středa 29. dubna 2015

Polévka z medvědího česneku

Uvědomuji si, že sezona medvědího česneku už v podstatě skončila a já jdu s křížkem po funuse, ale pochopte mě - jako pražák se spoléhám téměř výhradně na farmářská tržiště a v okolí prostě česnek dřív nebyl. Tak tenhle recept vemte třeba jako inspiraci na příští rok a nebo si svazek zkuste ještě sehnat:o)



20 g másla
1 menší cibule
1 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
2 střední brambory (cca 200 g)
100 g medvědího česneku
100 ml smetany ke šlehání
sůl, pepř


V hrnci rozpálíme máslo a dozlatova na něm opečeme cibuli nakrájenou na drobno. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme k cibuli. Zalijeme vývarem, osolíme a opepříme, přivedeme k varu a necháme bublat 10-12 minut do změknutí brambor.
Listy česneku zbavíme stopek (fakt je tam nenechávejte, nebo se vám namotají na tyčák jako mě a ten se vám zadře:o)), omyjeme a vložíme do polévky. Necháme minutku zavadnout a pak polévku rozmixujeme na co nejhladší krém. Přidáme smetanu, asi minutu provaříme a ihned podáváme s krutony nebo pečivem.

8 komentářů:

  1. Někde na mapě výskytu medvěda jsem zahlédla Prokopák. :)
    Polévka vypadá hodně dobře, my děláme verzi bez smetany, tak jí tam zkusím přiště taky trochu přidat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A mapu vyskytu medvediho cesneku najdu kde, prosim?:-)

      Smetana polevku krasne zjemni (a navysi kalorie:-)), urcite vyzkousej:-) ja davam.smetanu i do spenatove a ta je chutove.celkem podobna:-)

      Vymazat
    2. Ona už je bohužel smazaná, aby lidi neničili lesy :( Ale Prokopak tam byl, ale kde přesně, to si nevzpomenu.. tak leda jestli něco vygooglíš.... U nás je v Krčáku, ale ne česnek medvědí, ale česnek podivný.

      Vymazat
  2. Marcelo,
    já letos konečně objevila lokalitu výskytu medvědího česneku přímo ve městě na sídlišti v lesíku ;-)
    Tak jsem už byla s košíkem 2x a kromě pesta,grilovací omáčky, másla, špenátu a pomazánky jsem si velkou misku nakrájela do mrazáku :-)
    Díky za recept na polévku, tu jsem ještě nedělala, ráda zkusím!

    OdpovědětVymazat
  3. Jakožto laik se zeptám, to je něco jako pórková? Každopádně to vypadá moc dobře!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neni, spis jako spenatova ochucena jen lehce cesnekem. On ten medvedi cesnek je takovej skoro spenat se specifickou cesnekovou stiplavosti.

      Vymazat
  4. Polévka mi udělala chutě a připomněla mi, že ještě pár listů mám v lednici.

    OdpovědětVymazat