pondělí 9. června 2014

Kváskový český chléb

Další kváskový chleba, který si upečete i doma. Tentokrát s větším podílem pšeničné mouky, ale stále krásně nakyslý po kvásku. Rozpis je na jeden cca půl kilový bochník.




Jahodová panna cotta

Jahody, všude samé jahody! V Praze už jsou běžně k dostání měsíc a stále se jich nemůžu nabažit! Dnes dodávám recept na spojení jahod, smetany, trochy vanilky a cukru do výborného chlazeného dezertu panna cotta.

 

500 g jahod
1 vanilkový cukr (nebo zrníčka z půlky vanilkového lusku, moučkového cukru pak dejte asi o 20 g víc)
100 g moučkového cukru
2 lžíce (15g) práškové želatiny
250 ml smetany ke šlehání

Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, vložíme do hrnce, přidáme oba cukry (nebo moučkový cukr a vyškrábaný obsah půlky vanilkového lusku) a postavíme na sporák. Přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, čímž se směs lehce zredukuje.
Do misky vložíme asi 60 ml studené vody, vyspeme do ní želatinu a necháme 5 minut bobtnat
Přilijeme smetanu a vaříme další dvě minuty. Do horké směsi dáme nabobtnalou želatinu a promícháme metličkou, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs necháme lehce vystydnout, nalijeme jí do připravených formiček (použít se dá téměř cokoliv; sklo a porcelán vymažte lehce olejem, aby panna cotta šla vyklopit, já použila silikonové formičky na muffiny a z nich to jde lehce i bez vymazání) a v lednici vychladíme aspoň 4 hodiny.
Podáváme s čerstvými jahodami, našlehanou smetanou a nebo jen tak.


Zdroj: upravený recept z Apetitu - http://www.apetitonline.cz/recepty/4595-jahodova-panna-cotta.html

středa 4. června 2014

Tvarožník s jahodami

Další z receptů na jahodové dezerty je tu. Když jsem viděla tento sernik u Maryny, věděla jsem, že budu muset něco podobného určitě vyzkoušet. Krém jsem udělala stejně, jen z tučného tvarohu z vaničky a jelikož neholduji sušenkovým základům u pečených koláčů, těsto jsem udělala svoje. Výsledek je krásně lehký, nepřeslazený, od jahod příjemně nakyslý. Ideální na osvěžení do nadcházejících horkých dnů.




Těsto:
70 g másla
50 g cukru moučka
1 vejce
1 lžíce kakaa
180 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1-2 lžíce studené vody

V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, přidáme vejce a kakao.  Následně nasypeme mouku s prášek do pečiva. Podle výsledné konzistence přidáme po lžicích studenou vodu (vždy počkáme, jak vypadá těsto po zpracování jedné lžíce, když je stále moc sypké, přidáme další).
Do koláčové formy o průměru 26 cm vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Kdo nemá formu s dobrým povrchem, tak bude muset formu vymazat a vysypat hrubou moukou a těsto rozválet a do formy přenést).

Troubu si rozpálíme na 160-180°C, na spodní rošt vložíme plech s horkou vodou (cca 2 litry).

Krém:
500 g tučného tvarohu
2 vejce
120 g moučkového cukru
2 lžíce škrobu
1 lžíce hladké mouky
1 vanilkový cukr
 300 g jahod

Tvaroh, vejce a oba cukry pečlivě promícháme (nešleháme). Přidáme mouku a škrob a opět zamícháme do jednolité hmoty. Krém vylijeme  na připravené těsto a lehce zaklepeme formou, aby se rozteklo do všech koutů a mělo rovný povrch.
Jahody omyjeme, zbavíme stopek, překrojíme napůl a vložíme na krém a zatlačíme je do něj. Formu dáme do trouby a pečeme asi 50-60 minut.


Zdroj: krém s jahodami podle  http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/06/sernik-s-jahodami.html