sobota 1. srpna 2015

Řecké bifteki

Ač cestuji ráda, moc zemí jsem zatím neprojela a navíc jsem si (aspoň zatím) vystačila s Evropou. Řecko jsem navštívila opakovaně a jestli mě tam něco hodně nadchlo, tak je to jejich slaná kuchyně. Nedávno jsem hostila svého bratra s ženou na večeři a bez předchozího zkoušení (což moc často nedělám) jsem připravila řecké bifteki. A ukázalo se, že to byla velmi dobrá volba. Dnes jsme si udělali řecký oběd (včetně sklenky ouza) a já si bifteki nafotila a přináším recept na tuhle jednoduchou dobrotu.


na 2 porce:
300 tučnějšího hovězí masa - mletého
60 g sýra feta
50 g červené cibule
2 lístky máty (já nedávám, nemám mátu ráda)
5 lístků  plocholisté petržele
lžička oregána
trochu čerstvě mletého pepře
1/2 lžičky soli
nastrouhaná kůra ze 1/4 citronu
1 vejce
rostlinný olej na smažení
-----------------------------------------------------------

Sýr rozkrájíme na špalíčky s hranou 1x1 cm a délkou asi 7 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Bylinky (mátu, petržel oregáno) nasekáme na jemno.

Troubu předehřejeme na  190°C.

Maso vložíme do mísy, přidáme cibuli, bylinky, pepř, sůl, vejce a kůru z citronu a pečlivě promícháme. Ochucené maso rozdělíme na 4 stejně velké díly (na každou porci dvě šišky).

Navlhčíme si ruce. Každou část masa vezmeme, vytvoříme z něj placku na dlaň velkou, vložíme na ní špalíček sýra a maso kolem něj zabalíme do šišky.


Na pánvi rozpálíme olej a osmažíme na něm šišky ze všech stran dozlatova. Položíme je na pekáč a dáme dopéct do trouby na 10 minut. Já po 10 minutách stáhnu troubu na 80°C a udržuju tak maso teplé, dokud není hotová příloha, salát a tak. 

Jako přílohu můžeme zvolit brambor, nebo zeleninový salát. Dále můžeme podávat tzatziki, kousek citronu a cherry rajčata. 





 Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně.

1 komentář: