pátek 28. února 2014

Nekynutý makový koláč

Bojíte se kynutého těsta, došlo vám droždí, nebo se vám na to vykynutí prostě nechce čekat a máte chuť na něco jako je klasický koláč s mákem a drobenkou? Zkuste tenhle nekynutý z tvarohového těsta. Těsto je lehké a rychlé, na první pohled vypadá skoro jako kynuté (chuťově dobré) a na výrobu koláče máte většinou všechny suroviny doma:o)
Původní recept je počítán na menší pekáček, já prvně použila koláčovou formu a těsta bylo trochu moc. Netrvalo dlouho, koláč jsem zkusila znovu s menším množstvím surovin na těsto (recept jsem přepsala na toto menší množství, původní množství je uvedeno kurzívou v závorce). Takže si můžete vybrat, jestli použít větší formu s původním rozpisem a nebo formu na koláč a menší rozpočet.
Nádivka nám sice chutnala, ale s mužem jsem se shodli, že jeho maminka dělá do kynutých koláčů lepší, vláčnější a tak jsem jí napodruhé udělala trochu jinak (recept upraven) a s výsledkem jsme spokojeni.
Drobenky je v původním receptu neuvěřitelné množství, takže jsem jí zkrouhla na půlku (to co vidíte zde v receptu je ona polovina) a stačí bohatě - jak je na koláči vidět.


Těsto:
225 g polohrubé mouky (250 g)
1/2 balíčku prášku do pečiva = 2 zarovnané lžičky
4 lžíce mléka (5 lžic)
3 lžíce oleje (4 lžíce)
120 g měkkého plnotučného tvarohu ve vaničce (150 g)
4 lžíce moučkového cukru

Nádivka:
200 g mletého máku
300 ml mléka
50 g rybízové marmelády
50 g povidel
(lze dát i 100 g marmelády nebo 100g povidel, pokud nemáte nebo nechcete oboje)
20 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
30 g másla
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 žloutek
lžička skořice
1/2 lžičky perníkového koření
citronová šťáva asi z půlky citronu
2 lžíce rumu

Drobenka
75 g polohrubé mouky
35 g moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
35 g másla

Nejprve si připravíme nádivku; Mák, mléko, oba cukry, marmeládu, povidla, máslo, pudinkový prášek, skořici a perníkové koření povaříme asi jednu minutu, odstavíme a necháme vychladnout . Poté přimícháme žloutek a dochutíme šťávou z citronu, případně i dalším cukrem (ale pozor, drobenka je sladká, takže maková náplň může zůstat trochu méně sladká). Nakonec zamícháme rum.

Všechny suroviny na těsto propracujeme v ruce nebo robotu na konzistentní hmotu, která vypadá skoro jako kynuté těsto, a necháme chvíli odpočinout. Pak těsto rozválíme (já ho prstama rovnou natlačila do formy) a přeneseme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Maličko zvedeneme okraje a vložíme připravenou nádivku z máku.

Všechny suroviny na drobenku zpracujeme prsty a bohatě koláč posypeme.

Pečeme v předehřáté troubě na 180°C (horkovzduch na 160°C) asi 30 minut.

Zdroj: http://ekucharka.net/nekynuty-makovy-kolac

úterý 25. února 2014

Mrkvová bábovka

Když jsem na blogu kitchenette viděla recept na mrkvovou bábovku, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Bábovka je z celozrnné mouky, kdo nemá, tak může použít polohrubou, určitě to s ní bude fungovat taky:o) A místo sirupu z agáve jsem použila cukr.
Výsledná bábovka je hutná, šťavnatá (žádná dusilka:o)) a moc dobrá. Bude chutnat hlavně milovníkům zdravějších receptů, ale i klasikové jí přijdou rychle na chuť:o)


300 g strouhané mrkve
100 g mlatých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva
1 zarovnaná lžička jedlé sody
2 vejce
300 g bílého jogurtu
150 g cukru (kdo rád sladší, dá 200g)
4 lžíce rostlinného oleje (raději slunečnice nebo řepka)
velká hrst hrozinek (ideálně na noc naložených do rumu)
lžička zázvoru
lžička skořice
lžička perníkového koření
kůra z jednoho citronu

Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C), bábovkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva a jedlou sodu. V druhé misce smícháme jogurt, vejce, cukr a olej a zpracujeme do jednolité hmoty. Pak přidáme mrkev, všechno koření, rychle promícháme a přidáme k sypké směsi - vše řádně rozmícháme. Nakonec přidáme okapané rozinky.  Těsto je poměrně husté, do formy ho budeme spíš po částech přemísťovat než lít:o)
Pečeme asi 50-60 minut, dokud není špejle po píchnutí a vytažení suchá.

Podáváme zlehka pocukrované, případně se zakysanou smetanou či lehce oslazeným krémovým sýrem.




Zdroj: Celozrnná bábovka s mrkví a vlašskými ořechy od Kitchenette.

úterý 4. února 2014

Kropenatá buchta

Když jsem zahlédla recept na tuhle buchtu, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Prvním důvodem bylo, že je poměrně jednoduchá, druhým (a hlavním), že spojuje mé oblíbené - mák a tvaroh. A kombinace těchto dvou složek prostě nemůže zklamat:o)) Jen jsem trochu ubrala na cukru a zmenšila množství makové nádivky (podle původního receptu mi totiž vyšla bohatě na dvě buchty). A jelikož neměla jméno (alespoň já jsem ho neviděla), nazvala jsem si ji podle jejího vzhledu.


Maková nádivka
100 g mletého máku
200 ml mléka
vanilkový cukr
30 g moučkového cukru
špetka skořice
1 lžíce rumu

Smícháme mák, mléko, oba cukry, skořici a za stálého míchání svaříme do husté kaše (od varu to trvá asi 5 minut). Necháme vychladnout a přimícháme lžící rumu.

Tvarohová nádivka
500 g tvarohu (používám tučný, ale může být i nízkotučný)
100 g cukru (cca půl hrnku)
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
2 vejce
1/2 hrnku mléka

Všechny suroviny vymixujeme dohladka (stačí chviličku).

Povidla
200 g povidel  (s nima se nic nedělá, ty jsou připraveny "z výroby":o))

Těsto
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka (+100 ml na pozdější rozděření, viz recept)
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a vymícháme hladkou tužší hmotu.
Vymažeme a vysypeme si pekáček (asi 35 * 25 cm). Půlku těsta opatrně rozetřeme do pekáčku (těsto není lité, musí se opravdu rozetřít, tak se neděste, že to jde blbě a je ho jen slabá vrstva), polijeme ho tvarohovou nádivkou a na střídačku lžičkou vkládáme hromádky mákové náplně a povidel. Já dávám vrchovatou lžičku máku a o něco menší lžičku povidel.
Druhou půlku těsta rozředíme 100 ml mléka, vymícháme, aby se těsto spojilo, a pak jím opatrně a po částech polijeme připravenou buchtu.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 40 minut. 






Zdroj: Jana Wituschek z Pekařské léčebny na Facebooku