úterý 14. října 2014

Květákové muffiny / nákyp

K podzimní zelenině patří i květák. Někdo ho miluje jen smažený, já jako mozeček, jiný jako placičky. Ale už to chtělo změnu, tak jsem zkusila muffiny z květáku a setkaly se s pozitivním ohlasem:o) Určitě půjdou upéct i v pekáčku jako nákyp, jen je potřeba lehce snížit teplotu, prodloužit dobu pečení a zkoušet špejlí propečenost.



Na 14 středních muffinů:
1/2 velkého květáku (cca 500g)
3 vajíčka
1 velká mrkev
1 střední cibule
5 žampiónů (já nedávala)
5 cherry rajčátek
2 střední syrové brambory
120 g balkánského sýra

sůl
pepř

majoránka
kmín
1 vrchovatá lžíce celozrnné mouky (pokud nemáte, použijte polohrubou mouku)

Květák uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory. Necháme vychladnout.

Troubu rozehřejeme na 200°C.
Mrkev a brambory očistíme a nastrouháme na jemno. Cibuli pokrájíme na drobno, žampiony na malé kostičky, rajčata na čtvrtiny nebo osminy, balkán nastrouháme na hrubo. Přidáme ke květákové směsi společně se solí, pepřem, kořením a vajíčky a všechno řádně promícháme. Nakonec přisypeme mouku a těsto s ní trochu zahustíme. Pokud je směs příliš vodnatá, lehce vyždímeme a slijeme.
Muffinovou formu si připravíme podle zvyklostí (já silikonové košíčky vůbec nevymazávám, není to třeba, ale plechová forma bude chtít papírový košíček a nebo vymazat máslem a vysypat hrubou moukou) a plníme těstem. Pečeme asi 25-30 minut. 
Přílohou může být třeba zelný salát, brambory, zelenina a nebo jezte muffiny jen tak. 

 Za recept děkuji Zuzce z MK.

2 komentáře:

  1. Zkoušela jsem nakyp, je to jedno z nejlepších zeleninových jídel, jaké jsem kdy jedla. Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Vynikající! Tamara

    OdpovědětVymazat