neděle 28. června 2015

Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Že vám už ten název něco připomíná a ta fotka už tu jednou byla, ale ve fialovém? Je to tak:o) Dcera slavila první narozeniny a tenhle dort v borůvkové verzi měl obrovský úspěch, tak proběhla další recyklace - tentokrát s jahodami.

Postupy v receptu jsou stejné, jen jsem změnila trochu poměry surovin (hlavně u ovoce, kvůli rozdílné síle barvivosti borůvek a jahod) a tak raději celý recept přináším znovu:o))



Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.


Sušenkový základ:

120 g máslových sušenek
60 g másla (pokud použijete kupované sušenky, bude možná potřeba másla o trochu víc, cca 90g)
1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
--------------------------------------------------------

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Jahodové pyré:

750 g jahod
100 g cukru
-------------------------------------------

Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny. 

Pokud vám nevadí zrníčka jahod, můžete přepasírovat jen jednu polovinu pyré - tu které půjde na "zrcadlo", to by mělo zůstat čisté. Do tvarohového krému klidně můžete nechat pyré nepasírované. Já přepasírovala obě části.


Krém:

6 plátků  nebo 10g želatiny
250 g mascarpone
120 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 30g domácího vanilkového a 90 g moučkového)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
půlka jahodového pyré
-------------------------------

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle růžový krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.

Jahodové zrcadlo:

2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
druhá část jahodového pyré
----------------------------------

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.

Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu.


14 komentářů:

  1. Vyborny! delala jsem variantu s celym ovocem. Jen jsem do zakladu nedavala zadny cukr, do kremu pulku cukru a bohate to stacilo a do nej nasypala cele drobne ovoce, jahody, maliny a cerny a cerveny rybiz... Takze vlastne neco uplne jinyho nakonec��

    OdpovědětVymazat
  2. Včera som urobila broskyňovú verziu...a vyzerá sakra dobre (ešte čaká v chladničke) aj zrkladlo sa mi podarilo.
    ale hlavne chcem pochváliť ten dopodrobna vypracovaný postup. Išla som presne podľa vašich pokynov a šlo to ako po masle...žiadny chaos v kuchyni :-).
    Toto bol môj prvý pokus upiecť podľa Vás a na stopercent nebol posledný....ďakujem

    OdpovědětVymazat
  3. Slo by pouzit i mrazene jahody?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahody se stejně vaří na kaši, takže je jedno, jestli se použijí čerstvé nebo mražené. A v současné době, kdy není sezona jahod, budou ty mražené o dost lepší varianta:o)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chci se zeptat, zda jste nezkoušela na zrcadlo použít místo klasické želatiny agar? A případně kolik ho použít? Raději bych použila právě agar, ale nerada bych něco pokazila... Děkuji, Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S agarem nemám vůbec žádné zkušenosti, bohužel.

      Vymazat
  5. Dobrý den, v lednici se chladí jahodové zrcadlo a recept vypadá opravdu hodně dobře a tak přemýšlím, jestli by šla udělat varianta z meruněk, které jsou teď aktuální? Zrcadlo by asi nebylo tak zrcadlovaté :-), ale myslím, že by to mohlo jít. Nemáte někdo zkušenost? :-) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že z meruněk půjde:o) Jen se asi nebude tolik lesknout ta horní vrstva:o) Někdo mi psal na facebook, že dělal zrcadlo z rakytníkového sirupu (domácího), takže to evidentně jde skoro ze všeho:o)

      Vymazat
    2. Tak se povedl, nahoře to opravdu nevypadalo jako zrcadlo, ale byl to výborný meruňkový nepečený dort. Děkuji za inspiraci.

      Vymazat