Kakaový půl-dort s lehkým mascarpone krémem

Naší dceři bylo půl roku a co se k takovému půl roku hodí líp než půl dortu?:o) Miminko je zatím na zelenině a trošce ovoce, takže dort nemělo a my jsme do něj mohli bez obav dát cukr, kakao, čokoládu a nezakysané mléčné výrobky. A tak vznikl kakaový piškotový korpus a mascarpone krém jsem "obšlehla" od Maryny.


Piškot (forma 27 cm, plát je nízký, překrojený napůl a složený na sebe): 
4 vejce
160 g cukru moučka
140 g polohrubé mouky
20 g kakaa
4 polévkové lžíce horké vody.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky.

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
Do mísy s bílky přidáme pár zrníček soli, polovinu cukru a vyšleháme tuhý sníh, který tvoří špičky. 
V druhé míse ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru do světlé pěny (trvá to minimálně 5 minut), která má asi 3x větší objem než původní směs. Poté rychle zašleháme horkou vodu. 
Mouku smícháme s kakaem a na přeskáčku ji a sníh opatrně zamícháváme do žloutkové pěny. 
Vymažeme a vysypeme (nebo vyložíme pečícím papírem) dno dortové formy, boky necháme suché.  Těsto nalijeme do dortové formy a zlehka nahrneme na boky. 
Ve vyhřáté troubě pečeme 20-25 minut, propečenost zkoušíme špejlí. Dort necháme ve formě asi 30 minut zchladnout, pak objedeme nožem boky formy a odlepíme tak piškot od formy. Opatrně ho přeneseme na mřížku a obrátíme tak, aby vršek piškotu byl dole. Necháme zcela zchladnout.



Krém:
250 g mascarpone
200 g smetany ke šlehání
80 g cukru moučka
20 g hořké čokolády na ozdobu

Mascarpone i šlehačku vyndáme z lednice (musí mít stejnou nízkou teplotu), vložíme společně s cukrem do mísy a šlehací metlou nejprve na menší otáčky cca 1 minut promícháváme (kdo má Bosch MUM řady 4 jako já, tak ty menší otáčky jsou ve skutečnosti rychlost 3, na nižší otáčky to nic moc nedělá:o)). Pak zvýšíme otáčky na maximum (U Bosch MUM je to rychlost 4) a cca 2 minuty šleháme. Opět snížíme na menší otáčky a došleháme asi 1 minutu. Krém musí být pevný, ale s šleháním to nesmíme přehnat, by se nepřešlehal a ze šlehačky jsme si nevyšlehali hrudky másla.
Čokodádu nastoruháme (já strouhala na jemno, ale můžou být i hoblinky nebo nastrouhaná na hrubo) a připravíme jí na finální zdobení. 

Skládání dortu:
Piškot vertikálne překrojíme, takže vzniknou dvě poloviny, tkeré dáme na sebe. Samozřejmě jde upéct piškot v menší formě, prokrojit ho horizontálně a mít normální kulatý dort:o))
Spodní patro piškotu pomažeme pikantní marmeládou (já použila domácí malinovo-rybízovou) a natřeme asi třetinou krému. Přiložíme druhé patro a celý dort (zvrchu i na bocích) pomažeme slabou vrstvou krému (druhou třetinou) a dáme na 30 minut vychladit do lednice. Nevadí, že některé části lehce prosvítají a nebo že jsou v krému drobečky, to se srovná při finální úpravě.
Poslední třetinou krému dort ozdobíme. Já jen potřela vrch a boky do vyšší vrstvy, na složitější zdobení by bylo potřeba více krému.
Vršek dortu posypeme strouhanou čokoládou a v lednici necháme proležet minimálně 12 hodin, aby krém zvláčnil piškot a chutě se propojily. Pokud dort nebudou konzumovat děti, můžete obě části korpusu nejprve prokapat rumem, normálně to dělám, ale máme doma tříletého strávníka a kvůli němu tyhle části vynechávám:o))
Krém vydrží přibližně dva dny.


Zdroj: Krém - http://www.laskominyodmaryny.cz/2011/09/beze-dort-s-mascarpone-kremem.html

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů