Francouzský koláč s rebarborou


Když jsem si koupila červnový Gurmet, šla jsem po receptech s jahodami a rebarborou a když jsem viděla francouzský rebarborový koláč se žloutkovým krémem, který je od Meg v kuchyni, měla jsem rozhodnuto, že ho při nejbližší příležitosti vyzkouším.
Koláč není nejsnadnější na přípravu a ani netrvá dvacet minut (no možná dvacet minut by trvalo ho sníst:o)), ale spojení žloutkového krému s proslazenou rebarborou je něco, co za to námahu stojí.

V originálním receptu je koláč dělaný do čtvercové formy s rozměry 13*35 cm. Takovou já nemám a tak jsem upekla klasický kulatý koláč s průměrem 26 cm. Akorát bych příště rebarboru nekrájela na 10 cm dlouhé špalíky (ty jsou vhodné do té hranaté formy, protože se dávají na šířku a při porcování koláče se nemusí překrajovat), ale spíš na menší kousky. Rebarbora se totiž při porcování trochu špatně překrajuje. Další malé změny v receptu jsou okomentovány jako obvykle kurzívou.





Ovoce:

4 střední nebo 2,5 velkých řapíků rebarbory
300 ml červeného vína
50 g třtinového (nebo alespoň krupicového) cukru
---------------------------------------------------
Rebarboru oloupeme, (větší řapíky ještě podélně rozřízeneme, menší se řezat nemusí) a nakrájíme na 10 cm dlouhé kousky (nebo na menší kousky, pokud použijete kulatou koláčovou formu). Do širokého kastrolu nalijeme víno a nasypeme cukr, postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Poté vložíme do nálevu rebarboru a vaříme asi 3-5 minut do změknutí.
Necháme zchladnout a rebarboru v nálevu vložíme do lednice aspoň na 4 hodiny, ideálně přes noc.

Pokud nechcete nebo nemůžete použít víno, dejte místo něj vodu a rebarboru svařte stejným způsobem. Nebude mít sice barvu a chuť vína, ale změknutí a proslazení kyselé rebarbory tím zajistíte. 

Krém 

375 ml mléka
1 svitek skořice
55 g cukru krupice
45 g kukuřičného škrobu (v originálním receptu bylo stejné množství semoliny)
2 žloutky (v původním receptu byly 3, ale na uvedené množství mléka stačí bohatě dva)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cukr a škrob rozmícháme v mléce. Vložíme do rendlíku, přidáme skořici a za stálého míchání přivedeme k varu. Provaříme asi 2 minuty do zhousnutí. Odstavíme z plotny, vyndáme skořici a necháme asi 10 minut zchladnout. Pak po jednom zamícháme žloutky. Směs přikryjeme folií (tak aby se folie dotýkala svařené kaše, pak se na ní nevytvoří škraloup) a necháme při pokojové teplotě vychladnout.

 

 Těsto

125 g másla
50 g cukru moučka
250 g hladké mouky
1 vejce
-----------------------------
Z másla (vychlazeného), cukru a mouky vytvoříme drobenku (ideální je použít foodprocesor). Přidáme vejce a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme hodinu v lednici odpočívat.

Rozpálíme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).

Po hodině těsto rozpracujeme a rozprostřeme do formy včetně 2 cm vysokého okraje (můžete těsto vyválet a přenést a nebo rovnou natlačit do formy pomocí prstů jako to dělám já). Na těsto položíme pečící papír a zatížíme suchými fazolemi a vložíme do rozpálené trouby na 15 minut.

Poté formu vyndáme z trouby, ostraníme fazole a pečící papír, případné nafouklé bubliny propíchneme vidličkou a vrátíme zpět do trouby na dalších 15 minut. Poté necháme korpus mírně zchladnout.

---------------------------------------------------
Mezitím vyndáme rebarboru z vinné lázně a pomocí papírových utěrek ji osušíme.

Z krému odstraníme folii, lehce prošleháme (stačí metličkou v ruce) a navrstvíme na předpečený korpus. Na krém vyskládáme osušenou rebarboru a koláč posypeme asi lžící cukru krupice.

Vložíme do trouby, která je stále rozpálená na 180°C (horkovzduch na 160°C) a pečeme 15-20 minut. Pak na koláč nasypeme další lžíci cukru krupici, vrátíme do trouby a zapneme horní gril. Zapečeme pár minut.

Koláč necháme vychladnout a servírujeme vlažný nebo při pokojové teplotě.




Zdroj: časopis Gurmet - červen 2015

Komentáře

  1. Mně se právě chladí ten Kynutý koláč s tvarohem a rebarborou také z červnového Gurmetu, tenhle recept zkusím hned, jak bude víc času:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mohu dát místo svitku skořice skořici mletou? Jaké množství?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžete dát i mletou skořici, ale s množstvím bych byla opatrná a dala tak 1/4 lžičky.

      Vymazat
    2. Právě koláč peču. Těsto mi trochu sjelo z boků dolů, ale krém drží hezky. Rebarboru jsem vařila 5min a rozvařila jsem ji :( Ale doufám, že na chuti to vadit nebude.

      Vymazat
    3. Chuťově je výborný. Krém nemám tak krásně žlutý jako vy..čím to je? A příště musím pohlídat rebarboru, aby se mi nerozvařila :) :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů