pondělí 5. května 2014

Pražský koláč

Pražský koláč jsem poprvé ochutnala asi před rokem a jelikož byl z mé oblíbené pekárny Kabát, chutnal mi moc :o) Ve druhé kuchařce Romana Vaňka je na něj recept, ale dlouho jsem odolávala, protože v těstě je tuk zastoupen majonézou (a já těm majolkovým receptům nějak nevěřím nebo co, ale věřte, že koláč je díky majolce krásně vláčný a dobrý) a celé to vypadá dost monstrózně. Ale kousla jsem se a pražský koláč podle receptu vyzkoušela a hned u prvního pokusu mi bylo jasné, že budu muset "ladit":o)) Krému je z původního množství surovin strašně moc, drobenka vůbec nedrobila a taky jí bylo moc a místo původních dvou velkých koláčů jsem raději udělala 32 malých 30g koláčků, které se lépe konzumovaly (muži stačila i velikost 60g koláče, ale hůř se to kulturně konzumuje:o)).  Nyní přináším upravený recept, který vyhovuje mně:o) A doporučuju vyzkoušet, protože je prostě strašně dobrý!


Těsto:
500 g hladké mouky
150 ml mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
6 g soli

1 rozšlehané vejce na potření před pečením

Do mísy si nasypeme všechnu mouku a uděláme v ní důlek. Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné a 2/3 předepsaného množství nalijeme do moučného důlku, rozdrobíme do něj droždí a ze stran po troškách vmícháme mouku (ne všechnu), aby vzniklo těstíčko hustší než na lívance. Vytvořili jsme základ na omládek a ten necháme zakrytý 30 minut vzejít.
Poté přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, vejce, majolku, zbytek mléka a sůl) a vypracujeme velmi vláčné (a mastné:o)) těsto. Na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Z těsta vypracujeme asi 30 malých kuliček (jedna cca 35 - 40 g), naskládáme je na dva plechy a zploštíme dlaní asi na výšku 2 cm (v původním receptu je "vypracujeme dva bochánky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rukou je roztlačíme na koláče o průměru 20cm a výšce 2-3 cm" - je na vás, který způsob zvolíte:o) Tyhle velké se pak ve výsledku krájí na osminky, ten můj rozměr už se konzumuje bez dělení:o)). Přikryjeme a necháme kynout ještě 30 minut.
Mezi tím si rozpálíme troubu na 180°C a vypracujeme drobenku:


Drobenka:
60 g povoleného másla
70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice

Všechny indgredience rukama zpracujeme v sypkou drobenku.

Vykynuté koláčky potřeme rozšlehaným vejce, posypeme drobenkou  (varianta více menších koláčků má tu nevýhodu, že drobenku budete mít nejen na koláčích, ale i všude na plechu, nedá se svítit:o)) a dáme asi na 20 minut péct (těch 20 minut je psaných u velkého rozměru, nezkoušela jsem, ale osobně bych pár minut raději přidala, protože po 20 minutách byly upečené ty malé - pečte prostě do zlatova:o)). Upečené koláče necháme zcela vychladnout.

Krém:
500 ml mléka
100 g cukru
1 vanilkový cukr
75 g vanilkového pudinku (dva balíčky)
125 g másla
100 ml smetany ke šlehání (33%)

350 ml mléka smícháme s oběma cukry a dáme vařit. Ve zbytku mléka pečlivě rozmícháme pudinkový prášek a nalijeme k horkému oslazenému mléku na plotně. Přivedeme k varu a vaříme asi další 2 minuty do zhoustnutí. Za občasného míchání metličkou necháme pudink zcela vychladnout. Povolené máslo vyšleháme a po lžicích do něj zašleháme pudink. Poté vezmeme velmi zchlazenou smetanu a dotuha jí vyšleháme. Šlehačku pak opatrně zašleháme do pudinkového krému, tak aby byl výsledek zcela hladký.

Koláče podélně rozkrojíme, potřeme krémem v asi 2cm vrstvě (nebo nastříkáme zdobícím sáčkem), přiklopíme vrchní částí a podáváme.  Skladujeme v chladu.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.  (S mými notnými úpravami:o) )

7 komentářů:

  1. Marcelko, ty si kouzelnice! Dostala sem na ně hroznou chuť, o víkendu je upeču. Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen pekařka a kuchařka samouk:o)) Dej vědět, jak se povedly:o)

      Vymazat
  2. Tak tieto vyzerajú veľmi dobre. Narobila si mi chute. Najbližší týždeň nebudem mať čas, ale recept si odkladám a v krátkej dobe upečiem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koláč je úžasný,již jsem vyzkoušela

      Vymazat
  3. Jsou super, budu je dělat už potřeti. Vynikající recept lepší než kupované

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím!
    Upekl jsem ho přesně podle receptu a měl jsem s ním veliký úspěch. Akorát jsem volil variantu 2ks koláče na jeden plech.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím!
    Upekl jsem ho přesně podle receptu a měl jsem s ním veliký úspěch. Akorát jsem volil variantu 2ks koláče na jeden plech.

    OdpovědětVymazat