pondělí 2. února 2015

Citronové řezy z celého citronu

Máte chuť na něco svěžího, kyselého a hlavně dobrého? Zkuste tenhle řez. Jak sám název napovídá, je použit celý citron, takže i když třeba normálně bio citrony bez postřiku nekupujete, na tenhle moučník si jeden pořiďte, ať se necpete chemikáliemi ve velkém. Na tuhle dobrotu jsem viděla více receptů a vybrala jsem ten, kde je málo citronové vrstvy. A udělala jsem dobře, protože ono toho krému stačí opravdu málo, aby moučníku dodala pořádný říz!
Tentokrát nezapomeňte korpus předpéct, jinak nebude křupavý a možná se ani nestihne propéct.


Těsto:
115 g másla
50 g cukru moučka
140 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu (případně část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Formu o velikosti 25x25 cm navlhčíme a vyložíme pečícím papírem.
Troubu pustíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
V míse utřeme máslo s cukrem a poté přidáme sůl, mouku a vanilkový extrakt a vypracujeme hladké těsto, které pomocí rukou namačnáme do formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut do tmavě zlaté barvy. Než se korpus upeče, připravíme si náplň.



Náplň:
80 g celého citronu (jeden menší)  - bio, chemicky neošetřený
200 g cukru moučka
45 ml vymačkané citronové šťávy (asi 1 velký citron, ten už bio být nemusí)
3 velká vejce
4 lžičky kukuřičného škrobu
1/4 lžičky soli
45 g rozpuštěného másla.

Citron si rozkrojíme napůl, zbavíme ho pecek, rozkrájíme i s kůrou na menší kusy a společně s cukrem a citronovou šťávou vložíme do mixéru nebo food procesoru. Zapneme na nejvyšší otáčky a mixujeme, dokud se nevytvoří homogenní hmota. Pak přidáme vejce, škrob, sůl a rozpuštěné (ale ne horké) máslo a několika pulsy vše dokonale promícháme.

Upečený korpus vyndáme z trouby a teplotu v ní snížíme na 150°C (horkovzduch na 140°C).

Náplň nalijeme na teplý korpus, vrátíme do trouby a pečeme dalších 20 minut. Moučník je upečený, pokud se náplň neklepe.

Necháme zcela vychladnout. Pak vytáhneme z formy, nařezeme na čtverečky, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.


Řezy vydrží 3 dny v chladu, ale lze je i zamrazit po dobu jednoho měsíce.





Zdroj: http://www.davidlebovitz.com/2011/02/whole-lemon-bars-recipe/

5 komentářů:

  1. Není ta citronová směs něco na způsob lemon curd?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho zatím nezkoušela, ale co koukám na recepty, tak jo, je to defacto lemon curd, jen je upečenej:o) Rozdíly tam jsou, ale minimální..

      Vymazat
  2. Mňam, mám ráda citronový dezerty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak šup šup, vyzkoušej a dej vědět:o)

      Vymazat
  3. Milá Marcelo, tak já už mám upečeno :-). Chutná to moc dobře, ale nevím, kde se stala chyba, náplň začala v troubě dělat bublinky, ty pak popraskaly a teď jsou na povrchu takové malé kráterky a pekla jsem to ještě asi o 15 minut déle. Na funkci to teda nemá vliv, ale nevypadá to tak hezky. Můj tajný typ je, že náplň byla moc řidká - možná jsem tam dala víc té citronové šťávy, jsem to dělala od oka, a nebo bylo máslo moc teplé. To jsou dvě věci, u kterých si nejsem uplně jistá. Každopádně to zkusím znovu. Magdalena

    OdpovědětVymazat