středa 16. července 2014

Galettes s ovocem

Milujete kombinaci křehkého těsta a kyselé chuti? Třeba linecké s domácí rybízovou marmeládou? Máte přebytky rybízu, višní nebo jiného nakyslého ovoce a už nevíte, co s ním? Upečte si galettes. Jednoduché a rychlé koláčky z křehkého těsta plněné jen ovocem a trochou koření. Hodí se v létě jako sladká tečka třeba na grilovačku a nebo ke kávě či čaji. Díky rustikálnímu vzhledu se budou vyjímat na pikinku v přírodě i na svátečním stole.
Dá se experimentovat s libovolným kyselým ovocem. Já použila červený rybíz a vypeckované višně - půl napůl. Dovedu si ho představit i s podílem malin, angreštu a nebo na podzim z kyselých jablek.

Těsto:
100 g másla
50 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli,

200 g hladké mouky
2 lžíce vody

Povolené máslo utřeme s cukrem a následně i žloutkem, přidáme sůl a mouku a vypracujeme drobivé těsto. Po lžicích přidáváme vodu, dokud se těsto nespojí a nevypadá jako těsto na linecké. Z těsta vytvarujeme kouli, vložíme do igelitového pytlíku a necháme alespoň 30 minut odpočívat v lednici.

Ovocná náplň:
400 g vypeckovaného ovoce (já použila 200 g rybízu a 200 g višní)
20 g škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
50 g cukru krupice (nebo třinového cukru)
20 g domácího vanilkového cukru (nebo dva sáčky kupovaného)
lžička mleté skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Sypké ingredience smícháme dohromady. Ovoce omyje, vypeckujeme a odstopkujeme, necháme okapat. Následně v míse smícháme se sypkou částí tak, aby bylo ovoce pěkně obalené.

Troubu rozpálíme na 200°C na horkovzduch.

Z pečícího papíru vystřihneme 4 čtverce o rozměrech 20*20 cm. Těsto rozdělíme na čtvrtiny a každou čtvrtinu rozválíme na čtverec pečícího papíru do tenké placky (cca 2-3mm silné) - pokusíme se válet dokulata (mně se to moc nevedlo, placky byly spíš čtverhranné a nakonec to na jejich vizáž nemělo vliv:o)). Pokud se těsto lepí, obalíme váleček trochou hladké mouky. Náplň rozdělíme na čtvrtiny a rozprostřeme na každou placku od středu tak, aby vznikly asi 3 cm široké okraje. Tyto okraje pak přehneme na náplň směrem ke středu (pečící papír nám pomůže v ohýbání, kdyby bylo těsto přímo na plechu, špatně by se nabíralo) a koláče opatrně přeneseme na plechy. 

Plechy vložíme do trouby a stáhneme teplotu na 180°C. Pečeme 25 minut do růžova.

Podáváme zcela vychladlé a posypané moučkovým cukrem.



Zdroj: Laskominy od Maryny: Galettes s červeným rybízem

pátek 4. července 2014

Tartaletky s crème brûlée

Nedávno mi švagrová Péťa psala, že v jednom nejmenovaném pekařství/cukrářství mají tartaletky naplněné crème brûlée, strašně jí chutnají, ale jsou poměrně drahé, tak jestli nemám náhodou recept. Musela jsem jí zklamat, protože jsem recept neměla a na netu nic moc fuknčního vygooglit nešlo. Ale nebyla bych to já, aby mi to nevrtalo hlavou a nesnažila se vymyslet nebo dát dohromady vlastní recept. Však tartaletky i samotné crème brûlée už na blogu mám. První pokus, kdy jsem pekla korpus i krém dohromady, nevyšel - korpus sjel ve formičkách dolů a krém vytekl částečně ven. Druhý pokus odděleného pečení korpusu a dodání krému na studeno (recept z Albert kuchařky) mi neseděl chuťově - zakysaná smetana prostě do krému nepatří a zvlášť druhý den byla až moc chuťově znát. Tak jsem zaexperimetnovala napotřetí a konečně to vyšlo! A tenhle výsledný pokus měla možnost ochutnat i samotná zadavatelka a pochvalovala si:o)

 

 Na 8-9 tartaletek (já mám formičky se dnem 8cm v průměru a 10,5 cm má v průměru horní okraj)

Těsto:
170 g hladké mouky
75 g másla
45 g cukru
1 vejce
sůl

Utřeme změklé máslo s cukrem (idálně v robotu) a následně i vajíčko. Poté zapracujeme mouku se solí. Těsto necháme asi hodinu odležet v lednici.
Troubu rozehřejeme na 160°C.
Těsto vyjmeme z lednice a buď rozválíme nebo vymačkáme do formiček. Pečeme v rozpálené troubě asi 18 minut dozlatova.
Upečené tartaletky necháme zcela zchladnout a připravíme si krém

Krém:
3 lžíce cukru
3 lžíce kukuřičného škrobu (případně vanilkového pudinkového prášku)
3 celá vejce
300 ml mléka
180 ml smetany ke šlehání (31% tuku)
1 vanilkový lusk

V misce smícháme cukr, škrob a 3 lžíce mléka na hladkou pastu. Přidáme vajíčka a rozšleháme je vidličkou.
Zbytek mléka nalijeme do rendlíku, přidáme smetanu a postavíme na oheň. Vanilkový lusk překrojíme horizontálně napůl, tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme do mléka. Přidáme i samotný lusk a přivedeme k varu. Pak mléčnou směs odstavíme, vyjmeme lusk.
Vaječnou směs rychle mícháme a tenkým pramínkem do ní přilejeme horké mléko se smetanou. Pak vše vrátíme do rendlíku, postavíme na nejmírnější oheň a za stáleho promíchávání metličkou vaříme asi 10-15 minut do konzistence hustého pudinku. Směs sejmeme z ohně a necháme asi 30 minut vychladnout (během toho jí občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup).
Tartaletky naplníme krémem a necháme alespoň 5 hodin odpočinout a ztuhnout v lednici.

Před podáváním na každou tartaletku nasypeme asi lžičku třtinového cukru (raději použijte ten, obyčejný cukr krupice se mi vsákl do krému a nechtěl zkaramelizovat) a oflambujeme pistolí určenou k těmto účelům. Podáváme ihned, dokud je krém zespoda studený a zeshora je horká karamelová krusta.