neděle 1. března 2015

Štěpánská hovězí pečeně

Jak jsem jako malá neměla ráda hovězí a různé omáčky z něj, čím jsem starší, tím víc tohle červené maso preferuji. Když se správně připraví, tak je naprosto bezkonkurenční. Štěpánská je tak trochu jinou verzí znojemské - jen s vajíčkem a bez kyselých okurek.




 4-6 porcí
1 kg hovězí loupané plece
150 g špeku
sůl, čerstvě mletý pepř
70 g sádla
vejce uvařené na tvrdo (podle toho, jaké množství chcete dát k jedné porci, my dávali půl vajíčka, takže dohromady 3 vejce)
3 cibule
1 l hovězího vývaru
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
1 lžíce hladké mouky
20 g studeného másla

100 g špeku nahrájíme na klínky a prošpijeme jimi maso. Maso vcelku můžeme svázat (aby se tolik nerozpadalo) a následně ho opepříme a vydatně osolíme.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubo, zbytek špeku (50 g) nakrájíme na kostičky.

V kastrolu rozpálíme sádlo a maso opečeme do hněda ze všech stran. Poté ho vyndáme na talíř a do kastrolu přidáme cibuli, kterou na mírném plameni restujeme do hněda (trvá to cca 15-20 minut). Přidáme špek, všechno koření (pepř, nové koření a bobkový list) a krátce orestujeme. Pak zaprášíme moukou a opět krátce orestujeme.

Vrátíme maso do kastrolu, zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pak stáhneme plamen a asi 2 hodiny dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké.

Maso vyjmeme a omáčku přepasírujeme přes síto a po malých kouskách vmícháme máslo pro zjemnění pokrmu. Omáčku už nevaříme. Pokud je to třeba, dochutíme solí a pepřem.

Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou, přidáme vajíčko pokrájené na čtvrtky a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.



Zdroj: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

3 komentáře:

  1. Hovädzie mäso varím už len veľmi sporadicky.. ale, tento tradičný recept zase " oprášim ". VĎAKA. Gita.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé tady někdo opisoval od Romana Vaňka..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ano, však to mám napsáno i na konci receptu ve zdroji, ze kterého jsem čerpala..

      Vymazat