Linecký koláč s jablky

Klasickým dezertem z jablek je v Americe apple pie - kořeněná náplň z jablek mezi dvěma pláty křehkého těsta. U nás v Čechách je takovou obdobou (neplést s nápodobou, chuťově je americký apple pie úplně jinde) linecký koláč s jablky. Pekly ho naše maminky, když se jim nechtěl vytahovat štrůdl, nebo prostě proto, že jsme ho milovali. A milujeme dodnes.
Doma se jsme měli přes kilo jablek, jejichž nejlepší doba pro konzumaci za syrova už uplynula, a novou kuchařku Romana Vaňka (kterou jsem si vydobyla i s věnováním na Ohrada food festivalu před měsícem, Roman Vaněk byl patronem tohohle festivalu a rozdával 30 výtisků zdarma vybraným dámám, kuchařku jsem tak měla doma ještě dřív než byla oficiálně v prodeji:o)). Dali jsme tyhle dvě ingredience dohromady a vyrobili s mužem linecký koláč s jablky - onu zmiňovanou rychlovku, co pekly už naše maminky (v různých obměnách). A je výborný! Mazlavá jablečná náplň vonící vanilkou se krásně doplňuje s křehkým lineckým těstem zasypaným cukrem.


Náplň:
1 vanilkový lusk (kvalitního masitého stačí 1/2)
700g oloupaných a jádřinců zbavených jablek
60 g kukuřičného škrobu (nebo vanilkového pudinkového prášku)
125 g cukru krupice

Do mísy nasypeme cukr a škrob. Vanilkový lusk podélně rozřízeneme a tupou stranou nože vyškrábneme černá zrníčka vanilky. Přidáme je k cukru a škrobu a řádně promícháme, aby se vanilka rozptýlila a semínka se nedržela v chuchvalcích.  
Pokud máme domácí vanilkový cukr se zrníčky vanilky, stačí dát místo lusku asi 50 g vanilkového cukru a dosypat 75 g cukru krupice.
Oloupaná a jádřinců zbavená jablka rozkrájíme na cca centimetrové kostičky. Důkladně promícháme s cukrovo-škrobovou směsí tak, aby jablka byla ze všech stran obalená.

Rozehřejeme si troubu na 180°C a připravíme si těsto.

Těsto:
125 g změklého másla
1 vejce
40 g cukru krupice
2 zarovnané lžičky prášku do pečiva (6g)
250 g polohrubé mouky

V robotu nebo na vále si zpracujeme z uvedených ingrediencí kompaktní těsto - já obvykle v robotu utřtu máslo s cukrem, posléze přidám vejce. Vedle smíchám mouku s práškem do pečiva a přidávám k máslové hmotě. Nechám robota pracovat, dokud nevytvoří mazlavou drobenku, která jde rukou spojit v kouli. Pokud robota nemáte, nasypte si na vál mouku s práškem do pečiva a cukrem, uprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. na strany "kráteru" nakrájejte kousky másla. Nejdřív spojte vajíčko s moukou a cukrem a pak začněte zapracovávat i máslo a zbytek mouky a cukru. Hněťte, dokud není těsto bez hrudek.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a rozválíme na pomoučené desce na velikost dortové nebo koláčové formy (ideálně s průměrem 25 cm). Já těsto válím na pečícím papíře, lépe se mi pak přenáší do formy.
Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (máte-li skleněnou formu jako já, nic vymazávat a vysypávat nemusíte). Jeden díl těsta přeneseme do formy, na něj navrstvíme celou jablečnou náplň a přikryjeme druhou částí těsta.
Pečeme ve vyhřáté troubě (180°C) asi 25 minut dozlatova.
Po upečení necháme zcela zchladnout, servírujeme posypaný moučkovým cukrem.

Zdroj: Roman Vaněk: Snadno & rychle; 111 receptů pro všední den

Komentáře

  1. Díky!Díky!Díky! Vaněk dorazí až s Ježíškem, ale vím, že je ve skříni; žel, zabalený, tak nemohu podvádět. Ve sklepě pro změnu jablek, že přemýšlím o otevření cidrárny. Zkusíme a uvidíme, jestli to u drahého trumfne pie :) Pěknou neděli, L.

    OdpovědětVymazat
  2. Prave chladne na lince a vypada skvele!diky

    OdpovědětVymazat
  3. Sa pečie, tento druh koláčikov robievame veľmi často v sezone jablk. Som zvedavá, trocha som ubrala cukru, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě záleží na kyselosti jablek, sladší určitě snesou méně cukru, my jsme měli poměrně kyselá jablka, takže to naopak chtělo ještě řádně pocukrovat zeshora:o)

      Vymazat
  4. Koláč je vynikající, sklidila jsem velký aplaus :) děkuju

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem ho upekla, teď tu mám na talířku už jen 1/4 :) je opravdu výborný. Zítra budu muset na nátlak muže :D zase péct, ale asi něco jiného, inspirace je tu spoustu a už odsud máme svoje favority - lehký tvarohový koláč s marmeládou, řezy s tvarohem, skořicí a (jablky), tak uvidíme co objevíme dál, nepochybuju, že nám bude opět chutnat :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vyborny, ja teda nemela lusk, dala jsem koupeny vanilkovy cukr a vanilkovy extract.

    OdpovědětVymazat
  7. Vyborny kolac :-) jen jsem musela pext o dost dyl, ale tim je moje trouba znama :-) dekuji za recept!

    OdpovědětVymazat
  8. Výborný,jen jde cítit pudink..(prášková chuť)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jestli tam cítite pudink, tak byl koláč nedopečený, nebo jablka příliš suchá. Během pečení jablka mají pustit šťávu, ve které se pudink rozpustí a upeče. Jednou se mi to taky stalo dala jsem moc jablek a nestihly se všechny propéct...

      Vymazat
  9. Včera za večer jsme eden snědli, teď mám v troubě další, pro změnu s tvarohem. Včerejší byl luxusní, nešlo ho nesníst naráz, chtěla jsem péct svůj vyhlášený tažený štrůdl, ale koláč vyhrál. Dobře se to i peče, přísady dobře pamatují a ta chuť je nezapomenutelná. Díky, díky.

    OdpovědětVymazat
  10. Dnes peču druhý. Po prvním se jen zaprášilo. Nejlepší jablečný koláč.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů