úterý 28. října 2014

Vepřové v mrkvi

Tohle jídlo jsem milovala už jako malá (u nás v jídelně vařili opravdu dobře a maminka ho občas taky dělala), takže mě těší, že patří mezi poklady české kuchyně a je navíc velmi jednoduché:o)

Tvarohová zebra

Tenhle  moučník je vhodný pro všechny milovníky hutných tvarožníků, kteří chtějí "za málo peněz hodně muziky". Tvarohová zebra je poměrně jednoduchá, chuťově výborná a ještě s ní uděláte dojem, že jste profík. Jen se na vás navalí spousta otázek "Jak jsi to udělala? To musí být strašně těžké, ne?"
Nejedná se o nový recept, pouze jsem přefotila starou fotku a trochu upravila popis přípravy:o)

 

Těsto:

100 g másla,
100 g moučkového cukru,
1 vejce,
špetka soli,
225 g polohrubé mouky

Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeme, připravíme si těsto a náplň.
Změklé máslo a moučkový cukr utřeme. Přidáme sůl a vejce a spojíme s máslovým základem. Nakonec nasypeme mouku a vytvoříme těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažeme máslem a rukama do ní napěchujeme těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
 
Náplň:
1 kg tvarohu ,
200 g zakysané smetany,
150 ml mléka,
150 g moučkového cukru,
2 vejce,
60 g gustinu (nebo 1,5 sáčku vanilkového pudinkového prášku),
1 vanilkový cukr,
3 lžíce kakaa


V mléce rozmícháme gustin (nebo pudink). Všechny suroviny kromě kakaa dáme do větší mísy, včetně mléka s gustinem a důkladně vyšleháme do hladké hmoty (robot nebo šlehač je teď ideálním pomocníkem:o). Třetinu (asi 500g) odlijeme a zašleháme do ní kakao. Nyní máme dvě části, té světlé je 2x víc než tmavé.
Vezmeme dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dáme na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zatočit. Tímhle jednoduchým způsobem vytvoříme ono zebrování:o)
Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a půl (záleží na troubě, v jedné troubě jsem jí kdysi pekla dvě hodiny než byla hotová). Propečenost zkoušíme buď špejlí a nebo důvěřujeme zkušenostem a víme, že jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno. Troubu vypneme a zebru v ní necháme trochu dojít (přiotevřeme dvířka trouby). Podáváme zcela zchladnuté, případně vychlazené. 





Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/ruzne-moucniky/tvarohova-zebra

úterý 14. října 2014

Květákové muffiny / nákyp

K podzimní zelenině patří i květák. Někdo ho miluje jen smažený, já jako mozeček, jiný jako placičky. Ale už to chtělo změnu, tak jsem zkusila muffiny z květáku a setkaly se s pozitivním ohlasem:o) Určitě půjdou upéct i v pekáčku jako nákyp, jen je potřeba lehce snížit teplotu, prodloužit dobu pečení a zkoušet špejlí propečenost.



Na 14 středních muffinů:
1/2 velkého květáku (cca 500g)
3 vajíčka
1 velká mrkev
1 střední cibule
5 žampiónů (já nedávala)
5 cherry rajčátek
2 střední syrové brambory
120 g balkánského sýra

sůl
pepř

majoránka
kmín
1 vrchovatá lžíce celozrnné mouky (pokud nemáte, použijte polohrubou mouku)

Květák uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Necháme vychladnout.

Troubu rozehřejeme na 200°C.
Mrkev a brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Cibuli pokrájíme na drobno, žampiony na malé kostičky, rajčata na čtvrtiny nebo osminy, balkán nastrouháme na hrubo. Přidáme ke květákové směsi společně se solí, pepřem, kořením a vajíčky a všechno řádně promícháme. Nakonec přisypeme mouku a těsto s ní trochu zahustíme. Pokud je směs příliš vodnatá, lehce vyždímeme a slijeme.
Muffinovou formu si připravíme podle zvyklostí (já silikonové košíčky vůbec nevymazávám, není to třeba, ale plechová forma bude chtít papírový košíček a nebo vymazat máslem a vysypat hrubou moukou) a plníme těstem. Pečeme asi 25-30 minut. 
Přílohou může být třeba zelný salát, brambory, zelenina a nebo jezte muffiny jen tak. 

 Za recept děkuji Zuzce z MK.

Sladký cuketový chlebíček

Sezona cuket je v plném proudu a tak nastává čas se podívat na nějaký sladký recept z téhle zeleniny. Cuketový chlebíček je vláčný (v původní vegan verzi tak vláčný nebyl), hutný, sytý a hlavně moc dobrý. Pokud už máte po krk receptů na cuketu na slano, vyzkoušejte tenhle chlebíček...


2 vejce
1/2 hrnku (125 ml) kefíru (nebo mléka se lžičkou jablečného octa)
3/4 hrnku (175g) bílého cukru
1/2 hrnku (125 g) hnědého cukru
1 hrnek (250ml) rostlinného oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vrchovaté hrnky (500 g) nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte)
1/2 hrnku (80g) nahrubo nasekaných vlašských nebo kešu ořechů (vyzkoušeny obě varianty, vlašáky jsou o trochu lepší)
1/2 hrnku (80g) rozinek předem naložených v rumu (aspoň na 30 minut)
2 hrnky (300g) polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek (150g)  špaldové mouky (nebo další hrnek pšeničné)
3 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1,5 lžičky sody bikarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli

Troubu si předehřejeme na 180°C.
Kefír (či mléko s octem) smícháme s olejem, cukrem, vejci a vanilkovým extraktem a metličkou prošleháme. Vmícháme nahrubo nasekané ořechy, rozinky slijeme a přidáme ke směsi, promícháme a přidáme i cuketu.
V druhé míse si smícháme mouku, všechno koření, sodu, sůl a prášek do pečiva. Přidáme k mokré směsi a vše pořádně promícháme. 
Větší formu na biskupský chlebíček velmi pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo vyložíme pečícím papírem) a vylijeme do ní těsto. Vložíme do trouby a pečeme asi hodinu a 15 minut (já nakonec pekla hodinu a půl). Propečenost zkoušíme špejlí - když pícheme doprostřed, špejle musí být po vyndání suchá a ne obalená syrovým těstem. 
Po upečení necháme chvíli zchladnout ve formě, poté vyklopíme a necháme úplně vychladnout na roštu.

Krájíme na tenké plátky a servírujeme třeba k čaji.

úterý 7. října 2014

Boloňské ragú s těstovinami

Boloňskou omáčku miluju a jedla bych jí .... no skoro denně:o) Jenže vyrobit ji trvá poměrně dlouho. Nejdřív krájíte velké množství zeleniny, pak melete maso, porůznu mícháte, opekáte a nakonec několik hodin dusíte. Bez spousty volného času se to neobejde, proto jí vždy děláme z velkého množství surovin do největšího hrnce, co máme doma, a pak ve velkém mrazíme. Je to totiž ideální "mrazákové" jídlo. Rozmražení trvá chviličku, žádná ze složek tím neutrpí a máte kdykoliv k dispozici výživné jídlo. Ital by je prý nikdy nepodával se špagetami (já se přiznám, že ragú se špagetami klidně sním, jsem barbar:o)), ale třeba s fettuccine alias úzkými placatými nudlemi ano.
Původní recept jsem trochu pozměnila, protože v něm jsou zapovězena rajčata, která mně osobně ale chutnají. Poznámky opět kurzívou v závorce.


Suroviny na 8 porcí (my děláme z dvojnásobku, ale je to opravdu makačka:o)):
2 bobkové listy
10 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
200 g cibule
3 stroužky českého česneku
300 g očištěné mrkve
200 g celeru
100 g řapíkatého celeru (pokud nemáte, lze vynechat)
100 g pancetty (nemívám doma, používám cca 50 g slaniny)
70 ml olivového oleje
400 g mletého hovězího (krku, hrudí)
400 g mletého vepřového (Vaněk doporučuje bok, já používám libovější plecko)
20 g soli
70 g rajčatového protlaku
mletý pepř
150 ml červeného vína
400 g loupaných rajčat
špetka mletého muškátového oříšku
200 ml vody

(pokud chcete vařit podle původního receptu, vynechte rajčata, vína dejte tři deci a rajského protlaku 150g)

Bobokový list, kuličky pepře a nového koření vložíme do gázy a zavážeme provázkem (případně použijeme zavíratelné čajové sítko).
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Očištěnou mrkev, celer, řapíkatý celer, pancettu/slaninu nakrájíme na malé kostičky. V širokém kastrolu rozpálíme olej a přidáme pancettu/slaninu.
Po zezlátnutí přidáme mrkev, celer a řapíkatý celer a restujeme do zlatova. Přidáme cibuli a opět restujeme do zlatova. POté přidáme všechno maso a česnek. Vše promícháme, osolíme a na mírnějším plameni za stálého míchání vaříme asi 10 minut.
Přidáme protlak a za častého míchání vaříme dalších 15 minut. Přilijeme víno, rajčata, čerstvý pepř a pytlíček s kořením a vaříme dalších 20 minut.
Pak přidáme muškátový oříšek, 100 ml vody (půlku z předepsaného množství výše), promícháme, přiklopíme a necháme asi 3 hodiny na mírném plameni pobublávat. V případě přílišného odvaření vody z ragú přilijeme zbývající vodu (já přilévám skoro pokaždé ještě víc). Po třech hodinách máme silnou omáčku, ze které se nám "ztratila" zelenina:o)


Na dokončení 1 porce si na pánvi rozehřejeme 200 g boloňského ragú. Mezitím si uvaříme 80g suchých těstovin. Lžíci vody, ve které se vařily těstoviny, přidáme do ragú. Těstoviny slijeme, neproplachujeme a vložíme do pánve s ragú. Vše důkladně promícháme, servírujeme na talíř a zdobíme parmazánem.







Zdroj: Roman Vaněk, Klenoty klasické evropské kuchyně