Švestkový koláč s vanilkovým krémem

Kombinace švestek a smetany nebo tvarohu je nesmrtelná a strašně dobrá. Tenhle recept jsem měla v záložkách už velmi dlouho, jen mi trvalo, než jsem se od kynuté klasiky s drobenkou odhodlala k něčemu jinému (protože ta klasika je prostě nej:o)). Koláč je zase něco jiného, lehce nezvyklého, ale nakyslá chuť švestek v kombinaci s pudinkovým zapečeným krémem opravdu funguje! Jestli máte švestky v mrazáku jako já, můžete vyzkoušet už teď, ostatní budou muset počkat do podzimu...


Těsto:  (trochu jsem upravila množství surovin, protože do koláčové formy by toho bylo moc)
220 g hladké mouky
50 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g másla
na špičku nože prášku do pečiva
špetka soli
1 vejce
švestky

Smícháme oba cukry a zpracujeme je s povoleným máslem a vajíčkem. Přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva a vypracujeme křehké těsto. Vymačkáme ho do koláčové formy a zvedneme ho i na kraje (kdo chce, může válet a pak těsto přenést). Těsto poklademe vypeckovanými a rozpůlenými švestkami slupkou dolů.

Krém:
250 ml mléka
250 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
3 vejce
1 vanilkový pudink
2 lžíce hladké mouky
60 g másla
100 g cukru

Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch 160°C). Odlijeme si trochu mléka a rozšleháme v něm vejce, mouku a pudinkový prášek. Zbytek mléka smícháme se smetanou, máslem a cukrem a přivedeme skoro k varu. Pak vlijeme směs vajec, pudinku a mouky, pečlivě rozmícháme (ideálně metličkou) a za stáleho míchání povaříme do zhoustnutí. Takto připravený vanilkový krém nalijeme na švestky a dáme péct asi na 50-60 minut.Krájíme a servírujeme vychlazený.



Zdroj: http://www.apetitonline.cz/recepty/3461-svestkovy-kolac-s-vanilkovym-kremem.html

Komentáře

  1. Misro smetany jsem dala odtucneny tvaroh. Dezert vsem moc chutnal....

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů