Čokoládové suflé

Suflé už jsem jednou dělala, ale měla jsem asi dost divný recept a celé se to vůbec nepovedlo. Dala jsem tomu po více než dvou letech ještě jednu šanci, použila jiný recept a.... povedlo se!:o) Na kraji upečené a připomínající čokoládový piškotový korpus, uvnitř tekuté a lahodné. Doporučuji všem čokofilům:o)

Uvedené množství je na 5 porcí do formiček vhodných do trouby o objemu  200 ml (formičky se neplní až po okraj, ale objem formičky je počítán při naplnění po okraj).

110 g másla
100 kvalitní hořké čokolády (nešetřete, já použila 70% Lindt)
4 velká vejce
50 g cukru
3 rovné lžíce polohrubé mouky

Máslo a čokoládu necháme rozpustit nad parou (voda by neměla klokotavě bublat, ale měla by z ní stoupat pára). Trvá to kolem 10 minut. Necháme zchladnout.
Formičky si pečlivě vymažeme povoleným máslem a vysypeme kakaem.
Celá vejce a cukr vyšleháme pomocí robota na nejvyšší otáčky do světlé pěny - trvá to asi 8 minut a hmota by měla asi 4 nabýt na objemu. Do vzniklé pěny vlijeme rozpuštěnou čokoládu, promícháme a postupně po lžicích zapracujeme mouku.
Těstem naplníme formičky asi 1,5 cm pod okraj, přikryjeme folií a vložíme do mrazáku (takže si souflé můžete připravit i pár dní dopředu a bez následné větší práce servírvat kdykoliv třeba návštěvě:o)). Pokud formičky nedáte do mrazáku, bude zřejmě potřeba dobu pečení zkrátit, abyste si neupekli čokoládovou buchtu:o)
Troubu rozpálíme na 230°C, potřebný počet formiček vyjmeme z mrazáku a počkáme, až se trouba rozeřeheje. Pak pečeme asi 12 minut dokud  bábovičky nevyběhnou asi o polovinu své výšky.
Po upečení souflé servírujeme okamžitě; buď je vyklopíme (jde to díky vymazání a použití kakaa velmi dobře), nebo konzumujeme přímo v mističkách (jen pozor, jsou opravdu horké) - v obou případech dezert lehce pocukrujeme.
Výborné je suflé v kombinaci s vanilkovou nebo citronovou zmrzlinou.



Zdroj: James Patterson: Co by měl vědět správný kuchař

Komentáře

  1. Mmmm, vypadá vážně lákavě, dnes budu zkoušet

    OdpovědětVymazat
  2. Jen jsem se chtěl zeptat, jakou optimální dobu mají zůstat formičky v mrazáku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně bych to tam nechala tak 4 hodiny, maximálně.... Cca dva měsíce?

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů