Mrkvový dort / carrot cake / mrkvové muffiny



Na mrkvový dort jsem dostala tip od Magdy a Lucky (za to jim moc děkuji). Prvně jsem ho zkusila upéct na plech a jako obvykle jsem upravovala hlavně množství cukru (protože v původním receptu je ho zejména v krému neuvěřitelné množství, až takové, že kromě cukru tam nemůže být snad cítit nic). Výsledek byl sice lehce nevzhledný (tak to dopadá, když rozpis na dort pečete na plech, protože nemáte dortovou formu:o)), ale chuťově vynikající. Vláčné těsto (o které se postará spousta mrkve) prokládáné ořechy a promazané úžasným krémem... Chválili ho všichni a snědl se až nebezpečně rychle. A tak jsem nelenila, recept upravila a dneska zkusila upéct jako muffiny. Lahoda!

Po třech letech se mrkvový dort opět dostal na náš stůl při oslavě narozenin. Maličko jsem změnila recept a původní množství krému zdvojnásobila, aby vyšel takhle hezky na celý dort.





Těsto:
4 vejce
150 g cukru krupice
250 ml oleje
2 lžičky vanilkové extrakt
370 g polohrubé mouky
2 rovné lžičky sody
2 rovné lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
650 g očištěné mrkve
100 g vlašských ořechů

Vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Do směsi zašleháme olej (lijeme tenkrým pramínkem). Mezitím si smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a skořici, přidáme k těstu a pečlivě promícháme. Nasypeme najemno nastrouhanou mrkev, opět promícháme. Ořechy nahrubo nasekáme a přimácháme k těstu (dvě lžíce odložíme na zdobení, pokud chceme).
  • V případě, že pečeme dort: Troubu  rozpálíme na 175°C . Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a vylijeme těsto. Pečeme asi 1 hodinu, zkoušíme špejlí - pokud je na špejli po píchnutí do středu zbytek syrového těsta, necháme dort ještě několik minut péct.
  • V případě, že pečeme muffiny: Troubu  rozpálíme na 200°C, muffinové formičky (30 středních) vymažeme a vysypeme dle zvyklosti (já silikonové nijak nevymazávám, není to potřeba) , naplníme je asi 1 cm pod okraj a pečeme 20 minut. 
Po upečení vyndáme z trouby a necháme zcela zchladnout.

Krém:
500 g mascarpone
500 g tučného tvarohu
200 g cukru
šťáva z 1/2 menšího citronu
1 lžička vanilkového extraktu

Mascarpone vyšleháme s cukrem do hladké hmoty (vždycky šlehejte prvně mascarpone s cukrem, jinak by se vám mohlo srazit a vytvořit hrudky).  Pak po lžičkách zašleháme tvaroh, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.

Vychladlý korpus alespoň jednou prokrojíme (pokud je dostatečně vysoký, můžeme i dvakrát) a promažeme částí náplně. Složíme jednotlivá patra dortu na sebe a zbytek náplně rozetřeme na vrcholek a boky dortu. Necháme vychladit a pár hodin rozležet v lednici.
Muffiny zdobíme pomocí cukrářského sáčku a vhodné špičky. Lze i část vnitřku vydlabat a muffiny naplnit.











 Tady jsem z odkrojeného vršku korpusu a trochy krémů udělala koule a ozdobila jimi vršek dortu.

Takhle můžou vypadat vaše muffiny.



A původní fotka dortu z polovíčního množství krému.



Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/5773-carrot-cake-mrkvovy-dort.html


Komentáře

  1. krásný večer, narazila jsem na Váš blog na modrém koníkovi, tak jsem se musela kouknout a mám co dělat, jak nad obrázky slintám. Úžasné, nádherné. Z fotek dýchá domov, láska k pečení ;)

    Mohu Vás na oplátku pozvat na svůj blog o zdravém stravování? zdravejist.blogspot.com

    Přeji krásný večer a ať se dobře vaří ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To být narážka na to, že tu moc zdravých receptů nemám?:oD

      Díky za pochvalu:o)

      Vymazat
  2. Dobrý den, chystám se upéct mrkvové muffiny, proto se chci zeptat - tučným tvarohem je myšlen tvaroh ve vaničce nebo klasická kostka? Děkuji a přeji hezký den, Jana

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko, mrkvove muffiny slavily uspech. Jeste jsem s mrkvi nic nepekla, ale musim rici, ze, ac jsem se te mrkve puvodne trochu bala, rozhodne jsem z ni nepekla naposled, diky ni je testo opravdu vlacne. Diky za super recept! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrkev, řepa a cuketa jsou zelenina, která funguje i ve skladkých koláčích:o) Není třeba se jich bát:o) A mám radost, že chutnalo:o)

      Vymazat
  4. Musím Vám složit poklonu..Máte nej blog o vaření a pečení...Díky ,fakt super...Ila

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jsem upekla a je to luxus, fakt mňamka. Akorát mám těch mufinu nějak moc, budu to muset rozdat po rodině.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No těsta je fakt hodně:o)) Na muffiny až moc:o) Možná bych to měla do receptu dopsat:o)

      Vymazat
  6. Tento dortík peču opakovaně. Je výborný! Vždy si na něm všichni pochutnají. Děkuji za recept, paní Marcelko. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Muffiny se moc povedly,ale ten krem jsem mela uplne rozteklej.Nevite co jsem udelala spatne?A cukr davate do kremu krystal?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do krému dávám cukr moučka (vždycky, nejen tady u toho receptu). A s rozteklým mascarpone mi pár lidí už psalo. Buď je to špatným mascarpone a nebo příliš rychlým šleháním... Mně se to nikdy nestalo:o/(

      Vymazat
  8. Dobrý den, bylo by možné klasickou polohrubou mouku nahradit celozrnnou špaldovou moukou (např. z Lidlu)? Děkuji za odpověď, M. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bylo, zkuste to:o) Akorát bych volila spíše jemněji mletou, než příliš hrubou..

      Vymazat
  9. Když jsem chodila do školy, navštěvovala jsem jednu kavárnu, kde měli skvělý mrkváč a vždcky jsem si říkala, že právě on bude jednou z věcí, po které se mi bude tolik stýskat. Protože podle vás ráda peču (banánové muffiny nebo muffiny s vločkami a jablky, koka sušenky atd.), hledala jsem, jestli tu náhodou nemáte recept na mrkvový dort...A od té doby jej peču a musím říct, že je výborný!! Zkoušela jsem i jiný recept, ale nebyl tak dobrý jako tento. Moc vám za něj děkuji a mějte krásné léto :) Mirka

    OdpovědětVymazat
  10. Peču každým rokem manželovi k narozeninám ��, už z jiné cukrárny dort nechce objednávat, já jsem ta jeho Cukrárna a hosté, už se mě ptají dopředu, zda bude Carrot����
    Děkuji moc, Zuz.

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, dort mě zaujal, jak velkou formu na dort jste použila?
    Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na těch nových fotkách (na začátku článku) je použita forma s průměrem 22 cm, starší fotky (jen jedno prokrojení na konci článku) jsou pečené ve formě 27 cm.

      Vymazat
  12. Váš mrkvový dort milujeme, můžu se ale zeptat, zda by to fungovalo i s jablky??asi méně cukru pak?děkuji za odpověď :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no to je otázka... jablka mají úplně jinou chuť a jsou o dost vláčnější než mrkev... Já mám jablečné moučníky ráda,a le tak nějak se obávám, že v tomhle konkrétním korpusu by to asi nebylo k dobru...

      Vymazat
  13. Vynikající. Dělala jsem synovi k narozeninám, moc se povedl. Ubrala jsem trochu cukru a mela jsem malo mascarpone, tak jsem ho nastavila palouckem z lidlu. Díky za váš blog, moc mě baví z něj cokoliv vařit! A na ty blbý kecy, že něco vykrádáte od Vaňka? Kašlete na ně. Pouhá závist, nic víc. Fandím Vám, ať se daří a dobře vaří:-)

    OdpovědětVymazat
  14. Dobrý den,
    jak byste prosím Vás upravila množství na formu o průměru 24 cm?
    Děkuji. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za pozdní odpověď. Naposled jsem pekla dort ve formě 23cm a dvakrát ho prokrojila a výsledek je vidět na fotkách..

      Vymazat
  15. Výborný dort, ozkoušela jsem a musím doporučit. Ubrala jsem cukru na krému a místo toho jsem dala na korpus rybízovou marmeládu. Hanka H.

    OdpovědětVymazat
  16. Muffiny i krém jsou geniální! Díky za recept. Na naší rodinu jich bylo tak akorát. Normálně totiž peču rovnou dve dávky 🙂

    OdpovědětVymazat
  17. Dort je vynikající, pekla jsem ho už několikrát :).

    OdpovědětVymazat
  18. Dobrý večer, myslíte, že bude fungovat ve stejném množství místo mrkve cuketa? Mrkev mám ozkoušenou, ale cuketu budu zkoušet prvně, a protože to je na oslovu prvním narozenin, nerada bych to pokazila :) Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych neřekla.. mrkev má trochu jinou strukturu a je sušší než cuketa.. navíc u mrkvového dortu prostě ta mrkev dotváří chuť moučníku, cuketa jí nenahradí. V tomhle případě bych fakt neexperimentovala (zvlášť jestli má být dort na oslavu).

      Vymazat
  19. Řeknu vám, že takový úspěch s pišingrem jsem dlouho neměla. Píšete, že cupcaků je hodně. Omyl! Je jich málo.
    Hezký den :)

    OdpovědětVymazat
  20. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda by bylo možné do krému použít i vanilkovou pastu, zda to nebude dělat nějakou neplechu s krémem. Aby nebyl moc řídký, potřebuji spíš tužší krém. Předem děkuji za odpověď 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Te pasty date malo, tak vam to krem nema sanci naredit. Nebala bych se.

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů