Jahodové zrcadlo - nepečený tvarohový dort

Že vám už ten název něco připomíná a ta fotka už tu jednou byla, ale ve fialovém? Je to tak:o) Dcera slavila první narozeniny a tenhle dort v borůvkové verzi měl obrovský úspěch, tak proběhla další recyklace - tentokrát s jahodami.

Postupy v receptu jsou stejné, jen jsem změnila trochu poměry surovin (hlavně u ovoce, kvůli rozdílné síle barvivosti borůvek a jahod) a tak raději celý recept přináším znovu:o))



Dort jsem připravovala v dortové formě s průměrem 22 cm. Lze použít i obruč nastavenou na tentýž průměr a jako dno použít talíř, na kterém budeme dort servírovat.


Sušenkový základ:

120 g máslových sušenek
60 g másla (pokud použijete kupované sušenky, bude možná potřeba másla o trochu víc, cca 90g)
1 lžíce třtinového cukru (nebo alespoň cukru krystal)
--------------------------------------------------------

Sušenky nadrtíme a smícháme s cukrem. Máslo rozpustíme, nalijeme na drcené sušenky, promícháme v těstíčko a napěchujeme na dno formy (dno formy raději vyložíme pečícím papírem). Dáme alespoň na půl hodiny ztuhnout do lednice.

Jahodové pyré:

750 g jahod
100 g cukru
-------------------------------------------

Jahody omyjeme, odstopkujeme a rozmixujeme na pyré. Společně s cukrem je dáme do rendlíku, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Na mírnějším ohni pak vaříme a redukujeme cca na polovinu objemu (trvá to asi půl hodiny). Pyré necháme trochu zchladnout a přepasírujeme přes jemný cedník (zbytek nevyhazujte,je to škoda, dejte si ho třeba do jogurtu:o))

Přepasírované pyré rozdělíme do dvou misek cca na poloviny. 

Pokud vám nevadí zrníčka jahod, můžete přepasírovat jen jednu polovinu pyré - tu které půjde na "zrcadlo", to by mělo zůstat čisté. Do tvarohového krému klidně můžete nechat pyré nepasírované. Já přepasírovala obě části.


Krém:

6 plátků  nebo 10g želatiny
250 g mascarpone
120 g cukru (část vanilkového, část moučkového, dala jsem asi 30g domácího vanilkového a 90 g moučkového)
500 g tvarohu
100 g smetany ke šlehání
půlka jahodového pyré
-------------------------------

Mascarpone, smetanu a cukr vložíme do mísy a pomocí robota na střední otáčky asi minutu promícháváme. Pak zapneme na nejvyšší otáčky a minutu až dvě šleháme, dokud není krém tuhý. Pak do něj po lžících zašleháme tvaroh.

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v několika lžicích voddy. Necháme bobtnat asi 5 minut.

V rendlíku si ohřejeme první část ovocného pyré až k varu. Odstavíme z plotny, želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Hned přidáme vrchovatou lžíci tvarohového krému a metličkou rozmícháme do hladka. Tuto jahodovu směs nalijeme do krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Nikdy nelijte horké pyré rovnou do krému, riskujete, že se krém srazí a vytvoří se v něm krupička.
Výsledkem je světle růžový krém.

Krém nalijeme na ztuhlý sušenkový základ (který je pevně obepnutý dortovou obručí) a dáme do lednice minimálně na 3 hodiny (čím déle, tím lépe) dokud není zcela ztuhlý.

Jahodové zrcadlo:

2 plátky želatiny nebo 4 g mleté želatiny
druhá část jahodového pyré
----------------------------------

Do misky nalijeme studenou vodu a dáme do ní plátky želatiny / mletou želatinu rozmícháme v lžici vody. Necháme bobtnat asi 5 minut.

Do rendlíku vložíme jahodové pyré a postavíme ho na sporák, přivedeme k varu a následně odstavíme. Želatinu vyndáme z vody, lehce jí vymáčkáme (mletou želatinu rovnou vkládáme do pyré), vložíme do rendlíku a rozmícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Necháme trochu zchladit (ale ne příliš pyré nesmí začít želírovat) a nalijeme na tvarohový krém tak, aby pyré pokrývalo celou plochu dortu. Dejte pozor, aby želé nebylo příliš horké, pokud budete lít želé na dort horké, začně rozpouštět tvarohovou vrstvu a vytvoří se vám v zrcadlo mramorování, které není žádoucí.

Vložíme zpět do lednice a necháme zatuhnout a proležet aspoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Dokončení:

Ostrým nožem oddělíme dort od boků formy / obruče a sundáme formu.


Komentáře

  1. Vyborny! delala jsem variantu s celym ovocem. Jen jsem do zakladu nedavala zadny cukr, do kremu pulku cukru a bohate to stacilo a do nej nasypala cele drobne ovoce, jahody, maliny a cerny a cerveny rybiz... Takze vlastne neco uplne jinyho nakonec��

    OdpovědětVymazat
  2. Včera som urobila broskyňovú verziu...a vyzerá sakra dobre (ešte čaká v chladničke) aj zrkladlo sa mi podarilo.
    ale hlavne chcem pochváliť ten dopodrobna vypracovaný postup. Išla som presne podľa vašich pokynov a šlo to ako po masle...žiadny chaos v kuchyni :-).
    Toto bol môj prvý pokus upiecť podľa Vás a na stopercent nebol posledný....ďakujem

    OdpovědětVymazat
  3. Slo by pouzit i mrazene jahody?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jahody se stejně vaří na kaši, takže je jedno, jestli se použijí čerstvé nebo mražené. A v současné době, kdy není sezona jahod, budou ty mražené o dost lepší varianta:o)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chci se zeptat, zda jste nezkoušela na zrcadlo použít místo klasické želatiny agar? A případně kolik ho použít? Raději bych použila právě agar, ale nerada bych něco pokazila... Děkuji, Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S agarem nemám vůbec žádné zkušenosti, bohužel.

      Vymazat
  5. Dobrý den, v lednici se chladí jahodové zrcadlo a recept vypadá opravdu hodně dobře a tak přemýšlím, jestli by šla udělat varianta z meruněk, které jsou teď aktuální? Zrcadlo by asi nebylo tak zrcadlovaté :-), ale myslím, že by to mohlo jít. Nemáte někdo zkušenost? :-) J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já myslím, že z meruněk půjde:o) Jen se asi nebude tolik lesknout ta horní vrstva:o) Někdo mi psal na facebook, že dělal zrcadlo z rakytníkového sirupu (domácího), takže to evidentně jde skoro ze všeho:o)

      Vymazat
    2. Tak se povedl, nahoře to opravdu nevypadalo jako zrcadlo, ale byl to výborný meruňkový nepečený dort. Děkuji za inspiraci.

      Vymazat
  6. Parádní dezert, během týdne jsem jej "pekla" hned 2x. Díky za prima inspiraci a dobrý návod.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, dnes chci tu nádheru udělat dceři k narozeninám, ale nevím, jaký tvaroh použít - kostku nebo z vaničky? Nerada bych to pokazila, prosím o radu. Díky! Helga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám vždy vaničkový, s tvarohy v kostce mám špatnou zkušenost, že hrudkují

      Vymazat
    2. Jéé, děkuji moc za rychlou odpověď, ani jsem nedoufala...!!! Jdu na to, děkuji!

      Vymazat
    3. Ja kdyz jsem online, tak se snažím odpovidat co nejdriv a na vsechny dotazy 😀. Tak at se povede!

      Vymazat
    4. Povedl se!!! Děkuji za přání,výborný recept a za rychlou radu. Oslavenkyni i zbytku rodiny se dort moc líbil i chutnal ☺.

      Vymazat
  8. Dobrý den, jsem začátečník, ale tento recept se mi strašně líbil, bohužel jsem tak špatně odhadla krém a patrně ho málo vyšlehala, jelikož dort i po celém dnu v lednici (noc a celý dnešek) je stále tekutý. Je nějaká cesta, jak by mohl ztuhnout, nebo si ho rovnou mám dát jako jogurt? :) Děkuji za odpověď, Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli jste do krému nezapomněla dát želatinu a on přesto neztuhl ani po takové době, pak je asi špatná ta želatina.. Nebyla prošlá? Asi si ho bohužel dejte do mističek a prohlašte to za poháry..

      Vymazat
    2. Děkuji za rychlou odpověď. Želatina byla nová, možná jsem pokazila něco v průběhu. Mohu se zeptat, jakou želatinu používáte Vy?

      Vymazat
    3. Tenkrát jsem měla plátkovou od Dr.Oetkera, jinak používám práškovou téže značky a nebo z Lidlu.

      Vymazat
    4. Dobře, příště zkusím tu plátkovou a snad to vyjde - jiné Vaše recepty, které jsem zkoušela, byly vždy v pohodě a měly úspěch, tak nepobírám, kde se stala chyba. :) Děkuji moc za Vaše odpovědi a recepty a přeji hezký večer.

      Vymazat
  9. Dobrý den, mám v mrazáku 400g jahodového pyré. Myslíte, že bude množství odpovídat váze čerstvých jahod jak uvádíte v receptu? Děkuji moc za radu 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohlo by to odpovídat vzhledem k výchozím poměrům surovin a tomu, že objem redukuji na polovinu.

      Vymazat
  10. Časově náročnější, ale naprosto luxusní a efektní ;-).

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů