středa 26. března 2014

Křehké mandlové sušenky

Po víkendovém úspěchu s koka sušenkami jsem zkoušela hledat recept na esíčka, protože ty světlé máme v rodině nejraději:o) Na internetu se nachází docela dost různých receptů, bohužel většina už dle rozpisu surovin budou prostě jen máslové sušenky - esíčkům zcela nepodobné. Našla jsem jeden, který by mohl být ten pravý, upekla podle něj.... a ..... Sušenky jsou výborné, opravdu esíčka připomínají, ale nejsou stejné. Pokud tedy netrváte na přesné chuti esíček, ale mandlovo-skořicové variaci neodoláte, upečte je, budou vám chutnat:o)

50 g mletých mandlí
150 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1/2 čajové lžičky skořice
180 g hladké mouky
1 zarovnaná čajová lžička prášku do pečiva

Povolené máslo utřeme s oběma cukry a do hmoty zapracujeme skořici. Prášek do pečiva smícháme s moukou a společně s mandlemi přidáme k máslové směsi a vytvoříme kompaktní těsto.
Rozehřejeme si troubu na 170°C (horkovzduch asi na 160°C).
Z těsta tvoříme rukama menší kuličky (asi jako cvrnkací), pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pomoučenou vidličkou (nebo jako v mém případě paličkou na maso s hroty) stlačíme na placičky. Bude jich asi 50 ks. Sušenky v sobě mají prášek do pečiva, takže nabydou, nedávejte je úplně k sobě, ať se vám při pečení nespojí.
Pečeme ve vyhřáté troubě 15-18 minut do zlatova. Skladujeme v uzavřené nádobě (pokud nějaké skladování přichází v úvahu:o)).



Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=903

neděle 23. března 2014

Koka sušenky

Kdo by je neznal? Malé, hnědé, kokosové sušenky, označované jako čajové pečivo. Společně s esíčky jedny z nejoblíbenějších (aspoň pro mě) vůbec. Mají však jednu vadu na kráse - jsou poměrně drahé. Ale mám pro vás dobrou zprávu, našla jsem recept, koka sušenky upekla a můžu prohlásit, že chutnají velmi podobně, ne-li stejně jako ty kupované. Jen jsou trochu víc drobivější, což bude nejspíš použitým druhem tuku - peču zásadně z másla - ale ono jim to na chuti ani kráse neubírá:o)))


220 g másla
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 žloutky
2-3 lžíce holandského kakaa
100 g strouhaného kokosu
240 g hladké mouky


Povolené máslo utřeme s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky.  Přidáme kakao, mouku a kokos a zpracujeme do vláčného těsta, které necháme asi 30 minut odpočinout v lednici (lze přeskočit, ale těsto se bude víc lepit).

Kdo má masomlýnek s nástavci na výrobu sušenek, může použít ten a vytvořit třeba banánky. Kdo nemá, ukoulí z těsta malé kuličky (velikostí něco mezi lískovým a vlašským ořechem, spíš menší), vyskládá je na pečící papír a pomoučenou vidličkou je rozmáčkne do žebrovaných placiček. Já zkusila použit ještě mřížkový kráječ na vařené brambory, ale pod vidličkou se mi vedly hezčí tvary:o))

Pokud chcete sušenky vykrajovat nebo tvarovat raznicí na sušenky, přisypte a zapracujte do těsta ještě dalších 100 g mouky. Těsto pak půjde hezky válet a vykrajovat. 
 
Troubu předehřejeme na 180°C (horkovzduch stačí na 165°C) a sušenky pečeme 15 minut. Necháme vychladnout na plechu a poté skladujeme v uzavíratelné nádobě.


Zdroj: http://co-si-dam.blogspot.cz/2013/10/koka-susenky.html

Znojemská hovězí pečeně

Tyhlety hnědé omáčky jsem v jídelnách a hospodách nikdy neměla ráda. Většinou se totiž jednalo o tuhou, prorostlou flákotu masa s UHO (univerzální hnědá omáčka) pochybné konzistence. Teprve když si člověk uvaří doma sám, poctivě a chutně, objeví nevídané rozměry něčeho tak jednoduchého jako je omáčka s nakládanou okurkou:o)

4-6 porcí:
1 kg hovězího plecka (loupaná plec)
80 g slaniny
140 g nakládaných okurek
2 větší cibule
100 g sádla
2 lžíce plnotučné hořčice
200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí)
1 l hovězího vývaru
2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku)
sůl, pepř

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.
Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).
Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a promícháme, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložíme zpět maso, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a necháme vše pobublávat 1,5-2 hodiny.
Když je maso měkké (po těch 2 hodinách bude:o)), vyjmeme ho a omáčku buď přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme (já mixuji). Okurky nakrájíme na plátky (nebo kostičky, či půlky plátků, jak je libo) a vložíme do omáčky prohřát. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

pátek 21. března 2014

Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Kombinace švestek a smetany nebo tvarohu je nesmrtelná a strašně dobrá. Tenhle recept jsem měla v záložkách už velmi dlouho, jen mi trvalo, než jsem se od kynuté klasiky s drobenkou odhodlala k něčemu jinému (protože ta klasika je prostě nej:o)). Koláč je zase něco jiného, lehce nezvyklého, ale nakyslá chuť švestek v kombinaci s pudinkovým zapečeným krémem opravdu funguje! Jestli máte švestky v mrazáku jako já, můžete vyzkoušet už teď, ostatní budou muset počkat do podzimu...


Těsto:  (trochu jsem upravila množství surovin, protože do koláčové formy by toho bylo moc)
220 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
1 vejce
švestky

Smícháme oba cukry a zpracujeme je s povoleným máslem a vajíčkem. Přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva a vypracujeme křehké těsto. Vymačkáme ho do koláčové formy a zvedneme ho i na kraje (kdo chce, může válet a pak těsto přenést). Těsto poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami slupkou dolů.

Krém:
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vejce
1 vanilkový pudink
2 lžíce hladké mouky
60 g másla
100 g cukru

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch 160°C). Odlijeme si trochu mléka a rozšleháme v něm vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbytek mléka smícháme se smetanou, máslem a cukrem a přivedeme skoro k varu. Pak vlijeme směs vajec, pudinku a mouky, pečlivě rozmícháme (ideálně metličkou) a za stáleho míchání povaříme do zhoustnutí. Takto připravený vanilkový krém nalijeme na švestky a dáme péct asi na 50-60 minut.Krájíme a servírujeme vychlazený.



Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/3461-svestkovy-kolac-s-vanilkovym-kremem.html

neděle 16. března 2014

Čokoládové suflé

Suflé už jsem jednou dělala, ale měla jsem asi dost divný recept a celé se to vůbec nepovedlo. Dala jsem tomu po více než dvou letech ještě jednu šanci, použila jiný recept a.... povedlo se!:o) Na kraji upečené a připomínající čokoládový piškotový korpus, uvnitř tekuté a lahodné. Doporučuji všem čokofilům:o)

Uvedené množství je na 5 porcí do formiček vhodných do trouby o objemu  200 ml (formičky se neplní až po okraj, ale objem formičky je počítán při naplnění po okraj).

110 g másla
100 kvalitní hořké čokolády (nešetřete, já použila 70% Lindt)
4 velká vejce
50 g cukru
3 rovné lžíce polohrubé mouky

Máslo a čokoládu necháme rozpustit nad parou (voda by neměla klokotavě bublat, ale měla by z ní stoupat pára). Trvá to kolem 10 minut. Necháme zchladnout.
Formičky si pečlivě vymažeme povoleným máslem a vysypeme kakaem.
Celá vejce a cukr vyšleháme pomocí robota na nejvyšší otáčky do světlé pěny - trvá to asi 8 minut a hmota by měla asi 4 nabýt na objemu. Do vzniklé pěny vlijeme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a postupně po lžicích zapracujeme mouku.
Těstem naplníme formičky asi 1,5 cm pod okraj, přikryjeme folií a vložíme do mrazáku (takže si souflé můžete připravit i pár dní dopředu a bez následné větší práce servírvat kdykoliv třeba návštěvě:o)). Pokud formičky nedáte do mrazáku, bude zřejmě potřeba dobu pečení zkrátit, abyste si neupekli čokoládovou buchtu:o)
Troubu rozpálíme na 230°C, potřebný počet formiček vyjmeme z mrazáku a počkáme, až se trouba rozeřeheje. Pak pečeme asi 12 minut dokud  bábovičky nevyběhnou asi o polovinu své výšky.
Po upečení souflé servírujeme okamžitě; buď je vyklopíme (jde to díky vymazání a použití kakaa velmi dobře), nebo konzumujeme přímo v mističkách (jen pozor, jsou opravdu horké) - v obou případech dezert lehce pocukrujeme.
Výborné je suflé v kombinaci s vanilkovou nebo citronovou zmrzlinou.



Zdroj: James Patterson: Co by měl vědět správný kuchař

Čokoládové muffiny

Na tyhle muffiny jsem dostala tip od Lucky. Zaujaly mě tím, že obsahují opravdu dost čokolády, ne moc cukru a přitom mají být vláčné a velmi dobré. Lucka mi ještě poradila, jak na krém (který v původním receptu není), a musím uznat, že ta kombinace je prostě dokonalá!


Muffiny
220 g polohrubé mouky
100 g cukru
130 ml rostlinného oleje
170 ml kefíru
2 vejce
2 lžíce kakaa
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
100 g kvalitní čokolády (já použila 70% Lindt)

Troubu rozpálíme na 200°C.
V míse smícháme cukr, olej, kefír a vejce a dobře prošleháme (stačí v ruce). Přidáme kakao a spojíme v jednolitou hmotu. V jiné nádobě smícháme mouku a prášek do pečiva, přidáme k tekuté části a promícháme. 3/4 tabulky čokolády nasekáme nožem na menší kousky a přidáme do těsta, zlehka promícháme.
Těstem naplníme muffinové formičky do 3/4 (já mám menší a bylo na 16 kousků), zbytek (tzn. 1/4) čokolády také nasekáme nožem a posypeme vršek muffinků. Pečeme 20 minut, poté necháme vychladnout na mřížce.


Krém
200 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vrchovaté lžičky Nutely

Vychlazenou smetanu vyšleháme na vysoké otáčky do tuha (čím tužší, tím lepší, ale nepřehnat, ať si nevyšleháte máslo:o)), přidáme nutelu, rychle zašleháme a můžeme zdobit.

Zdroj: http://www.recepty.cz/recept/exkluzivni-cokoladove-muffiny-151125 a krém Lucka Baštová

čtvrtek 13. března 2014

Máslové sušenky s kardamomem

Syn má rád různé piškoty a sušenky. A jelikož ty kupované jsou buď velmi drahé, nebo nadopované ztuženým palmovým tukem, rozhodla jsem se mu upéct domácí. Linecké mu moc chutná, ale chtělo to obměnu a tak jsem zkusila sušenky s kardamomem.

120 g celozrnné pšeničné mouky (pokud nemáte, dejte místo ní polohrubou mouku)
110 g polohrubé mouky
20 g ovesných vloček (použila jsem jemné, ty vcelku trochu rozmixujte)
125 g másla
120 g cukru (může být moučka, nebo třtinový, ten ale jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 zarovnaná lžička mletého kardamomu

Máslo necháme povolit a zapracujeme do něj ostatní suroviny (já to dělala v robotu - nejprve máslo s cukrem, pak přidat vejce, mléko a koření a nakonec mouky a vločky) na mazlavější těsto (drží tvar, ale není tak tuhé jako třeba na linecké, nepodsypávejte další moukou). Zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.
Troubu si rozehřejeme na 180°C (horkovzduch).
Z těsta tvarujeme malé kuličky (dělala jsem tak 3cm v průměru), které pokládáme na pečící papír a rozmáčkneme pomoučenou lžící nebo vidličkou (podle toho, jestli chcete sušenky rovné a nebo žebrované). Máte-li tiskátka, rozmáčkněte lžící a tiskněte:o) Sušenky nevybíhají, takže je můžeme nechat relativně blízko sebe.
Pečeme v rozpálené troubě asi 12 minut a necháme vychladnout na plechu. Uschováme do uzavíratelné nádoby a konzumujeme nejdříve druhý den po upečení, ať mají sušenky možnost se aspoň maličko rozležet.o)



Zdroj: http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/03/celozrnne-susenky.html

pátek 7. března 2014

Domácí smetánek

Děti ho zbožňují, dospělí si občas taky s chutí dají a říká se tomu všelijak - smetánek, pribiňák, pacholík, tvaroháček... Kombinace pudinku a tvarohového krému je prostě dokonalá sama o sobě a nebo si ho dovedu velmi živě představit v létě prokládaný jahodami v ovocném poháru:o) Fantazii i obměnám se meze nekladou:o)


500 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
60g cukru
250 g tučného tvarohu ve vaničce
200 g zakysané smetany

V mléce uvaříme pudink  podle návodu s 60 g cukru (já dala 30 g domácího vanilkového cukru a 30 g moučkového) a necháme zchladnout. Během chladnutí občas promícháváme. Vlahý pudink rozšleháme s tvarohem a zakysanou smetanou, ochutnáme a v případě potřeby dosladíme (pro děti je to akorát, někteří si ale budou chtít osladit život a přihodí cca 20 g moučkového cukru). Necháme v chladničce ztuhnout.