sobota 20. prosince 2014

Štafetky

Taky vám pořád zbývají bílky po pečení sušenek a před Vánocemi po lineckém, rohlíčkách a podobných dobrotách? Už vám kokosky, laskonky, makronky a podobné lezou i ušima nebo ta bílková těsta nemáte rádi? Tak z těch bílků upečte štafetky. Chutnají i mně a to většinu bílkových sladkostí moc nemusím (včetně tolik populárních a milovaných macarons / makronek, nějak nevím, co na nich lidi mají:o))



Bezé plát:
150 g bílků (cca 4 bílky z větších vajec)
150 g cukru krupice
50 g hladké mouky
50 g strouhaného kokosu

Bílky spolu s cukrem vyšleháme do tuha. Do vzniklého proslazeného sněhu opatrně stěrkou zamícháme mouku a kokos.
Troubu rozehřejeme na 230°C (horkovzduch stačí 200°C).
Ustřihneme si pečící papír tak, aby přesně pasoval na velký plech. Papír si můžeme pomazat máslem (bezé pak půjde lépe dolů, ale není to nutné). Těsto namažeme  na celou plochu papíru do výšky asi 4 mm, dobře to jde cukrářskou stěrkou a nebo dlouhým cukrářským nožem.
Plát upečeme v rozehřáté troubě do světle hnědé barvy. Trvá to přibližně 10-15 minut (pečení raději hlídejte, záleží na troubě, mně to trvalo necelých 10 minut).
Po vychladnutí plát rozřežeme na třetiny a necháme zavadnout v lednici

Krém:
500 ml mléka
75 g vanilkového pudinkového prášku (2 sáčky)
100 g cukru
125  g másla
1 lžíce mleté kávy

Půlku mléka dáme na sporák, ve druhé půlce důkladně rozmícháme pudinkový prášek a cukr. Vlijeme do mléka na sporáku, za stálého míchání metličkou přivedeme k varu a uvaříme velmi hustý pudink. Necháme úplně vychladnout a během chladnutí občas metličkou promícháme, aby se na pudinku nevytvářel škraloup.
Povolené máslo vyšleháme do hladké konzitence a po lžicích zašleháme pudink. Nakonec zašleháme i kávu (nesmí jí být moc, aby neobarvila krém moc na hnědo).

Krém rozdělíme na půl a dva pláty těsta pomažeme vždy jednou polovinou. Složíme pomazané pláty na sebe a přiklopíme třetím plátem. Necháme ztuhnout v lednici.

Poleva:
70 g hořké čokolády (já používám 70% Lindt)
20 g másla

Ve vodní lázni necháme rozpustit čokoládu s máslem.
Zatuhlou kostku z plátu a krému vyndáme z lednice a nakrájíme na malé štafetky. Každou štafetku zdobíme polevou, jak vidíte na fotkách (napůl přes úhlopříčku) a nebo oba konce cca 1 cm.. Já štafetky nenamáčím, ale polevou potírám pomocí mašlovačky, jinak je vrstva čokolády moc silná a výrazná, silně doporučuju spíš tento způsob než namáčení. Každý kousek necháme okapat a lehce zatouhnout na alobale.
Štafetky naposledy vychladíme (ideálně přes noc), aby vše zatuhlo a chutě se prolnuly.


 Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček

5 komentářů:

  1. Co přesně znamená "...a necháme zavadnout v lednici"? Odložit je do lednice na hodinu až dvě? Přes noc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nechávala tak 2 hodiny, než jsem si připravila krém. Ty pláty hodně změknou hlavně po naplnění krémem.

      Vymazat
  2. Dělala jsem štafetky dceři do školky k svátku pro kamarády a paní učitelky a byla jsem nucena hned druhý den dovalit recept :-) - vynikající. Já tedy dělala jen dvojité, ale i tak to bylo moc dobré.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, že tolik chutnaly:o) Původně jsou ty vrstvy dokonce 4:o)

      Vymazat