo, nám normálním je to úplně jedno, my se díváme jen na ten nádherný koláč:-) vypadá krásně jako vždy.
Vymazat😂 to jsou starosti 😂 to je urcite porce pro mne,jsem levák a příbor opravdu potrebuji naopak 😉
VymazatKriste pane🤦 Tak si tu fotku zrcadlově obraťte. Spokojena? Jdu si radši upíct ten koláč než tu hejtovat za voloviny... Děkuji za recept😊
VymazatVčera upečen...včera snězen:) Byla to dobrota!
OdpovědětVymazatVeronika
Včera upečeno - dnes snězeno :-) vynikající :-) děkuji za super receptík
OdpovědětVymazatDneska jsem upekla, je vynikající, určitě si uložím a budu péci i nadále :-) díky za vaše skvělé stránky!!!
OdpovědětVymazatTak je v troube na malem plechu, nenasla jsem kolacovou formu, to bude mnamkam, uz ted se tesim a recept ukladam, dekuji za nej :-)))) Pavla
OdpovědětVymazatVýborný koláč, měla jsem jen jeden tvaroh, tak jsem přidala vanilkový jogurt a 1/2 sáčku vanilkového pudinku. Majka
OdpovědětVymazatPekla jsem pro návštěvu a všichni byli nadšení! Díky! Radka
OdpovědětVymazatUz se to peceeeee, tesim se :-) mnam! Hanka
OdpovědětVymazatVynikající koláč, dávala jsem jeden tvaroh a jedno mascarpone. Všem moc chutnal, tak musím upéct hned znovu :) Lenka
OdpovědětVymazatTen vypadá výborně! Mám ráda chuť švestek a tvarohu, takže dnes zkusím ;-)
OdpovědětVymazatChutove je vyborny...fakt skvely, ted jsem ho vyndala z trouby:) Akorat konzistence mi nejak nevysla a nevim proc :( Nejde to vubec nabrat, rozpada se mi. Jsem zacatecnik, takze nevim, v cem to muze byt.
OdpovědětVymazatTo linecké těsto se rozpadá nebo tvaroh? Jestli těsto, není možné, že máte větší formu a těsto je slabší a nedrží? Kdyžtak nedělat příště boky a nechat všechno těsto jen na spodek. A pokud nedrží tvarohový krém, tak je nedopečený.
VymazatTak se moc omlouvám, když koláč trochu vystydl, tak i ztuhnul..jak říkám, začátečník :-D Je skvělý, určitě ho budu dělat zase... děkuji :)
VymazatMě se to také stalo. Jinak manžel prohlásil, že nejlepší koláč, jaký kdy jedl.
VymazatDobrý den, dělám koláč podruhé, bohužel teď pro návštěvu a jako na potvoru se mi to moc nepovedlo - dala jsem malo zmolenky (prislo mi, ze uz se tam vic nevejde :( Takze to vypada dost blbe. Nevite, jak by to slo napravit, prosim? Jde nějak zmolenky pridelat? Nepokazim to jeste vic? Moc dekuji
OdpovědětVymazatJa bych na upeceny kolac drobenku uz nepridavala a nechala to byt. Chutove to bude urcite dobre i bez drobenky:-)
VymazatDobře, nechám to být, moc děkuji :) minule jsem mela takovy vystavni kousek a ted teda zadna slava, ale taky snad bude dobry :))
VymazatVyzkouseno a chutna vyborne!
OdpovědětVymazatVyzkoušeno na víkend a pro velký úspěch už se peče a troubě další. Použila jsem na polovinu rebarboru a na druhou švestky (druhý bude rebarbora/borůvky) a na to makovou drobenku, dokonalost.
OdpovědětVymazatVyzkoušeno na víkend a pro velký úspěch už se peče a troubě další. Použila jsem na polovinu rebarboru a na druhou švestky (druhý bude rebarbora/borůvky) a na to makovou drobenku, dokonalost.
OdpovědětVymazatPoradite prosim, jaka drobenka by se hodila k jahodam, kdyz ted bohuzel nejsou svestky? Nebo nejakou jinou kombinaci ovoce+drobenka. I kdyz nevim, jestli neco predci svestky se skorici, tenhle kolac miluju :)
OdpovědětVymazatskořici vyměňte za vanilku (trochu vanilkového cukru) a bude to v pohodě. TEnhle koláč bude jistě dobrý i s jahodami:o)
VymazatV nedeli jsem pekla a je opravdu vynikající. Misto jednoho tvarohu, ktery jsem nemela, jsem dala zakysanku a bylo to mnamozni, dekuju za recept 😊
OdpovědětVymazatProč jsou zde komentáře z roku, 2015 - 2017 ?
OdpovědětVymazatProtoze je to receot ze zari 2015. Ja jsem ho ted vyzkousela s merunkama, dopsala do textu par slov a posunula nahoru, aby byl lepe dohledatelny, kdyz ho propaguji na ig a facebooku.
VymazatTak je v troubě :) Udělala jsem "chudší" verzi jen s jedním tvarohem, ubrala 20 % drobenky, ale i tak jí bylo ažaž. Já prostě neumím postupovat přesně podle receptů :-D Jen se zeptám, měla by se forma vymazat nebo je těsto samo sobě tučné dost a nepřilepí se? Mám keramickou formu a raději jsem ji vyložila papírem.
OdpovědětVymazatJa mam sklenenou formu a nijak ji nevymazavam.. keramickou bych taky nevymazavala... trocha testa zustane na dne, ale nic dramatickeho 😊
VymazatDíky za odpověď, příště tedy zkusím bez papíru. Jinak koláč je opravdu famózní, brzy budeme mít takové ranější švestky, tak ho vyzkouším i s nimi.
VymazatKolac uzasny, pry jako z cukrarny. I jednoducha priprava. Pisi do rodinnych receptu. Diky 😉
OdpovědětVymazatKoláč je výborný,čerstvý i druhý den chlazený.
OdpovědětVymazatDěkuji za recept.
Naprosto famózní koláček,určitě jej budu dělat často :-)) hezký den všem
OdpovědětVymazatZrovna si jej ještě vlažný vychutnávám k odpolední kávičce a je opravdu (i s meruňkami) vynikající!
OdpovědětVymazatKrásný recept uz se peče ale s jablíčky a pekanovymi ořechy to bude dobrota na zítra děkuji
OdpovědětVymazatJá už jsem ho pekla několikrát s hruškama a mascarpone, a vždycky měl úspěch. Díky!
OdpovědětVymazatNáš velmi oblíbený dezert jak se švestkami, tak meruňkami.
OdpovědětVymazatTento kolac jsem objevila minuly rok v lete a od te doby ho pekla mnohokrat s nekolika druhy ovoce. Detem nejvic chutna s rybizem, ktery normalne nechteji. Kazda navsteva ho chvali��. Dekuji za tento blog, cerpam inspiraci uz jen tady. Mam jistotu, ze se vse vzdycky povede. Peceni me bavi, rada delam ovocne dorty, napr. Boruvkove zrcadlo melo doma i v praci obrovsky uspech. Receptu od Vas uz jsem vyzkousela hodne a mam seznam, na ktere se chystam��. Dekuji moc a jsem rada, ze Vas mam.
OdpovědětVymazatNejlepší koláč na světě !!!
OdpovědětVymazatPeču ho už po několikáté a nemůže se ho manžel s děckem nabazit!!!
Moc děkujeme je super:)
Dobrý den, dnes jsem upekla švestkový koláč podle vašeho receptu a je dokonalý🥰.
OdpovědětVymazatOpravdu luxusní 🤩
OdpovědětVymazatLuxusní záležitost, dne s borůvkami
OdpovědětVymazatŠlo by ten koláč udělat i zcela bez ovoce? Dcera je na ovoce velmi vybíravá, a tak jí ho raději pašuji do jídla třeba v podobě ovocných salátů, kde ho bez problému sní, zato má ráda moučníky s tvarohem, tak přemýšlím, jestli se něco zásadního stane, když tam prostě žádné ovoce vůbec dávat nebudu...
OdpovědětVymazatDrobenky jsem dala poloviční množstvi a do tvarohové náplně kápla trochu citronové šťávy. Každopádně recept je naprosto perfektní. A ta záměna mascarpone místo jednoho tvarohu je geniální. Díky!
OdpovědětVymazatRecept je naprosto skvělý. Z usporných důvou jsem dala poloviční množství drobenky a vystačilo mi to na formu akorát :-) Do tvarohové náplně jsem přikápla trochu citronové štávy, protože švestky byly extrémně sladké :-)
OdpovědětVymazatNo ale teda ta Vaše záměna mascarpone za jeden tvaroh je geniální! Moc děkuju!
Povedl se a je výborný. Sice jsem zapomněla dát do tvarohu a mascarpone vajíčka,ale nejspíš to nevadilo. Koláč jsme snědli na posezení ke kávě 👍😊
OdpovědětVymazatBoží, upečenej, bez drobenky, strašně dobrej, ale co já s ním budu dělat, jsem na něj sama a to se nedá.Doufám, že v ledničce chvíli vydrží. :)
OdpovědětVymazatV lednici vydrží urcite 3 dny... Teda teoreticky, kdyz ho nikdo nesni :o)
VymazatSuper, dávám jenom jeden tvaroh,nám stačí.
OdpovědětVymazatNadherny recept, dekuji moc za super zpracovani! :)
OdpovědětVymazat