Toastový máslový chléb

Máte rádi bílý chléb, ze kterého si můžete udělat toasty nebo sendviče? To, co se běžně prodává v obchodě, vám přijde jako nadýchaná pěna a při čtení složení nestačíte zírat, jak dlouhý seznam položek naše pekárny můžou vymyslet? Jestli si chcete zase pochutnat, upečte si tenhle chleba doma. Je to jednodušší než si myslíte a je chutnější, než by vás napadlo:o) A potřebujete k tomu 5 (slovy pět) ingrediencí!
 

 

Na formu na biskupský chlebíček o rozměrech 30 x 10 x 10 cm potřebujeme:
50 g másla
450 ml vlažné vody
30 g čerstvého droždí
750 g hladké mouky
14 g soli
olej na vymazání formy
--------------------------------------------------------------------------
Máslo necháme povolit při pokojové teplotě.

Do mísy nalijeme vodu a rozdrobíme do ní droždí. Následně přisypeme mouku, sůl a máslo. Vložíme do robota s hnětacím hákem a necháme pracovat asi 10 minut, dokud nevznikne jemné, hladké těsto. Pokud nemáme robota, lze samozřejmě vše zadělat tak, jak jsme zvyklí u kynutého těsta. 

Vál zlehka posypeme moukou, těsto na něj vyklopíme, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívat.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem.

Poté těsto propracujeme a rozdělíme na osminy. Každý díl smotáme do kuličky a po dvou vkládáme do formy. Přiryjeme utěrkou a necháme kynout 40-50 minut tak, aby těsto přelezlo formu o pár cm.


Troubu rozpálíme na 250°C a na spodní rošt vložíme starý plech (zkušení pekaři chleba už vědí k čemu - k zapaření).

Chleba ve formě vložíme do trouby na střední rošt, do plechu pod ním chrstneme asi deci vody, čímž zapaříme troubu a rychle zavřeme dvířka. Pečeme asi 3 minuty, pak troubu na chvíli otevřeme, odvětráme, snížíme na 170°C a pečeme 35 minut do světle hnědé barvy.

Chléb vyklopíme z formy na mřížku a necháme vychladnout.  





 Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně.

Komentáře

  1. U kupovaného tousťáku mi vadí hodně konzervantů (stanovujem), navzdory kterým tento občas zplesniví.
    Díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá fakt krásně a jednoduše, jen si musím přivézt formu na chlebíček - stěhovala jsem se jen s tím nejnutnějším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Formu to chce:o) Kdyžtak se dá pořídit u Fialy na Zličíně (kdybys nenašla starou formu:o))

      Vymazat
    2. Dobrý den, mám dotaz. Odkud máte tu formu? Hledala jsem na internetu (i u Fialy) a všude jsou formy nižší... Chtěla jsem dnes upéct, ale doma mám taky formu vysokou 6 cm... Moje poslední šance je asi babička a její skříň :-)

      Vymazat
    3. Koukám, že jsem ty rozměry opsala od Vaňka. Já mám od fialy formu 30*10*7 cm. Je o něco nižší, než by měla být, ale vyšel takovýhle chléb:o)

      Vymazat
    4. Tak musím ještě dodatečně napsat, že babička měla epesní růžovou formu někde z Lídlu nebo tak něco, taky o rozměrech 30*10*7 a od té doby, co mi jí věnovala, jako věc kterou absolutně nepoužívá peču tak 1 - 2 tousťáky týdně! :-)

      Vymazat
  3. Vyzkouším, vypadá luxusně. Bude určitě lepší než chemická směs z obchodu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně je chutnější:o) Kupovaný toastový chleba bych jen tak bez zapečení asi s chutí nejedla.. tenhle jsem si dala i jen pomazaný marmeládou a bylo to moc dobré!:o)

      Vymazat
    2. Tak jsem ho musela dnes vyzkoušet a je opravdu výborný, řadím na seznam oblíbených receptů. :-)

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Půjde, ale ubrala bych ingredience... Jinak hrozí, že to moc uteče z formy a nebude to moc úhledný...

      Vymazat
    2. Dobrá zkusím:) Vypadá to moc dobře!

      Vymazat
  5. Díky za recept, hned včera jsem ho vyzkoušela a je nejlepší ze všech co jsem kdy dělala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem noc rada, ze chutnal:-) ja jsem ho take nepekla naposled:-)

      Vymazat
  6. Byla sem v úterý tak líná jít do obchodu pro pečivo, že jsem zajásala, když jsem objevila Tvůj recept, holky totiž tousťák mají momentálně nejradši. Jen formu jsem měla jen malou, tak jsem ho zadělala z poloviční dávky. Byl super, byl, už není 😀 Nechceš vymyslet nějakou celozrnnou verzi nebo alespoň o chlup? Zkusím změnit mouku,uvidíme jak to dopadne. Moc díky! Teď jdu na Koka sušenky, budem je dávat učitelům a trenérům ke konci školního roku. Jsou totiž nejlepší! 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že chutnal:o) Celorznnou verzi jsem zatím nezakoušela, protože manžel ty chleby nerad a byla by konzumace jen na mně.. ale dostanu se k tomu. Co se týče pečiva obecně, nebála bych se jít k mašrktnici, ta má super recepty na pečivo a ten celozrnnej chleba tam má taky. http://www.maskrtnica.cz/
      Koka jsou nejlepší, esíčka jsi zkoušela?:o)

      Vymazat
    2. Maškrtnici znám, je super, máš pravdu, ze tam má spoustu celozrnných receptů, ty jsem podle ní ještě nezkoušela, je čas na nápravu 😀
      K esičkům jsem se taky ještě nedostala, vždy zvítězí koka! Ale tuším, že budou také super.

      Vymazat
  7. Chci se zeptat, zda lze do chleba strčit syrovátku z jogurtové pomazánky místo vody? Někdo tam psal, že z té syrovátky zadělává chleba, ale nemám s tím zkušenosti, tak se ptám. Díky. Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já dávám tu syrovátku do kváskového chleba. Do bílého pečiva jsem to zatím nezkoušela, ale určitě to půjde. Akorát uberte tak půlku soli, ta syrovátka je už osolená.

      Každopdáně, jestli ale nemáte žádné zkušenosti s pečením chleba, vyzkoušejte nejdřív zadělávat z vody, ať víte, jak má vypadat těsto a jak se správně chová.

      Vymazat
  8. Dobrý den. Mám dotaz. šlo by místo vody mléko? Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych radeji nedelala, obavam se, ze spis nez jako chleba by to pak chutnalo jako nesladka buchta.

      Vymazat
    2. :-) tak já to zkusila . Dělám tousťák podle receptu ze zápisníku pana Cuketky a tam je právě mléko a je výborný. No a tento s mlékem je též super, ale Cuketkův zatím "vede"..:-) Takže příště zkusím tento s vodou a uvidím kdo bude vítěz. Každopádně moc děkuji za odpověď.

      Vymazat
    3. a taky díky za tyto stránky. Už jsme zkusila spoustu receptů odtud a všechny mňaaam:-)

      Vymazat
  9. Zdravím Vás, chlebík je zkrátka FANTASTICKÝ! :o) Mockrát děkuji za recept, kupované "toasťáky" u mne už nemají šanci. :o)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc se mi líbí Vaše stránky. Jen tak dále! Cokoliv z Vašich stránek vyzkouším, tak je vynikající. Ať už to byla Esíčka, Tvarohové řezy se skořicí (který je u nás doma asi vůbec nejoblíbenějším koláčem), nebo tento chléb, který peču tento týden už podruhé - vše má opravdu báječný ohlas. A já tento ohlas předávám Vám. Děkuji. :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za komentar a predani ohlasu:-) jsem moc rada, ze vam doma podle pradobrot chutna, to je pro me tim nejmilejsim ocenenim.

      Vymazat
  11. Tak dlouho už se na ten toasťák chystám....že bych si konečně našla chvilku? :)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá to parádně, určitě vyzkouším :) Jen se chci zeptat (možná je to prkotina) - je nutné těsto dělit na ty "buchtičky"? Nešlo by to prostě hňácnout do formy a upéct? Děkuji :) P.S. Po tousťáku půjdou do trouby esíčka :) Hezký den, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když né buchtičky, udělala bych aspoň dvě podélné šišky, ať to kyne rozvnoměrněji, než jeden "flák". Ale jinak se tam děljí ty buchtičky víceméně hlavně kvůli vzhledu:o) ať chutná tousťák i esíčka.O)

      Vymazat
  13. Dobrý den myslíte že by sel upéct i v pekárně?
    Díky MIRKA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Urcite pujde:-) jen bych zmensila mnozstvi surovin, tohle se do klasicke pekarny nevejde.

      Vymazat
    2. Moc děkuji za rychlou odpověď :-)

      Vymazat
    3. Moc děkuji za rychlou odpověď :-)

      Vymazat
  14. A nakyne i bez trošky cukru ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cukr se obvykle dává do mléka/vody, když se nechává vzejít kvásek. Ale kvasinky v droždí potřebují k množení (tj.kynutí) sacharidy - je jim jedno, jestli jsou z cukru, nebo mouky. Jen z té mouky si ty kvasinky berou sacharidy pomaleji. Ale chleba samozřejmě nakyne, dělala jsem ho dle popsaného receptu už asi desetkrát a nikdy jsem tam cukr nedávala:o)

      Vymazat
  15. Určitě zkusím.vyborny toastak měli v Intersparu...Vlastni máslový...Ale sociální Albert už i toto pečivo ruší.

    OdpovědětVymazat
  16. Ja jsem tady z téhle stránky pekla poprvé a byl to pravé tenhle tousťáček :) chuťově zatím říct nemůžu jakej je jelikož jsem ho ještě neochutnala ale hned v procesu jsem měla takovej problém, ze mi těsto doslova prekypelo z formy a přitom forma je přesně těch rozměru jako popisovala Marcela. Takže jsem ho vyklopila z formy a este trochu "přehnetla" přidala jsem taky trochu mouky a formu umyla a zase vymazala a zase jsem tam těsto dala a nechala kynout už ale kratší dobu a teď se peče přesně podle instrukcí takže doufám, ze bude k snědku :) ale zatím vizuálně vypadá dobře :) příště ale uberu z ingrediencí. Jinak fajn recept a myslím, ze se u nás bude taky opakovat :)

    OdpovědětVymazat
  17. Musím říct, že jakožto doposud naprostý negramot, co se týče kynutých těst, jsem se jim vyhýbala obloukem. Dneska jsem zkusila tento tousťák a jsem naprosto ohromena, jak jednoduché to bylo - krásně vyběhl, na povrchu je křupavý a uvnitř vláčný.
    Po 35 minutách jsem ho vydnala z formy (pekla jsem v růžové Lidl) a nechala ho ještě na roštu navolno 10 minut dopéct, protože se mi zdál takový mokrý a nedopečený.

    Díky moc, snad ho celý nesním! :)

    OdpovědětVymazat
  18. zrovna ho mám v troubě vypadá krasně děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
  19. Právě peču a jsem zvědavá, dala jsem 20g lněné mouky, pro lepší pocit. Jsem zvědavá jestli bude stejně dobrý

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů