Znojemská hovězí pečeně

Tyhlety hnědé omáčky jsem v jídelnách a hospodách nikdy neměla ráda. Většinou se totiž jednalo o tuhou, prorostlou flákotu masa s UHO (univerzální hnědá omáčka) pochybné konzistence. Teprve když si člověk uvaří doma sám, poctivě a chutně, objeví nevídané rozměry něčeho tak jednoduchého jako je omáčka s nakládanou okurkou:o)

4-6 porcí:
1 kg hovězího plecka (loupaná plec)
80 g slaniny
140 g nakládaných okurek
2 větší cibule
100 g sádla
2 lžíce plnotučné hořčice
200 ml láku z okurek (v původním receptu je 400 ml, ale polovina opravdu stačí)
1 l hovězího vývaru
2-3 lžíce hladké mouky (já používám hrašku)
sůl, pepř

Maso prošpikujeme slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžeme svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolíme a opepříme nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.
Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dáme rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečeme maso do hněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjmeme, snížíme oheň asi na polovinu a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažíme za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).
Přidáme hořčici, půl minuty ji restujeme. Zaprášíme moukou (hraškou) a opět půl minuty restujeme. Přilijeme lák z okurek a vývar a promícháme, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložíme zpět maso, přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou, snížíme plamen na minimum a necháme vše pobublávat 1,5-2 hodiny.
Když je maso měkké (po těch 2 hodinách bude:o)), vyjmeme ho a omáčku buď přecedíme přes jemné síto nebo rozmixujeme (já mixuji). Okurky nakrájíme na plátky (nebo kostičky, či půlky plátků, jak je libo) a vložíme do omáčky prohřát. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme je omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů