úterý 12. ledna 2016

Jablečný krambl (crumble)

Máme doma docela dost jablek, kterým tak trochu dochází lhůta spotřeby, a jelikož se mi nechtělo dělat nic složitého, inspirovala jsem se receptem na krambl ze švestek, maličko ho poupravila a máme tu krambl jablečný:o)





Jablečná náplň

700 g oloupaných jablek bez jádřince
150 ml vody
2 lžíce cherry (případně rumu nebo podobného alkoholu)
1 lžička skořice
----------------------------------------------------------------------
Jablka nakrájíme na středně velké kusy, podlijeme vodou, přidáme cherry (rum), skořici a dusíme pod pokličkou na mírném ohni asi 30 minut.

Drobenka

50 g tmavého cukru
100 g špaldové mouky (nebo třeba celozrnné pšeničné)
100 g ovesných vloček
70 g másla
1 lžička skořice
---------------------------------------------------------------------
Povolené máslo a všechny ostatní ingredience smícháme a rukou vypracujeme drobenku.

Podušená jablka přemístíme do zapékací mísy, kterou můžeme předem vymazat máslem, a navrstvíme na ně drobenku. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 25 minut, dokud nezezlátne povrch. Moučník je sypký, servírovat i konzumovat je nutno lžící / lžičkou, případně zapékat rovnou v menších miskách a servírovat v nich. 

Výborný je ještě teplý v kombinaci se zakysanou smetanou!


3 komentáře:

  1. Tuhle dobrotu miluju už od dětství. Maminka tam ale nedávala žádnou mouku, jen ty ovesné vločky :) Krásně nafoceno!

    OdpovědětVymazat
  2. Crumble dělávám často a nikdy ovoce předem nedusím. Doporučuji zkusit :) Úplně jsem na něj dostala chuť.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusila jsem a vic mi chutnaji jablka predem povarena:-)

      Vymazat