Červená čočka jako příloha

Luštěniny mám ráda, když jsou dobře upravené, jsou opravdu chutné. Jedna z jejich velkých nevýhod je, že se musí den předem namočit a pak dlouho vařit. Takže si je prostě nemůžete připravit "za pět minut dvanáct", když nevíte, co k obědu či večeři. Výjimku tvoří červená čočka - tu namáčet nemusíte a pokud máte loupanou variantu, za deset minut je uvařená. Tahle luštěnina se na našem stole objevila už před několika lety, nejdřív jsem vůbec netušila jak na ní, ale metodou pokus omyl jsem vytvořila velmi chutnou přílohu, tak trochu po indicku (ale jen trochu:o)), vhodnou k masům, ke kterým byste jinak konzumovali třeba brambory nebo bramborovou kaši. My si tuhle čočku dáváme k pečenému lososu, steakům nebo třeba k vaječném omeletě, či sázenému vejci.
Nejen, že je čočka velmi zdravá, výživná a plná bílkovin, tahle příloha má i velmi příznivý glykemický index a a hladinou cukru v krvi v podstatě ani nehne (ozkoušeno na vlastní krvi:o)) Máte-li doma diabetika, bez výčitek můžete zařadit tuhle čočku do jídelníčku.


na 3-4 porce
30 g másla
200 g mrkve (jeden větší kus)
1/2 střední cibule
200 g loupaných rajčat (polovina plechovky)
200 g červené čočky
400 ml vody
sůl,
pepř
skořice (asi půl lžičky)
kari
sladká paprika
kardomom
římský kmín
koriandr
případně koření garam masala a potom můžete vynechat papriku, kardamom, kmín a koriandr

Mrkev oloupeme a nakrájíme na půlcentrimetrové kostičky. V kastrolu si rozpálíme máslo a mrkev na něm asi 5 minut opékáme do zlatova. Mezitím si cibuli nakrájíme na drobno. Přihodíme k mkrvi a opět opekáme do zlatova. Přidáme rajčata a vodu, přivedeme k varu a asi 10 minut dusíme po pokličkou.
Nakonec přidáme čočku, promícháme a necháme vařit podle návodu (cca 5-10 minut) do změknutí. Pak stáhneme z okně, osolíme, opepříme, přidáme koření (já dávám skořici, kari a asi dvě lžičky garam masaly, ta dodá i barvu, kterou vidíte na fotce, bez masaly je čočka světlejší a více žlutá) a můžeme servírovat.

Čočku solte opravdu až nakonec, když je uvařená a měkká. Pokud byste jí osolili na začátku, potřebovala by mnohem delší čas, než by vařením změkla.






Komentáře

  1. Odpovědi
    1. My taky:-) Premek ji jeste donedavna nejedl, ale tentokrat si dal a jeste si pridal=-O

      Vymazat
  2. Tak dneska jsem už nemusela lovit v mejlu, našla jsem si jí tady :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konečně, viď?:-)

      My jí dost často děláme k večeři, tak nebyla možnost jí vyfotit:-)

      Vymazat
    2. Dočkala jsem se, díky :))) Už to dělám tak nějak zpaměti, ale pro jistotu ještě kouknu...

      Vymazat
  3. Moc děkuji za recept :) Já jsem tedy místo garam použila tandori masalu :) Takže jsem vynechala i skořici, protože ta v tandori je :) Sice mám z čočky spíše kaši, ale je to výborné a málem jsem to snědla samotné bez masa :D

    OdpovědětVymazat
  4. pekný deň, mám doma kardamom: zelené tobolky. treba ich podrviť celé, alebo vybrať z nich semienka a tie podrviť? Liliana

    OdpovědětVymazat
  5. Hezký den, dnes jsem čočku podle receptu vyzkoušela a je to velká dobrota!! Díky za nápad :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den, asi bych pro děti zkusila jinou variantu přípravy zeleniny a koření. Zeleninu bych dala mírně na pár min. grilovat s kořením na zeleninu. A pak přidala k uvařené červ. čočce. I přesto děkuji za inspiraci 🙏

    OdpovědětVymazat
  7. Bomba recept, vařím už po několikáté. Váš blog opět a znova nezklamal 😍

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů