pondělí 9. června 2014

Jahodová panna cotta

Jahody, všude samé jahody! V Praze už jsou běžně k dostání měsíc a stále se jich nemůžu nabažit! Dnes dodávám recept na spojení jahod, smetany, trochy vanilky a cukru do výborného chlazeného dezertu panna cotta.

 

500 g jahod
1 vanilkový cukr (nebo zrníčka z půlky vanilkového lusku, moučkového cukru pak dejte asi o 20 g víc)
100 g moučkového cukru
2 lžíce (15g) práškové želatiny
250 ml smetany ke šlehání

Jahody omyjeme, odstopkujeme, rozmixujeme, vložíme do hrnce, přidáme oba cukry (nebo moučkový cukr a vyškrábaný obsah půlky vanilkového lusku) a postavíme na sporák. Přivedeme k varu, vaříme asi 10 minut, čímž se směs lehce zredukuje.
Do misky vložíme asi 60 ml studené vody, vyspeme do ní želatinu a necháme 5 minut bobtnat
Přilijeme smetanu a vaříme další dvě minuty. Do horké směsi dáme nabobtnalou želatinu a promícháme metličkou, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs necháme lehce vystydnout, nalijeme jí do připravených formiček (použít se dá téměř cokoliv; sklo a porcelán vymažte lehce olejem, aby panna cotta šla vyklopit, já použila silikonové formičky na muffiny a z nich to jde lehce i bez vymazání) a v lednici vychladíme aspoň 4 hodiny.
Podáváme s čerstvými jahodami, našlehanou smetanou a nebo jen tak.


Zdroj: upravený recept z Apetitu - http://www.apetitonline.cz/recepty/4595-jahodova-panna-cotta.html

Žádné komentáře:

Okomentovat