Quiche brokolicový

Slaný koláč, který se v naší republice proslavil tak před 10 lety. A jelikož mě popularita čehokoliv spíš odpuzuje, trvalo mi dlouho, než jsem mu přišla na chuť a trochu nechápala, co na něm všichni mají a proč mu proboha všude říkají "kiš" a v některých restauracích to takto píšou i do jídelního lístku. To prvotní šílenství už dávno opadlo a já vzala quiche na milost a sama ho začala péct. Nadchla jsem se pro něj! Je jednoduchý, rychlý a sytý. Navíc si ho můžete připravit i ve "zbytkové" variantě - prostě do něj dáte to, co máte doma, je toho třeba málo a jiné využití byste těžko hledali. Stačí udělat těsto a do základní náplně přidat, na co máte chuť:o) Ale pozor na to, aby spolu vložené suroviny chuťově ladily :o)




 Těsto:
100 g másla
200 g hladké mouky
75 g vody

Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.

Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).

Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.

Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.

Základní náplň:
200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vejce
1/2 lžičky soli
pepř

Všechny ingrediece vložíme do většího hrnku (cca půllitrového) a rozšleháme vidličkou.

Brokolicová náplň:
1 střední brokolice
2 stroužky česneku
2 hrsti nastrouhané parmazánu

Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky (košťály používat nebudeme), které vložíme do vařící vody a povaříme asi 10 minut do změknutí. Brokolici zcedíme, rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme chvíli  vychladnout. Pak přidáme prolisovaný česnek, parmazán a základní náplň a vše důkladně promícháme.

Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).

Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut.

Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.



Zdroj: Těsto podle receptu ID MAR_TINA z nyxu.

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů