Biskupský chlebíček z bílků

Ještě pořád vám přebývají bílky z Vánoc? Já jich měla v mrazáku asi 14, takže po štafetkách nastal čas vyzkoušet něco dalšího. A volba padla na biskupský chlebíček, který je převážně z bílků. Chlebík je na můj vkus trochu sušší (ale vzhledem k tomu, že je ze 7 bílků a jen jednoho žloutku, není se čemu divit), ale syn se do něj zakouskl s velkou vervou a manžel ho také velmi chválil, takže se na našem stole zabydlí.
Za recept na chlebíček děkuji ID Aditu z nyxu.



Chlebíček:
1 celé vejce (rozděleno na bílek a žloutek)
6 bílků
180 g cukru moučka
160 g polohrubé mouky
70 g másla
na špičku nože prášku do pečiva
50 g kandovaného ovoce
40 g loupaných mandlí
35 g rozinek
30 g čokolády

Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
Troubu rozpálíme na 180 °C (horkovzduch asi na 170°C).
Formu na biskupský chlebíček si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Mandle a čokoládu nahrubo nasekáme nožem.
7 bílků (6 + jeden z celého vajíčka) smícháme se špetkou soli a cukrem a na nejvyšší otáčky vyšleháme do tuhého lesklého sněhu (když se zvedne metla, sníh na ní drží a tvoří špičku). Snížíme otáčky na polovinu a zašleháme postupně žloutek, mouku s práškem do pečivo a nakonec i máslo, které lijeme tenkým pramínkem.
Pomocí stěrky zamícháme do těsta i kandované ovoce, mandle, rozinky a čokoládu a nalijeme do formy. Těsto lehce natřeme směrem ke stěnám, takže prostředek je níž než stěny. Upečený piškot pak nebude uprostřed tolik stoupat nad okolí a vršek chlebíčku (míněno vršek ve formě) nebude tak vypouklý.
Pečeme asi 40 minut, propečenost vyzkoušíme špejlí.
Upečený chlebíček necháme asi 20 minut odpočinout ve formě a pak ho vyklopíme do mřížku a necháme zcela zchladnout. 

Poleva
65 ml vody
100 g cukru krystal
100 g vysokoprocentní čokolády (já používám 70% Lindt)

Smícháme vodu s cukrem, postavíme na sporák, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 5 minut. Necháme asi 10 minut lehce zchladnout a poté do rendlíku nalámeme čokoládu a mícháme, odkud se čokoláda zcela nerozpustí (lze i na velmi mírném plameni lehce přihřát). Přiravenou polevou polijeme celý chlebíček včetně boků a vložíme do lednice.


Zdroj: ID Aditu z nyx.cz

Komentáře

  1. Tolik bílků asi nikdy v životě nenashromáždím... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ale jo, nashromáždíš:o) Stačí upéct třeba linecký a koka sušenky z dvojitý dávky a máš 6 bílků jen to fikne:o) Já ty bílky mrazím a schraňuju postupně, 6 najednou jich jen tak nemám:o)

      Vymazat
    2. Hmm, ale koka sušenky bych někdy upíct mohla, tak si taky zamrazím ;) u mě víceméně jediná příležitost, kdy zbudou bílky, je u špaget carbonara...

      Vymazat
    3. koka sušenky zkus, jsou moc dobrý! A carbonara se mi nechce zkoušet právě kvůli šílený spotřebě žloutků (a zůstávajícím bílkům):o)) Si dejte tři dny za sebeou carbonara a můžeš upéct tohle nebo štafetky:o)

      Vymazat
    4. :))) tak zkus carbonaru z Apetitu, tam se davaji celá vejce, nejen žloutky :))

      teda já bych si ten chlebíček dala, muž ovšem né :)))

      Vymazat
    5. v čem se prosím tak dají bílky rozumně zamrazit? a dají se zamrazit třebas i žloutky?

      Vymazat
    6. Mrazím je v avent kelímkách na mateřské mléko, ale stejně tak půjdou mrazit v libovolné krabičce s víčkem z umělé hmoty. Žloutky jsem mrazit nezkoušela, ty spotřebovávám spíš než bílky:o)

      Vymazat
    7. Tak jo - před stěhováním jsem se konečně dokopala ty bílky vytáhnout, shodou okolností přesně šest, chlebíček se povedl a mně osobně chutná, takže díky za recept - už nikdy nemusím lejt bílky do výlevky ;)

      Vymazat
    8. Jsem ráda, že chutná:o)) Bílky do výlevky ne:o) To je škoda:o) Příště zase biskupák a nebo štafetky, ty u nás vedou:o)

      Vymazat
  2. To je super, bílky mám ještě doma a nevěděla jsem co s nimi .. a biskupský chlebíček miluju :-) Díky za tip! www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z bílků jsou super i štafetky, které jsem nedávno přidávala.

      Vymazat
  3. Dokonalý....měla jsem plno bílků po Vánocích a zkusila jsem tento chlebíček. Je božský. Ani jsem ho nestihla polít čokoládou a hned byl fuč. Určitě budu opakovat...dělám žloutkový krém, vaječný koňak a nevěděla jsem co pak s těmi bílky...tohle je skvostné řešení.....:-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem první chlebíček stihla polít čokoládou až když byla půlka snědená:oD tenhle druhej jsem uchránila a polila ho celý:o)
      A z bílků jsou super i štafetky:o)

      Vymazat
  4. Mohu mít trošku offtopic dotaz? Jak je to s tím mražením bílků? Já jich mám právě taky většinou nadbytek a nevím co s nimi a tohle pozvolné hromadění a následné použití do něčeho takhle skvělýho se mi zdá dost čupr.V čem je prosím mrazíte? A jak je to s rozmrazováním/následným zacházením s nimi? Předem moc díky za odpověď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já osobně je po dvou až čtyřech mrazím ve via kelímkách od Aventu (pro toho, kdo nekojil nebo nepřikrmoval dítě - jsou to plastové kelímky se šroubovatelým víčkem určené pro uskladnění odstříkaného mateřského mléka:o)), mrazím tam i redukované vývary a podobně.
      S rozmražením je to jednoduché. Pokud mám čas, přendám bílky do lednice a přes noc je nechám rozmrznout. Pokud si vzpomenu pozdě, vyndám bílky rovnou na linku a nechám je rozmrazit při pokojové teplotě dokud nejsou zcela tekuté.

      Někdo je mrazí pomocí tvořítek na led, to je taky možné, jen je pak nutné si pamatovat, kolik asi váží jeden bílek:o)

      Vymazat
    2. A co se týče zacházení se zamraženými bílky. Asi bych je neriskovala do věcí, kam má přijít čerstvé vejce - takže ne nic, kde se jí polosyrový nebo syrový sníh jako je zmrzlina, různé sněhové čepice, které jen prošly chvíli pod grilem. Ale do moučníků jako je tento nebo štafetky (prostě kde se bílek adekvátně dlouhou dobu peče) bych je použila bez problémů.

      Vymazat
    3. Děkuji velice převelice, hrozně jste mi pomohla!
      A chlebíček dopadl výborně, jako ostatně vše, co jsem dle Vašich receptů pekla!
      Tak příště vlítnu na ty štafety, které už budou z bílků zamražených. :))

      Vymazat
    4. Já to mrazím ve středně velké zavařovačce a na štítek dělám čárky, jak bílky přihazuju :-)

      Vymazat
  5. Tak jsem pekla ten váš bílkový biskupák ke Štědrému dni a byl vynikající !!!! Dřív jsem hodně pekla kamarádkám na svatby a různé oslavy,takže jsem už vyzkoušela dost receptů...tento se dobře dělá a po upečení neklesá...biskupák má k tomu sklony :))..opravdu moc dobrý recept...hned jsem ho doporučila příbuzným a pár kamarádkám..díky !!! Lída

    OdpovědětVymazat
  6. Tohle je nejlepší biskupský chlebíček, co jsem zkusila! Díky ❤️

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů