úterý 4. února 2014

Kropenatá buchta

Když jsem zahlédla recept na tuhle buchtu, bylo mi jasné, že jí musím vyzkoušet. Prvním důvodem bylo, že je poměrně jednoduchá, druhým (a hlavním), že spojuje mé oblíbené - mák a tvaroh. A kombinace těchto dvou složek prostě nemůže zklamat:o)) Jen jsem trochu ubrala na cukru a zmenšila množství makové nádivky (podle původního receptu mi totiž vyšla bohatě na dvě buchty). A jelikož neměla jméno (alespoň já jsem ho neviděla), nazvala jsem si ji podle jejího vzhledu.


Maková nádivka
100 g mletého máku
200 ml mléka
vanilkový cukr
30 g moučkového cukru
špetka skořice
1 lžíce rumu

Smícháme mák, mléko, oba cukry, skořici a za stálého míchání svaříme do husté kaše (od varu to trvá asi 5 minut). Necháme vychladnout a přimícháme lžící rumu.

Tvarohová nádivka
500 g tvarohu (používám tučný, ale může být i nízkotučný)
100 g cukru (cca půl hrnku)
1 vanilkový cukr
1 vanilkový pudinkový prášek
2 vejce
1/2 hrnku mléka

Všechny suroviny vymixujeme dohladka (stačí chviličku).

Povidla
200 g povidel  (s nima se nic nedělá, ty jsou připraveny "z výroby":o))

Těsto
2 hrnky hladké mouky
3/4 hrnku cukru
1 hrnek mléka (+100 ml na pozdější rozděření, viz recept)
1/2 hrnku oleje
2 vejce
1 prášek do pečiva

Smícháme mouku s cukrem a práškem do pečiva a promícháme. Přidáme mléko, olej, vejce a vymícháme hladkou tužší hmotu.
Vymažeme a vysypeme si pekáček (asi 35 * 25 cm). Půlku těsta opatrně rozetřeme do pekáčku (těsto není lité, musí se opravdu rozetřít, tak se neděste, že to jde blbě a je ho jen slabá vrstva), polijeme ho tvarohovou nádivkou a na střídačku lžičkou vkládáme hromádky mákové náplně a povidel. Já dávám vrchovatou lžičku máku a o něco menší lžičku povidel.
Druhou půlku těsta rozředíme 100 ml mléka, vymícháme, aby se těsto spojilo, a pak jím opatrně a po částech polijeme připravenou buchtu.
Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 40 minut. 






Zdroj: Jana Wituschek z Pekařské léčebny na Facebooku

3 komentáře:

  1. Hmm... tak ten musím vyzkoušet taky.... díky za recept:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  2. Je lepší 2. den az zvlhne? Delat tedy den dopředu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bohužel nevím jistě. Já většinou peču večer a jíme to až druhý den, takže skoro vše je odležené přes noc:o)

      Vymazat