Fíkové cukroví

U tohohle nepečeného cukroví trochu váhám, jestli se do něj znovu pouštět někdy v budoucnu. Je moc dobré (o to nepochybujte), ale tak nějak si říkám, jestli mi stojí za tu námahu při úklidu, když to chutná hodně podobně jako surovina, ze které pochází - fíky:o) V Apetitu píšou, že je to raz dva hotová lahůdka.. No nevím, asi nemyli ten zaneřáděný masomlýnek jako já:o)



150 g sušených fíků
100 g mletých vlašských ořechů
100 g moučkového cukru
1 lžička skořice
50 g nastrouhaného perníku (použila jsem pár perníčků pepparkor)
1-2 lžíce tuzemského rumu

50 g hořké čokolády
20 g másla

Fíky použijte raději méně vysušené a neslisované kousky ze zdravé výživy, s těmi klasickými slisovanými do kolečka, co jsou k sehnání v supermarketech, to půjde velmi obtížně.
Fíkům odstraníme stopky a pomeleme je na masomlýnku (nebo ručně nařezeme nožem na co nejmenší kousky). Masomlýnek raději hned omyjte, jinak z něj ty fíky už nikdy nedostanete. 
Fíky smícháme s ořechy, cukrem, skořicí, perníkem a promícháme. Potom po lžicích přiléváme rum a mícháme rukou, dokud nevznikne kompaktní hmota, která trochu lepí. Pokud máte dřevený vál, posypte ho lehce moučkovým cukrem, silikonový posypávat nemusíte. Těsto vyválíme na placku (hodně to lepí, takže je lepší válet přes frisch folii) a vyřezáváme nebo vykrajujeme libovolné tvary (raději jednodušší). Nebo nic neválíme, ale rukou ukoulíme kuličky a ty rozplácneme na malé placičky. Zdobíme čokoládou polevou, kterou připravíme tak, že si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem. Cukroví můžeme polevou potírat a nebo použít zdobící sáček.
Vše necháme v chladu proležet a ztuhnout.




Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/6940-fikove-trojuhelnicky.html

Komentáře

  1. no po te otrocke praci bych asi priste zvolila formu kulicek:-)...popr. valecku a namacet bud cele nebo z pulky do cokolady:-)delam neco podobneho a od puvodniho receptu jsem se rovnez odchylila tvarem.proste delam nudne kulicky,ktere lehce obalim bud v cokoladove ryzi nebo zlatych mini kulickach a vzdycky jsou pryc hned.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý recept, fíky miluji!
    Hned jsem si jej uložila :)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů