pátek 9. ledna 2015

Krémová pórková polévka

Pórek máme doma moc rádi a polévka z něj je výtečná. Všichni milujeme polévku z pórku, kterou vaří má tchýně, zkoušeli jsme i podle Vaňka, ale ta nám nezachutnala (příliš vajíčka) a vyzkoušeli jsme i varinatu krémové konzistence zahuštěnou bramborem podle blogu http://www.chute-sveta.cz/ a je jasné, že bude stálicí na našem stole hlavně k večeřím. Je totiž krásně hustá, sytá a moc dobrá! Oproti originálu jsem jí udělala bez smetany, protože ta potlačuje štiplavost pórku, kterou já v polévce miluji. Takže kdo chce jemnější chuť, přilije si k polévce ještě 125 ml smetany ke šlehání:o)


Na 3-4 poctivé porce:
100 g másla
1 velká cibule
1 velký pórek
250 g brambor
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
sůl a pepř

Cibuli nakrájíme na drobno, bílou a světle zelenou část pórku nakrájíme na kolečka. Ve větším hrnci si rozpálíme máslo, vsypeme do něj cibuli a pórek a na středním plameni asi 15 minut opékáme do zlatova (pozor, ani cibule, ani pórek nesmí zhnědnout).
Brambory si oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, přisypeme do hrnce a opékáme další dvě minuty.
Pak zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přiveme k varu, stáhneme plamen na minimum a pod pokličkou dusíme do změknutí brambor (cca 10 minut).
Ponorným mixérem polévku rozmixujeme na jemnou krémovou konzistenci, pokud je to nutné, dochutíme pepřem a solí a podáváme ozdobenou kvalitním rostlinným olejem a krutony nebo s pečivem.



Zdroj: http://www.chute-sveta.cz/kremova-porkova-polevka/

6 komentářů:

  1. Ty bláho víc jak třetina másla? Mazec :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cibule a pórku je tam docela dost, když se dá málo tuku, nepůjde to moc dobře osmahnout...
      Já taky netvrdím, že je ta polévka dietní:o)

      Vymazat
    2. Hlavně, že je dobrá! :)

      Vymazat
  2. Dělala jsem pórkovou i špenátovou a obě jsou úžasné! Konečně mám radost z vaření, takže velký dík! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Právě stojí hotová na sporáku a doufám, že manžel už přijde brzy z práce, nebo ji po lžičkách sním :-). Je moc dobrá! Mám za sebou od vás hráškovou, kulajdu a tenhle pórek, a všechny mě nadchly! Děkuji, Magdalena

    OdpovědětVymazat
  4. Dělala jsem bez smetany a výborná. Teď mám důvod těšit se do práce, vezmu si ji s sebou k obědu :-) Markéta M.

    OdpovědětVymazat