středa 25. února 2015

Quiche špenátový

Jestli vás quiche baví a nevadí vám špenát, zkuste tenhle se špenátem. Těsto i základní náplň jsou stejné jako u brokolicového, žádné záludnosti v tom nehledejte:o)




Těsto:
100 g másla
200 g hladké mouky
75 g vody

Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Základní náplň:
200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vejce
1/2 lžičky soli
pepř

Všechny ingrediece vložíme do většího hrnku (cca půllitrového) a rozšleháme vidličkou.

Špenátová náplň:
1 střední cibule
máslo
300 g listového špenátu
trocha mléka (asi půl deci)
2 stroužky česneku
50 g tvrdého sýra (dávám, co máme doma - kolibu, eidam, čedar)
1 hrst nastrouhané parmazánu
sůl, pepř

Čerstvý špenát spaříme, mražený necháme povolit.

Na trošce másla zpěníme na drobno nasekanou cibulku. Přidáme špenát, trošku mléka a asi pět minut mícháme v hrnci. Přidáme prolisovaný česnek, sůl a pepř a minutu mícháme. Poté stáhneme z ploty a párkrát projedeme tyčovým mixerem - neděláme ze špenátu přímo pyré, jen rozbijeme ty největší kusy.  Přihodíme nastrouhaný tvrdý sýr a parmazán a promícháme. Nyní pečlivě zamícháme do základní náplně.

Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut.

Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.

1 komentář:

  1. Děkuji, luxusní dobrota a záležitost

    OdpovědětVymazat