Tvarožník s jahodami

Další z receptů na jahodové dezerty je tu. Když jsem viděla tento sernik u Maryny, věděla jsem, že budu muset něco podobného určitě vyzkoušet. Krém jsem udělala stejně, jen z tučného tvarohu z vaničky a jelikož neholduji sušenkovým základům u pečených koláčů, těsto jsem udělala svoje. Výsledek je krásně lehký, nepřeslazený, od jahod příjemně nakyslý. Ideální na osvěžení do nadcházejících horkých dnů.

A pokud zatím nejsou jahody, ale rebarbora už ano, zkuste to s ní. A nebo se švestkami! Viz konec receptu.

Recept tu už nějakou dobu visí, jen jsem ho přefotila, aby měl po 4 letech hezčí prezentaci:o)




Těsto:
70 g másla
50 g cukru moučka
1 vejce
1 lžíce kakaa
180 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1-2 lžíce studené vody
--------------------------------------
V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, přidáme vejce a kakao.  Následně nasypeme mouku s prášek do pečiva. Podle výsledné konzistence přidáme po lžicích studenou vodu (vždy počkáme, jak vypadá těsto po zpracování jedné lžíce, když je stále moc sypké, přidáme další).
Do koláčové formy o průměru 26 cm vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Kdo nemá formu s dobrým povrchem, tak bude muset formu vymazat a vysypat hrubou moukou a těsto rozválet a do formy přenést).

Troubu si rozpálíme na 160-180°C, na spodní rošt vložíme plech s horkou vodou (cca 2 litry).

Krém:
500 g tučného tvarohu
2 vejce
120 g moučkového cukru
2 lžíce škrobu
1 lžíce hladké mouky
1 vanilkový cukr
 300 g jahod
-------------------------------------
Tvaroh, vejce a oba cukry pečlivě promícháme (nešleháme). Přidáme mouku a škrob a opět zamícháme do jednolité hmoty. Krém vylijeme  na připravené těsto a lehce zaklepeme formou, aby se rozteklo do všech koutů a mělo rovný povrch.

Jahody omyjeme, zbavíme stopek, překrojíme napůl a vložíme na krém a zatlačíme je do něj. Formu dáme do trouby a pečeme asi 50-60 minut.








Když zkusíte vyměnit jahody za rebarboru (cca 1,5-2 stonky), kterou oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na menší kostičky, neuděláte chybu. A nebo lze skombinovat jahody s rebarborou:o)


A nebo na pozdim se švestkami:o))




Zdroj: krém s jahodami podle  http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/06/sernik-s-jahodami.html

Komentáře

  1. Určite vyskúšam, ja až nemám v obľube sušienkové základy koláčov, robila som to asi raz, či dva krát, ... najlepšie sú vlastné :-) .. raz som upiekla domáce sušienky aby som ich použila do koláča, tuším to bol nejaký cheescake.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pod cheesecake to ty sušenky chce, tam bych nic jiného nedávala, ale jinak když sušenkový základ, tak pod nepečné dorty:o) Ale uznávám, že je to jen moje "úchylka":o)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky!

      A díky za inspiraci nejen u tohohle receptu:o)

      Vymazat
  3. jééé určitě vyzkouším a můžu se zeptat na tu formu?? Skleněná? Děkuji moc
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, je to skleněná forma, je to vidět i na fotkách:o) Jinou na koláče nepoužívám, tahle se osvědčila nejvíc:o) Je to značka arcuisine - nic jiného od nich nemám, dostala jsem jí darem a myslím, že ani nebyla moc drahá:o)

      Vymazat
  4. Naprosto geniální a strašlivě jednoduché - těsto MNOHEM chutnější než sušenkové (a určitě MNOHEM zdravější - příště zkusím přidat trochu špaldové mouky ta se mi do tukových těst osvědčila). Formu mam z Ikea za 149,- a taky jsem nemusela vymazávat a šlo to parádně...
    Díky za recept!;)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný!!! Dnes jsem upekla s jahodami z mrazáku, dokonalé ;-) Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Upečeno, snědeno, paráda! Nemám ráda sušenková těsta, proto se mi váš recept líbí mnohem více než původni. ��

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    mohu se zeptat, když mám dortovou formu s průměrem pouze 20 cm mohu tvarožník udělat i na obyč plech?
    Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Marcelo, je možné místo polohrubé mouky použít do těsta hladkou smíchanou s dětskou krupicí? Dort vypadá krásně, ráda bych ho zkusila, jen v Portugalsku nemají polohrubou ani hrubou mouku :( Děkuji za odpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. použila bych spíš hladkou, myslím, že jsem jí jednou omylem do toho korpusu i použila a nebyl to takový rozdíl. Dětská krupice mi přijde už hodně hrubá..

      Vymazat
  9. Dobrý, zrovna dumá, co udělat o víkendu pro delegaci z Moravy. Meruňky by tam taky šly, ne? A jak máš velkou tu formu? Díky. Měj(te) se. HI

    OdpovědětVymazat
  10. Pouzila jsem tresne (vypeckovane kvuli detem) a moc dobry! Zarazuji do rodinne kucharky. Je skvely, ze neni prilis sladky, pouzila jsem do kremu med.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsem ráda, že se povedl a chutnal i s třešněmi:o)

      Vymazat
  11. Moc děkuji za recept, tvarožník se rozplívá na jazyku!

    OdpovědětVymazat
  12. Výborný, zařadím mezi oblíbené....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů