Kropenatá buchta

Když jsem zahlédla recept na tuhle buchtu, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Prvním důvodem bylo, že je poměrně jednoduchá, druhým (a hlavním), že spojuje mé oblíbené - mák a tvaroh. A kombinace těchto dvou složek prostě nemůže zklamat:o)) Jen jsem trochu ubrala na cukru a zmenšila množství makové nádivky (podle původního receptu mi totiž vyšla bohatě na dvě buchty). A jelikož neměla jméno (alespoň já jsem ho neviděla), nazvala jsem si ji podle jejího vzhledu.


Maková nádivka
100 g mletého máku
200 ml mléka
vanilkový cukr
30 g moučkového cukru
špetka skořice
1 lžíce rumu

Smícháme mák, mléko, oba cukry, skořici a za stálého míchání svaříme do husté kaše (od varu to trvá asi 5 minut). Necháme vychladnout a přimícháme lžící rumu.

Tvarohová nádivka
500 g tvarohu (používám tučný, ale může být i nízkotučný)
100 g cukru (cca půl hrnku)
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
2 vejce
1/2 hrnku mléka

Všechny suroviny vymixujeme dohladka (stačí chviličku).

Povidla
200 g povidel  (s nima se nic nedělá, ty jsou připraveny "z výroby":o))

Těsto
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka (+100 ml na pozdější rozděření, viz recept)
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a vymícháme hladkou tužší hmotu.
Vymažeme a vysypeme si pekáček (asi 35 * 25 cm). Půlku těsta opatrně rozetřeme do pekáčku (těsto není lité, musí se opravdu rozetřít, tak se neděste, že to jde blbě a je ho jen slabá vrstva), polijeme ho tvarohovou nádivkou a na střídačku lžičkou vkládáme hromádky mákové náplně a povidel. Já dávám vrchovatou lžičku máku a o něco menší lžičku povidel.
Druhou půlku těsta rozředíme 100 ml mléka, vymícháme, aby se těsto spojilo, a pak jím opatrně a po částech polijeme připravenou buchtu.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 40 minut. 






Zdroj: Jana Wituschek z Pekařské léčebny na Facebooku

Komentáře

  1. Hmm... tak ten musím vyzkoušet taky.... díky za recept:-)
    Ajka

    OdpovědětSmazat
  2. Je lepší 2. den az zvlhne? Delat tedy den dopředu?

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím jistě. Já většinou peču večer a jíme to až druhý den, takže skoro vše je odležené přes noc:o)

      Smazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů