pondělí 5. května 2014

Pražský koláč

Pražský koláč jsem poprvé ochutnala asi před rokem a jelikož byl z mé oblíbené pekárny Kabát, chutnal mi moc :o) Ve druhé kuchařce Romana Vaňka je na něj recept, ale dlouho jsem odolávala, protože v těstě je tuk zastoupen majonézou (a já těm majolkovým receptům nějak nevěřím nebo co, ale věřte, že koláč je díky majolce krásně vláčný a dobrý) a celé to vypadá dost monstrózně. Ale kousla jsem se a pražský koláč podle receptu vyzkoušela a hned u prvního pokusu mi bylo jasné, že budu muset "ladit":o)) Krému je z původního množství surovin strašně moc, drobenka vůbec nedrobila a taky jí bylo moc a místo původních dvou velkých koláčů jsem raději udělala 32 malých 30g koláčků, které se lépe konzumovaly (muži stačila i velikost 60g koláče, ale hůř se to kulturně konzumuje:o)).  Nyní přináším upravený recept, který vyhovuje mně:o) A doporučuju vyzkoušet, protože je prostě strašně dobrý!


Těsto:
500 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
6 g soli

1 rozšlehané vejce na potření před pečením

Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku:


Drobenka:
60 g povoleného másla
70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice

Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.

Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou  (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)). Upečené koláče necháme zcela vychladnout.

Krém:
500 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání (33%)

350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.

Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme.  Skladujeme v chladu.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.  (S mými notnými úpravami:o) )

5 komentářů:

  1. Marcelko, ty si kouzelnice! Dostala sem na ně hroznou chuť, o víkendu je upeču. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen pekařka a kuchařka samouk:o)) Dej vědět, jak se povedly:o)

      Vymazat
  2. Tak tieto vyzerajú veľmi dobre. Narobila si mi chute. Najbližší týždeň nebudem mať čas, ale recept si odkladám a v krátkej dobe upečiem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koláč je úžasný,již jsem vyzkoušela

      Vymazat
  3. Jsou super, budu je dělat už potřeti. Vynikající recept lepší než kupované

    OdpovědětVymazat