Quiche s lososem, bramborami a koprem

Tenhle quiche je taková z nouze cnost. Netušila jsem, co dnes k obědu, v lednici toho moc nebylo a navíc jsem se trochu zavázala, že vymyslím a nafotím nějaký nový quiche. A tak jsem probrala zásoby a zkombinovala to, co mi chutná a navzájem k sobě ladí. A vznikl tenhle koprový fešák. Odpůrci kopru tuhle bylinku vynechají a jistě si taky přijdou na své:o)




Těsto:

100 g másla
200 g hladké mouky
75 g vody
----------------------
Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Náplň

150-200 g lososa - pečeného nebo uzeného
350 g vařených brambor bez šlupky (pokud jsou vařené ve šlupce, lehce je po oloupání osolíme)
200 ml smetany ke šlehání
3 vejce
30 g strouhaného parmazánu
hrst kopru
sůl, pepř
------------------------------------
Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Na koláč rozprostřeme brambory nakrájené na plátky nebo kostičky. Lososa natrháme na menší kousky a položíme na brambory. Zasypeme rovnoměrně parmazánem.

Smetanu a vejce spolu se solí a pepřem prošleháme vidličkou, přidáme nasekaný kopr a rozmícháme. Směs opatrně nalijeme na  koláč tak, aby zakrývala celou plochu, koláč vložíme do trouby a pečeme 25 minut.


Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů