úterý 30. června 2015

Vanilková zmrzlina

Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky - See more at: http://www.kublanka.cz/index/financiers#sthash.psq6JaBB.dpuf
Když jsem na blogu Kublanky narazila na recept na vanilkovou zmrzlinu, bylo mi jasné, že ho musím ozkoušet, jakmile začne být teplo. Tenkrát jsem ještě neměla zmzlinovač, a tak mě potěšilo, že lze tuhle dobrotu vyrobit i bez něj (jen je s tím víc práce). Nějaký čas minul a já nabyla zmrzlinovače a po ozkoušení dvou zmrzlin z návodu od výrobce jsem konečně vyzkoušela tuhle vanilkovou. A nemohla se jí nabažit! Když se prostě řekne vanilková zmrzlina, tak při si představím přesně tohle - smetanová konzitence, chuť pravé vanilky z lusku a jemnost po vaječných žloutcích. Je poměrně sytá a návyková, takže by vám neměl stačit jeden kopeček:o)

Oproti původnímu receptu jsem maličko změnila postup (mám ozkoušený trochu jednodušší při svařování "aglického krému", ze kterého zmrzlina vychází) a množství surovin tak, aby se dávka vešla do zmrzlinovače Bosch.




2 žloutky
50 g cukru krupice
125 ml mléka
125 ml smetany ke šlehání
150 g mascarpone
1/2 vanilkového lusku (mám kvalitního masité lusky)

Do většího hrnce s dvojitým dnem nalijeme mléko a smetanu.Vanilkový lusk podélně rozřízenem, tupou stranou nože vydlabeme semínka a dáme je do mléka. Samotný lusk přidáme též. Mléko se smetanou přivedeme k varu a necháme minutku bublat. Pak odstraníme vydlabaný lusk.

Mezitím si žloutky vyšleháme s cukrem do světle žluté pěny (trvá to asi dvě minutky). Tenkým pramínkem k nim za stáleho šlehání přiléváme všechno horké vanilkové mléko. Směs přelijeme zpět do hrnce, postavíme na plotnu a při mírném plameni metličkou promícháváme a zahříváme, dokud směs nezačne houstnout, což bývá s prvními bublinkami - nečekejte, že bude tuhá jako pudink, směs jen lehce zhoustne ale pokud přejedete prstem po zadní straně lžíce, měla by tam zůstat ohraničená stopa.

Směs přelijeme do misky a přikryjeme potravinářskou folii tak, aby se folie dotýkala celého povrchu - nevytvoří se tak škraloup. Při pokojové teplotě necháme vychadnout a následně vychladíme v lednici alespoň hodinu.

Mascarpone vyšleháme a po částech do něj zašleháme i vanilkovou směs.

Sestavíme zmrzlinovač, zapneme ho a za chodu do něj nalijeme připravenou směs a necháme 15-20 minut míchat.

Zmrzlina se dá konzumovat ihned po umíchání, ale můžeme jí dát dotuhnout do mrazáku, je výborná i po několika dnech - jen je potřeba jí před samotnou konzumací nechat 10 minut povolit na teple, aby se dala servírovat.

Pokud nemáte zmrzlinovač, vyšlehanou směs přelijte do nádoby ke zmražení, vložte do mrazákku a nechte hodinu. Pak vyndejte, prošlehejte a vložte opět do mrazáku. Po další hodině zopakujte a zrmzlinu prošlehejte dohromady 4x.

Zmrzlina je zjemněná žloutky a tak vydrží i v mrazáku stále krásně hladká a nemusíte se bát jejího uskladnění. 




Zdroj: http://www.kublanka.cz/index/financiers

6 komentářů:

  1. Krásné fotky, opravdu moc originální a povedené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuju:-) ale napad s temi hrnecky je okoukany na netu:-) s nafocenim zmzliny jsem trochu vahala s napady a tak jsem se nechala inspirovat..

      Vymazat
  2. Spotřeba zmrzliny bude s očekávaným příchodem veder určitě veliká :-)) díky za recept a rady ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se zmrzlinacem teprve zacinam, tak receptu asi nebude tolik, ale planuju vyzkouset dalsi a dalsi:-)

      Vymazat
  3. Mňam, asi zkusím, ale lákají mě spíš ovocné... (taky mám zmrzlinovač a chci ho v létě využít, co to půjde!)

    OdpovědětVymazat