Čokoládové lanýže

Milovníci čokolády, dnes tu máme něco pro vás. Nakupte čokoládu, povolte opasky a užívejte si! A nebo ještě rychle vyrobte pár dárků pod stromeček pěkně od srdce z upatlaných rukou:o) Při vhodně zvolené čokoládě mohou tuhle dobrotu i diabetici (protože se do lanýžů nepřidává ani gram cukru navíc).


Letos pátrám po nějakém novém nepečeném cukroví na vánoční stůl. Na nyxu mě navedli na čokoládové lanýže. Zkusila jsem je, moc se nepovedly (ztuhlá ganache měla na sobě mapy vysráženého másla) a hlavně mě až tak nenadchly. Ale protože obecně mám pralinky, lanýže a podobné čokoládové dobroty ráda, nenechala jsem se odradit a pátrala dál. U Cataliny na blogu jsem objevila recept na lanýže a zajímavé povídání o nich a pochopila jsem, proč mi ty moje zase tak moc nechutnaly. Ono je totiž důležité je dělat z čokolády, která lahodí vašemu jazyku sama o sobě. Já je prvně udělala ze 70% Lindt čokolády, kterou ráda používám na pečení, ale samotná mi extra nechutná (je na mě moc hořká), když si chci čokoládu užít, nechat si rozpustit čtvereček v puse a vnímat hedvábnou chuť, sahám po úplně jiné čokoládě (neméně drahé a kvalitní):o). Podruhé jsem tedy sáhla po ní a zvolila mléčnou Hachez s 55,5% kakaového podílu a byl to dobrý tah. Lanýže jsou dokonalé! Zachovávají si původní chuť použité čokolády, ale díky smetaně jsou tak nějak hedvábné a sametové, "obalový" materiál pak zahraje na další notu vašich chutí - kakaové dodají čokoládě hořkosti, oříšky zase griliášovou příchuť. Vyzkoušejte je, nebudete litovat!

Držte se však dvou rad:
- čokoládu zvolte kvalitní bez rostlinných tuků a s vyšším obsahem kakaového podílu (pod 30% kakaa rozdhodně nejděte). Je jedno, jestli vám chutná 90% lindt nebo 30% mléčná milka, volte kvalitní výrobek s kakaovým máslem a hlavně takový, který vám opravdu chutná a chodíte ho mlsat s chutí (a ne jen pro doplnění cukru).
- smetanu berte s minimálně 30% tuku. Nesnažte se lanýže ošidit a dávat smetanu na vaření, stejně jich naráz nesníte tolik, aby ten rozdíl v tuku byl znát na denním energetickém příjmu.


Recept:
200 g čokolády Hachez s 55,5% kakaa (použijte takovou, která vám chutná)
120 ml smetany ke šlehání s minimálne 31% tuku (při použití čokolády s 70 a více % kakaa použijte 140 ml smetny, na bílou čokoládu 100 ml smetany)
30 g másla
1/2 vanilkového lusku (použivám kvalitní masité lusky, pokud máte menší, sušší kousky,  použijte celý lusk)
kakao nebo mleté ořechy na obalování (já použila kakao a vlašské ořechy)

Čokoládu nalámeme na malé kousky (nebo nastrouháme) a dáme do mísy. Smetanu dáme do rendlíku, vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme semínka, která přidáme ke smetaně. Rendlík postavíme na oheň a přivedeme k varu. Vařící smetanu nalijeme na čokoládu a necháme 2 minuty stát. Přidáme máslo a vymícháme do hladka (všechna čokoláda i máslo by se mělo rozpustit, pokud k tomu nedojde, dejte hmotu na chvili do mikrovlnky nebo lépe do vodní lázně, pokud to nepomůže, po zatuhnutí hmotu prostě rozmixujte ve food procesoru). Zakryjeme folií a dáme do lednice zatuhnout. Tato fáze trvá různě dlouho podle zvolené čokolády. Čím větší podíl kakaa, tím kratší dobu ganache tuhne. U bílé čokolády to může trvat i víc než 24 hodin. Já měla hmotu tuhou asi za 4 hodiny, ale kuličky jsem dále zpracovávala až druhý den. 

Na misku si nasypeme kakao nebo ořechy k obalování, čokoládovou ganache vyjmeme z lednice. Lžičkou nabíráme potřebné množství hmoty a v rukách tvarujeme kuličky. Pracujeme rychle, protože čokoláda ve styku s dlaní velmi rychle povoluje a čím déle s ní pracujete, tím hůře to jde. Kuličky pak obalujeme v kakau nebo ořeších a vkládáme do papírových košíčků (a nebo na talíř). Necháme vše v chladu ztuhnout.





Zdroj: http://catalinapece.blogspot.cz/2011/09/truffes-au-chocolat-cokoladove-lanyze.html

Komentáře

  1. Dělal jsem je loni, a co se mi celkem osvědčilo (mám obě ruce levé) bylo použití sítka na čaj pro samotné obalování (nebylo potom na nich tolik kakaa) - ve smyslu obalím "kuličku" v kakau, přendám do sítka (jemné plastové) a trochu proválím, aby se mechanicky sesypalo přebytečné kakao zpátky do misky.

    (mimochodem, jsou vynikající :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní jako dobrá vychytávka. Pravda, že z těch kakaových zůstává v košíčkách trochu kakaa... Zkusím příště:o)

      Vymazat
  2. a jak dlouho prosím vydrží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. řídila bych se datem spotřeby nejnáchylnější suroviny - smetany (a použila velmi čerstvé máslo). Jak dlouho vydrží smetana v lenici, tak dlouho musí v chladu vydržet i lanýže.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů