Máslové sušenky s kardamomem

Syn má rád různé piškoty a sušenky. A jelikož ty kupované jsou buď velmi drahé, nebo nadopované ztuženým palmovým tukem, rozhodla jsem se mu upéct domácí. Linecké mu moc chutná, ale chtělo to obměnu a tak jsem zkusila sušenky s kardamomem.

120 g celozrnné pšeničné mouky (pokud nemáte, dejte místo ní polohrubou mouku)
110 g polohrubé mouky
20 g ovesných vloček (použila jsem jemné, ty vcelku trochu rozmixujte)
125 g másla
120 g cukru (může být moučka, nebo třtinový, ten ale jemněji mletý)
1 velké vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 zarovnaná lžička mletého kardamomu

Máslo necháme povolit a zapracujeme do něj ostatní suroviny (já to dělala v robotu - nejprve máslo s cukrem, pak přidat vejce, mléko a koření a nakonec mouky a vločky) na mazlavější těsto (drží tvar, ale není tak tuhé jako třeba na linecké, nepodsypávejte další moukou). Zabalíme do folie a necháme v lednici asi 30 minut odpočinout.
Troubu si rozehřejeme na 180°C (horkovzduch).
Z těsta tvarujeme malé kuličky (dělala jsem tak 3cm v průměru), které pokládáme na pečící papír a rozmáčkneme pomoučenou lžící nebo vidličkou (podle toho, jestli chcete sušenky rovné a nebo žebrované). Máte-li tiskátka, rozmáčkněte lžící a tiskněte:o) Sušenky nevybíhají, takže je můžeme nechat relativně blízko sebe.
Pečeme v rozpálené troubě asi 12 minut a necháme vychladnout na plechu. Uschováme do uzavíratelné nádoby a konzumujeme nejdříve druhý den po upečení, ať mají sušenky možnost se aspoň maličko rozležet.o)



Zdroj: http://www.laskominyodmaryny.cz/2014/03/celozrnne-susenky.html

Komentáře

Nejpopulárnější blogy receptů