úterý 28. října 2014

Vepřové v mrkvi

Tohle jídlo jsem milovala už jako malá (u nás v jídelně vařili opravdu dobře a maminka ho občas taky dělala), takže mě těší, že patří mezi poklady české kuchyně a je navíc velmi jednoduché:o)

Tvarohová zebra

Tenhle  moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"
Nejedná se o nový recept, pouze jsem přefotila starou fotku a trochu upravila popis přípravy:o)

 

Těsto:

100 g másla,
100 g moučkového cukru,
1 vejce,
špetka soli,
225 g polohrubé mouky

Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.
Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
 
Náplň:
1 kg tvarohu ,
200 g zakysané smetany,
150 ml mléka,
150 g moučkového cukru,
2 vejce,
60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku),
1 vanilkový cukr,
3 lžíce kakaa


V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.
Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)
Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené. 





Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne-moucniky/tvarohova-zebra

čtvrtek 16. října 2014

Mrkvový dort / carrot cake / mrkvové muffiny


Na mrkvový dort jsem dostala tip od Magdy a Lucky (za to jim moc děkuji). Prvně jsem ho zkusila upéct na plech a jako obvykle jsem upravovala hlavně množství cukru (protože v původním receptu je ho zejména v krému neuvěřitelné množství, až takové, že kromě cukru tam nemůže být snad cítit nic). Výsledek byl sice lehce nevzhledný (tak to dopadá, když rozpis na dort pečete na plech, protože nemáte dortovou formu:o)), ale chuťově vynikající. Vláčné těsto (o které se postará spousta mrkve) prokládáné ořechy a promazané úžasným krémem... Chválili ho všichni a snědl se až nebezpečně rychle. A tak jsem nelenila, recept upravila a dneska zkusila upéct jako muffiny. Lahoda!
Neuplynul ani měsíc a já mohla  upéct dort pro našeho malého oslavence, takže jsou v receptu už komplet fotky:o)



 

 Těsto:
4 vejce
350 g cukru moučka
250 ml oleje
2 lžičky vanilkové extrakt
370 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
650 g očištěné mrkve
100 g vlašských ořechů

Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Do směsi zašleháme olej (lijeme tenkrým pramínkem). Mezitím si smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a skořici, přidáme k těstu a pečlivě promícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou mrkev, opět promícháme. Ořechy nahrubo nasekáme a přimácháme k těstu.
  • V případě, že pečeme dort: Troubu  rozpálíme na 175°C . Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a vylijeme těsto. Pečeme asi 1 hodinu, zkoušíme špejlí - pokud je na špejli po píchnutí do středu zbytek syrového těsta, necháme dort ještě několik minut péct.
  • V případě, že pečeme muffiny: Troubu  rozpálíme na 200°C, muffinové formičky (30 středních) vymažeme a vysypeme dle zvyklosti (já silikonové nijak nevymazávám, není to potřeba) , naplníme je asi 1 cm pod okraj a pečeme 20 minut. 
Po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout.

Krém:
250 g mascarpone
250 g tučného tvarohu
150 g cukru
šťáva z 1/2 menšího citronu
1 lžička vanilkového extraktu

Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky).  Pak po lžičkách zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

Vychladlý korpus alespoň jednou prokrojíme (pokud je dostatečně vysoký, můžeme i dvakrát) a promažeme částí náplně. Složíme jednotlivá patra dortu na sebe a zbytek náplně rozetřeme na vrcholek a boky dortu. Necháme vychladit a pár hodin rozležet v lednici.
Muffiny zdobíme pomocí cukrářského sáčku a vhodné špičky. Lze i část vnitřku vydlabat a muffiny naplnit.

Pokud budete zdobit muffiny jako na fotkách, udělejte krém z 1,5 dávky, aby vám vystačil, jinak krémem trochu šetřete, aby vám vyšel:o)


 




 
 
 


Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html

úterý 14. října 2014

Květákové muffiny / nákyp

K podzimní zelenině patří i květák. Někdo ho miluje jen smažený, já jako mozeček, jiný jako placičky. Ale už to chtělo změnu, tak jsem zkusila muffiny z květáku a setkaly se s pozitivním ohlasem:o) Určitě půjdou upéct i v pekáčku jako nákyp, jen je potřeba lehce snížit teplotu, prodloužit dobu pečení a zkoušet špejlí propečenost.



Na 14 středních muffinů:
1/2 velkého květáku (cca 500g)
3 vajíčka
1 velká mrkev
1 střední cibule
5 žampiónů (já nedávala)
5 cherry rajčátek
2 střední syrové brambory
120 g balkánského sýra

sůl
pepř

majoránka
kmín
1 vrchovatá lžíce celozrnné mouky (pokud nemáte, použijte polohrubou mouku)

Květák uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Necháme vychladnout.

Troubu rozehřejeme na 200°C.
Mrkev a brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Cibuli pokrájíme na drobno, žampiony na malé kostičky, rajčata na čtvrtiny nebo osminy, balkán nastrouháme na hrubo. Přidáme ke květákové směsi společně se solí, pepřem, kořením a vajíčky a všechno řádně promícháme. Nakonec přisypeme mouku a těsto s ní trochu zahustíme. Pokud je směs příliš vodnatá, lehce vyždímeme a slijeme.
Muffinovou formu si připravíme podle zvyklostí (já silikonové košíčky vůbec nevymazávám, není to třeba, ale plechová forma bude chtít papírový košíček a nebo vymazat máslem a vysypat hrubou moukou) a plníme těstem. Pečeme asi 25-30 minut. 
Přílohou může být třeba zelný salát, brambory, zelenina a nebo jezte muffiny jen tak. 

 Za recept děkuji Zuzce z MK.

Sladký cuketový chlebíček

Sezona cuket je v plném proudu a tak nastává čas se podívat na nějaký sladký recept z téhle zeleniny. Cuketový chlebíček je vláčný (v původní vegan verzi tak vláčný nebyl), hutný, sytý a hlavně moc dobrý. Pokud už máte po krk receptů na cuketu na slano, vyzkoušejte tenhle chlebíček...


2 vejce
1/2 hrnku (125 ml) kefíru (nebo mléka se lžičkou jablečného octa)
3/4 hrnku (175g) bílého cukru
1/2 hrnku (125 g) hnědého cukru
1 hrnek (250ml) rostlinného oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vrchovaté hrnky (500 g) nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte)
1/2 hrnku (80g) nahrubo nasekaných vlašských nebo kešu ořechů (vyzkoušeny obě varianty, vlašáky jsou o trochu lepší)
1/2 hrnku (80g) rozinek předem naložených v rumu (aspoň na 30 minut)
2 hrnky (300g) polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek (150g)  špaldové mouky (nebo další hrnek pšeničné)
3 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1,5 lžičky sody bikarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli

Troubu si předehřejeme na 180°C.
Kefír (či mléko s octem) smícháme s olejem, cukrem, vejci a vanilkovým extraktem a metličkou prošleháme. Vmícháme nahrubo nasekané ořechy, rozinky slijeme a přidáme ke směsi, promícháme a přidáme i cuketu.
V druhé míse si smícháme mouku, všechno koření, sodu, sůl a prášek do pečiva. Přidáme k mokré směsi a vše pořádně promícháme. 
Větší formu na biskupský chlebíček velmi pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme pečícím papírem) a vylijeme do ní těsto. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a 15 minut (já nakonec pekla hodinu a půl). Propečenost zkoušíme špejlí - když pícheme doprostřed, špejle musí být po vyndání suchá a ne obalená syrovým těstem. 
Po upečení necháme chvíli zchladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně vychladnout na roštu.

Krájíme na tenké plátky a servírujeme třeba k čaji.

úterý 7. října 2014

Boloňské ragú s těstovinami

Boloňskou omáčku miluju a jedla bych jí .... no skoro denně:o) Jenže vyrobit ji trvá poměrně dlouho. Nejdřív krájíte velké množství zeleniny, pak melete maso, porůznu mícháte, opekáte a nakonec několik hodin dusíte. Bez spousty volného času se to neobejde, proto jí vždy děláme z velkého množství surovin do největšího hrnce, co máme doma, a pak ve velkém mrazíme. Je to totiž ideální "mrazákové" jídlo. Rozmražení trvá chviličku, žádná ze složek tím neutrpí a máte kdykoliv k dispozici výživné jídlo. Ital by je prý nikdy nepodával se špagetami (já se přiznám, že ragú se špagetami klidně sním, jsem barbar:o)), ale třeba s fettuccine alias úzkými placatými nudlemi ano.
Původní recept jsem trochu pozměnila, protože v něm jsou zapovězena rajčata, která mně osobně ale chutnají. Poznámky opět kurzívou v závorce.


Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
200 g cibule
3 stroužky českého česneku
300 g očištěné mrkve
200 g celeru
100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
70 ml olivového oleje
400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
20 g soli
70 g rajčatového protlaku
mletý pepř
150 ml červeného vína
400 g loupaných rajčat
špetka mletého muškátového oříšku
200 ml vody

(pokud chcete vařit podle původního receptu, vynechte rajčata, vína dejte tři deci a rajského protlaku 150g)

Bobokový list, kuličky pepře a nového koření vložíme do gázy a zavážeme provázkem (případně použijeme zavíratelné čajové sítko).
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev, celer, řapíkatý celer, pancettu/slaninu nakrájíme na malé kostičky. V širokém kastrolu rozpálíme olej a přidáme pancettu/slaninu.
Po zezlátnutí přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer a restujeme do zlatova. Přidáme cibuli a opět restujeme do zlatova. POté přidáme všechno maso a česnek. Vše promícháme, osolíme a na mírnějším plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut.
Přidáme protlak a za častého míchání vaříme dalších 15 minut. Přilijeme víno, rajčata, čerstvý pepř a pytlíček s kořením a vaříme dalších 20 minut.
Pak přidáme muškátový oříšek, 100 ml vody (půlku z předepsaného množství výše), promícháme, přiklopíme a necháme asi 3 hodiny na mírném plameni pobublávat. V případě přílišného odvaření vody z ragú přilijeme zbývající vodu (já přilévám skoro pokaždé ještě víc). Po třech hodinách máme silnou omáčku, ze které se nám "ztratila" zelenina:o)


Na dokončení 1 porce si na pánvi rozehřejeme 200 g boloňského ragú. Mezitím si uvaříme 80g suchých těstovin. Lžíci vody, ve které se vařily těstoviny, přidáme do ragú. Těstoviny slijeme, neproplachujeme a vložíme do pánve s ragú. Vše důkladně promícháme, servírujeme na talíř a zdobíme parmazánem.







Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně