úterý 14. října 2014

Květákové muffiny / nákyp

K podzimní zelenině patří i květák. Někdo ho miluje jen smažený, já jako mozeček, jiný jako placičky. Ale už to chtělo změnu, tak jsem zkusila muffiny z květáku a setkaly se s pozitivním ohlasem:o) Určitě půjdou upéct i v pekáčku jako nákyp, jen je potřeba lehce snížit teplotu, prodloužit dobu pečení a zkoušet špejlí propečenost.



Na 14 středních muffinů:
1/2 velkého květáku (cca 500g)
3 vajíčka
1 velká mrkev
1 střední cibule
5 žampiónů (já nedávala)
5 cherry rajčátek
2 střední syrové brambory
120 g balkánského sýra

sůl
pepř

majoránka
kmín
1 vrchovatá lžíce celozrnné mouky (pokud nemáte, použijte polohrubou mouku)

Květák uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Necháme vychladnout.

Troubu rozehřejeme na 200°C.
Mrkev a brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Cibuli pokrájíme na drobno, žampiony na malé kostičky, rajčata na čtvrtiny nebo osminy, balkán nastrouháme na hrubo. Přidáme ke květákové směsi společně se solí, pepřem, kořením a vajíčky a všechno řádně promícháme. Nakonec přisypeme mouku a těsto s ní trochu zahustíme. Pokud je směs příliš vodnatá, lehce vyždímeme a slijeme.
Muffinovou formu si připravíme podle zvyklostí (já silikonové košíčky vůbec nevymazávám, není to třeba, ale plechová forma bude chtít papírový košíček a nebo vymazat máslem a vysypat hrubou moukou) a plníme těstem. Pečeme asi 25-30 minut. 
Přílohou může být třeba zelný salát, brambory, zelenina a nebo jezte muffiny jen tak. 

 Za recept děkuji Zuzce z MK.

3 komentáře:

  1. Zkoušela jsem nakyp, je to jedno z nejlepších zeleninových jídel, jaké jsem kdy jedla. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající! Tamara

    OdpovědětVymazat
  3. Senzační, tenhle recept potvrzuje mou teorii, že každá zelenina je dobrá, jen potřebuje být ve správném receptu:-) Díky moc za recept. Anna

    OdpovědětVymazat