středa 4. června 2014

Tvarožník s jahodami

Další z receptů na jahodové dezerty je tu. Když jsem viděla tento sernik u Maryny, věděla jsem, že budu muset něco podobného určitě vyzkoušet. Krém jsem udělala stejně, jen z tučného tvarohu z vaničky a jelikož neholduji sušenkovým základům u pečených koláčů, těsto jsem udělala svoje. Výsledek je krásně lehký, nepřeslazený, od jahod příjemně nakyslý. Ideální na osvěžení do nadcházejících horkých dnů.




Těsto:
70 g másla
50 g cukru moučka
1 vejce
1 lžíce kakaa
180 g polohrubé mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1-2 lžíce studené vody

V robotu necháme zpracovat povolené máslo a cukr, přidáme vejce a kakao.  Následně nasypeme mouku s prášek do pečiva. Podle výsledné konzistence přidáme po lžicích studenou vodu (vždy počkáme, jak vypadá těsto po zpracování jedné lžíce, když je stále moc sypké, přidáme další).
Do koláčové formy o průměru 26 cm vytlačíme zpracované těsto (mám skleněnou, takže není nutné vymazávat, těsto je dost máslové a jde po upečení pěkně ven. Kdo nemá formu s dobrým povrchem, tak bude muset formu vymazat a vysypat hrubou moukou a těsto rozválet a do formy přenést).

Troubu si rozpálíme na 160-180°C, na spodní rošt vložíme plech s horkou vodou (cca 2 litry).

Krém:
500 g tučného tvarohu
2 vejce
120 g moučkového cukru
2 lžíce škrobu
1 lžíce hladké mouky
1 vanilkový cukr
 300 g jahod

Tvaroh, vejce a oba cukry pečlivě promícháme (nešleháme). Přidáme mouku a škrob a opět zamícháme do jednolité hmoty. Krém vylijeme  na připravené těsto a lehce zaklepeme formou, aby se rozteklo do všech koutů a mělo rovný povrch.
Jahody omyjeme, zbavíme stopek, překrojíme napůl a vložíme na krém a zatlačíme je do něj. Formu dáme do trouby a pečeme asi 50-60 minut.


Zdroj: krém s jahodami podle  http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/06/sernik-s-jahodami.html

12 komentářů:

  1. Určite vyskúšam, ja až nemám v obľube sušienkové základy koláčov, robila som to asi raz, či dva krát, ... najlepšie sú vlastné :-) .. raz som upiekla domáce sušienky aby som ich použila do koláča, tuším to bol nejaký cheescake.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pod cheesecake to ty sušenky chce, tam bych nic jiného nedávala, ale jinak když sušenkový základ, tak pod nepečné dorty:o) Ale uznávám, že je to jen moje "úchylka":o)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Díky!

      A díky za inspiraci nejen u tohohle receptu:o)

      Vymazat
  3. jééé určitě vyzkouším a můžu se zeptat na tu formu?? Skleněná? Děkuji moc
    Šárka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, je to skleněná forma, je to vidět i na fotkách:o) Jinou na koláče nepoužívám, tahle se osvědčila nejvíc:o) Je to značka arcuisine - nic jiného od nich nemám, dostala jsem jí darem a myslím, že ani nebyla moc drahá:o)

      Vymazat
  4. Naprosto geniální a strašlivě jednoduché - těsto MNOHEM chutnější než sušenkové (a určitě MNOHEM zdravější - příště zkusím přidat trochu špaldové mouky ta se mi do tukových těst osvědčila). Formu mam z Ikea za 149,- a taky jsem nemusela vymazávat a šlo to parádně...
    Díky za recept!;)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný!!! Dnes jsem upekla s jahodami z mrazáku, dokonalé ;-) Martina

    OdpovědětVymazat
  6. Upečeno, snědeno, paráda! Nemám ráda sušenková těsta, proto se mi váš recept líbí mnohem více než původni. ��

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    mohu se zeptat, když mám dortovou formu s průměrem pouze 20 cm mohu tvarožník udělat i na obyč plech?
    Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat