Králík na černém pivu

Králičí maso je velmi zdravé a vhodné i pro ty nejmenší děti do prvních příkrmů. My si ho dneska zkusili připravit na "dospělácký" způsob s černým pivem a všem nám chutnalo.


4 ks králičích stehen (cca 1,25 kg)
120 g špeku
240 g cibule
2 stroužky česneku
5 lžic hladké mouky
50 g sádla
3 snítky tymiánu (nebo lžička sušeného)
3 bobkové listy
500 ml černého piva
3 lžíce plnotučné hořcice
2 lžíce cukru
1,5 l vývaru (ideálně drůběží)
sůl, pepř
---------------------------------------------

Králíka osolíme a opepříme, obalíme v mouce a přebytečnou mouku sklepeme.
Špek nakrájíme na drobné kostičky. V širokém kastrolu (tak širokém, aby se tam vešly všechna 4 stehna) rozpálíme sádlo a špek opečeme.

Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno, přidáme ke špeku společně s tymiánem a bobkovým listem  a krátce orestujeme na středním ohni - stačí dokud není cibule lehce sklovitá. Přidáme maso a orestujeme asi 3 minuty z jedné strany. Pak stehna otočíme, přidáme oloupaný a na kousky nakrájený česnek a restujeme další 3 minuty. Králíka vyjmeme.

Do kastrolu vložíme hořčici a půl minuty restujeme. Přidáme cukr a restujeme další půl minutu. Pak přilijeme pivo, promícháme, přivedeme k varu. Stáhneme plamen na třetinu a vaříme, dokud omáčka nezíská konzistenci sirupu. Do kastrolu vrátíme opečené maso a zalijeme vývarem tak, aby byl králík do půlky potopený. Maso nesmí být potopené celé.

Vaříme bez pokličky na mírnějším plameni. Když se šťáva začne vyvařovat, po troškách přiléváme vývar (ale vždy jen tak, aby byl králík potopen jen do půlky), jednou za čas králíka otočíme, omáčku promícháme. Vaříme do změknutí masa, což je asi 1,5-2 hodiny (v původním receptu bylo 40 minut, ale to nestačilo ani zdaleka).

Omáčku můžeme před servírovováním přepasírovat přes jemné síto (hlavně pro ty, kterým by vadily kousky slaniny), na fotkách je omáčka nepasírovaná a proto s kousky.

Podáváme s čerstvým chlebem, nebo rýží.



Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

Komentáře

  1. Koukám že Vaněk je neutuchající zdroj... Já ne, že bych neměla ráda králíka, ale nejvíc jsem se na fotkách rozslintala nad tím pivem Y_Y ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vaněk je velmi neutuchající zdroj:o) Krom pár výjimek se nám všechno povedlo na jedničku a výtvory dle něj jsem zařadili mezi oblíbená jídla :o)
      A to pivo teď u tebe chápu:o)

      Vymazat
  2. Presne tak, podle Vanka varim pravidelne nemalo dobrot,hlavne treba kure na paprice..mnam..tenhle receptik musim brzo prubnout,pac jste me poradne navnadila ..��☺️

    OdpovědětVymazat
  3. Vynikající omáčka!!! Manžel mě prosil, abych se vás zeptala, s jakým jiným masem by šla ještě udělat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů