sobota 20. prosince 2014

Ořechový dort s mascarpone krémem

Víte, jak těžké to má muž nadšené amatérské cukrářky? Zeptejte se toho mého:o) Manžel se mi ke každým narozeninám snaží upéct dort a obvykle to dopadá velmi dobře (ve zdobení je snad i lepší než já). Letos jsem projevila zájem o krém z mascarpone (už proto, že se nám v lednici krčilo několik mističek a o Vánocích je nesděláme) a muž nevěděl, jak na to. Tak jsem se zamyslela, piškot i krém vymyslela, popsala své drahé polovičce, co má dělat, a nechala se překvapit. A výsledek je moc dobrý!




Piškot na formu o průměru 23 cm
5 vajec
200 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
20 g kakaa
80 g polohrubé mouky

kyselá marmeláda na promázání

Oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuhého sněhu, do kterého zašleháme polovinu cukru. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru do světlé nadýchané pěny (robotu to trvá minimálně pět minut). Do žloutkové pěny postupně přímícháme mouku, kakao, ořechy a sníh (ideálně po částech vždy trochu ořechů a mouky, k tomu sníh, opatrně promíchat a pak znovu ořechy, mouku a sníh).
Dno dortové formy vyložíme pečícím papírem, přemístíme do ní piškotové těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180°C (horkovzduch 160°C) asi 45 minut (propečenost zkoušíme špejlí).  Necháme zcela zchladnout, potom odřízneme piškot od boků formy (díky tomu, že jsme boky nenatřeli máslem se těsto při pečení přichytilo a piškotu zůstane válcový tvar, kdybychom boky namazali a vysypali, těsto by se nepřichytilo a bylo by nestojnoměrně vyboulené), sundáme obruč a piškot dvakrát prořízneme.

Krém
250 g mascarpone
100 másla
150 g cukru moučka
200 g lučiny nebo žervé
180 g zakysané smetany
šťáva z 1/2 citronu

Mascarpone vyšleháme se 100g cukru. Zvlášť si vyšleháme povolené máslo se zbylými 50g cukru. Společně zašleháme mascarpone s máslem a přidáme i lučinu a zakysanou smetanu (obojí po lžicích za stálého šlehání). Nakonec přidáme šťávu z citronu.

První dvě patra dortu potřeme tenkou vrstvou marmelády a částí krému (výška cca 1 cm). Patra poskládáme na sebe, poslední patro a boky dortu potřeme zbytkem krému a necháme v lednici proležet několik hodin.
My dort po zatuhnutí potřeli čokoládovou polevou (30 g hořké čokolády a 10 g máslo rozputit ve vodní lázni), ale další zdobení není nutné.






9 komentářů:

  1. Hmm tak tohle by mi opravdu mohlo chutnat :D Vypadá božsky

    OdpovědětVymazat
  2. tak tenhle dortík si ukládám a určitě letos někomu upeču! Máš velmi šikovného manžela :-) Můj muž si na pečení nepotrpí, ale vaří parádně :-).... a každoročně mi k narozeninám peče můj oblíbený Krtkův dort... sice jen ten z krabice, ale u něj je to úspěch, když jinak co se týče pečení není do práce moc nadšený ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer,zítra se chystám tento dort péct. Náš prcek slaví rok. Můžu použít místo luciny druhé mascarpone, viďte? Chystám se zdobit jahodami a borůvkami. Snad bude chutnat ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To pak bude dost tuhe.. mozna bych pak vynechala maslo a dala trochu vic zakysane smetany - ale pozor na konzistenci, aby to naopak zase nezridlo:-) pridavat po lzickach a zaslehavat.

      Vymazat
  4. Děkuji za tento recept (recept na piškot). Žiju v zahraničí a pečení mi tu vůbec nejde a to jsem doma pekla celkem slušně. Tento recept nejen že se vždycky povede, ale i výborně chutná. Místo polohrubé mouky míchám hladkou s krupicí a přidala jsem i trochu mletých mandlí a upekla ho jako bábovku.

    Ještě jednou děkuji!

    OdpovědětVymazat
  5. Zkusila jsem ten dort upéct a všem chutnal. Je moc dobrý.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá nádherně :)). Myslíte, že by šel tento krém i k čistě ořechovému korpusu (bez kakaa)? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě by šel krém i ke korpusu jen z ořechů bez kakaa:o)

      Vymazat