Malovaná roláda s tvarohovou náplní

Na pečení rolády se chystám už minimálně dva roky, ale nikdy k tomu nějak nebyla příležitost, nebo mi do cesty přišlo něco zajímavějšího k pečení. Teď ale nastal čas, kdy už jsem si řekla, že ty rolády musím zkusit, protože jsem ještě v životě nikdy žádnou neupekla (to jsem ostuda, co?:o)). Už dlouho jsem měla v hlavě malovanou roládu, protože recept mimojiné sliboval, že se roláda po upečení nemusí rolovat (a byla to pravda). Roládu jsem připravila podle receptu (krém jsem ale udělala jiný) a bohužel mi polovina zdobení zůstala na pečícím papíře a celá roláda byla tak nějak monstrózní (ale chutnala dobře). Nevzdala jsem se, udělala pár zlepšovacích opatření a tentokrát se podařilo mnohem líp!

Za mě je lepší upéct dvě menší rolády (líp se s nimi manipuluje) a hlavně sundat pečící papír z těsta ještě za horka (upozorňuju na to i v receptu), protože po vychladnutí má ta tmavá část tendenci ulpět víc na papíře než na roládě. A pokud se nechcete dělat s efektním malováním (které jinou než okrasnou funkci nemá), suroviny na těsto a malování spojte (vynechte kakao) a připravte rovnou těsto.



Připravíme si dva plechy a dva pečící papíry, které ostříheme na velikost 32 x 32 cm. Každý papír položíme na jeden plech

Malování:
1 vejce
25 g cukru moučka
1 lžíce kakaa
25 g hladké mouky
 

Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutek a bílek. Do mísy dáme celý žloutek a asi polovinu bílku (zbytek bílku z tohohle vajíčka použijeme pak do těsta), přidáme cukr a vyšleháme světlou pěnu. Pak opatrně zašleháme kakao a následně i mouku.

Tmavou hmotu přemístíme do pytlíku, ustříhneme ve špičce menší dírku a pomalujeme oba pečící papíry různými ornamenty. I po pomalování celého papíru nám nejspíš tmavé těsto zbyde - nevyzahujeme, necháme na pozdější zdobení.

Plechy s pokresleným papírem vložíme na 30 minut do lednice.  

Spodní třetinu pomalovat nemusíte, je to ta část, který bude schovaná v roládě, ale můžete si na ní pocvičit a vyzkoušet, jak jde těsto z pytlíku:o). Pokud chcete na roládě nápis, pamatujte na to, že ho na papír musíte napsat zrcadlově! Pokud chcete, aby vám nápis vyšel nahoru na roládu, napište lehce nad střed.
Šablony se dají najít různě po netu, stačí si je stáhnout a vytisknout na papír a před kreslením je vložit pod pečící papír, přes který budou prosvítat. Nápis jsem si napsala silnou lihovkou na papír (ta lihovka se propije i na rub), ten obrátila písmeny dolů a na pečícím papíře ho pak jednoduše obtáhla.


Těsto:
5 vajec
120 g cukru krupice
80 g hladké mouky

Troubu rozehřejeme na 180°C  (horkovzduch na 160°C).

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vložíme do mísy (ten zbyteček bílku, co zbyl z malování přidáme také) společně s cukrem a vyšleháme pevný lesklý sníh, který tvoří špičky. Poté po jednom zašleháme žloutky. Nakonec opatrně zašleháme i mouku. Těsto rozdělíme na dvě půlky.

Plechy s pomalovanými papíry vytáhneme z lednice a na každý papír opatrrně rozprostřeme polovinu těsta. Těsto by mělo být po celém papíře a dáváme pozor, abychom stěrkou nezajeli až na papír a nezničili malování. Pokud zbylo tmavé těsto, můžeme s ním pokreslit i horní část rolády (ale vidět to nebude, tahle část bude stočená uvnitř).

Plechy umístíme do rozehřáté trouby a pečeme 9-11 minut do růžova.

A teď nastává důležitá fáze, kterou nepodceňujte. Zajistí vám (resp. velice zvýší šance), že malování nezůstane na papíře, ale bude na roládě.
Plechy vytáhneme z trouby a ještě za horka překlopíme roládu na čistou utěrku, opatrně sundáme pečící papír, otočíme ho tak, aby se čistá část papíru nyní dotýkala těsta (a ta špinavá s napečeným těstem mířila nahoru) a plát rolády překlopíme i s papírem zpět na plech a necháme ho vychladnout. Těsto je měkké a není potřeba ho před vystydnutím rolovat.

Krém:
250 g mascarpone
100 g cukru moučka
20 g vanilkového cukru
500 g tučného tvarohu ve vaničce
1 lžíce citronové šťávy
pikantní marmeláda, případně čerstvé ovoce

Mascarpone s oběma cukry vyšleháme do hladka. Za stálého šlehání po lžičkám přidáváme tvaroh. Nakonec vešleháme i citronovou šťávu. Krém rozdělíme na dvě poloviny.

Pláty těsta si potřeme slabou vrstvou marmelády (já ráda používám rybízovou, nebo višňovou) a opatrně rozetřeme polovinu připraveného krému. V sezoně kvalitního ovoce můžeme marmeládu vynechat a naopak krém posypat kousky ovoce (jen pozor, takováto roláda je k okamžité spotřebě, čerstvé ovoce v krému má i v chladu tendenci kvasit a taková zkvašené maliny nejsou nic moc:o)). Roládu pomocí pečícího papíru srolujeme (víte, jak se roluje sushi? Tak nějak tak třeba:o)), přeneseme na tác a necháme aspoň dvě hodiny v chladu proležet.

Z rolády odřízne nevzhledné konce a podáváme.



Zdroj: Na těsto použit recept http://www.brydova.cz/recepty/moucniky/854-malovana-rolada

Komentáře

  1. Z rolád mám také respekt !
    Ale když to tady vidím úplně se mi sbíhají sliny :-)
    Že bych jí dle tohoto receptu také zkusila ? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej, tahle je fakt pro začátečníky, díky pružnosti těsta se nemusí hned stáčet a snižuje se riziko popraskání:o)
      Já jsem pekla roládu prvně v životě a kdyby nebylo toho zfušovanýho malování, tak se povedla i napoprvé:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, zanechám zde své postřehy z pečení. Pokud se do tohoto pečení pustite nemusíte se bát, zas tak obtížné to není. Ale přeci jen mám par rad. Pokud budete kreslit třeba i jméno, vše delejte silné čáry. U první rolády mi vše zůstalo na papíře. Pak druhy pokus kde jsem opravdu dělala silně čáry, tak vše zůstalo na roládě. A druhy tip. Opravdu delejte rolády menší než je psaný rozměr 32×32. Rolády na ten rozměr jsou příliš tenké a trhají se. Dělala jsem novy pokus protože jedna rolády se povedla a druha ne. Zadelala jsem těsto opět na dvě rolády a použila jsem tristvrte těsta na 1roladu která se opravdu povedla. Takže buď udělat jednu roládu z cele dávky, nebo dvě rolády opravdu menších rozměrů. Snad mé postřehy někomu pomohou při pečení a nebude se u toho trápit tak jako já při vcerejsim pečení.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů