čtvrtek 26. prosince 2013

Vanilkový cukr

Vanilkový cukr patří mezi základní ingredience, kterou musí mít každý pekař doma. Můžete si ho buď za draho kupovat (a doporučuju rozlišovat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem!) a nebo si ho udělat doma. Stačí k tomu jen kvalitní lusk střední velikosti, cukr krupici a mixér se sekacím nástavcem.


1 vanilkový lusk
300 g cukru krupice

Cukr nasypeme do sekací nádoby. Z lusku odřízneme stopku a zbytek lusku podélně rozřízneme. Tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme je k cukru. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a také vložíme do mixéru. Mixér zavřeme a asi minutu necháme běžet na nejvyšší výkon. Výslednou směs přesypeme přes sítko (abychom se zbavili větších kousků lusku) do uzavíratelné nádoby a cukr necháme ještě pár dní rozležet (ale lze používat i rovnou).


Na netu jsem se setkala s různými postupy na výrobu vanilkového cukru. Někde se lusk jen rozřízne a vloží do cukru moučka (ale dlouho trvá, než se rozleží a intenzita není tak velká), jinde se lusk mixuje v poměru 100 g cukru na 1 vanilkový lusk (to mi přišla jako zbyteně silná intenzita). Já s oblibou používám tento poměr a rozmixování, protože cukr můžu používat hned a navíc se jím dá osladit třeba jogurt nebo krupicová kaše, aniž by bylo vanilkové aroma moc silné. Do receptů ho obvykle používám tak, že 1 vanilkový cukr nahradím asi 20 g domácího vanilkového cukru (a uberu pak minimálně 10 g zbylého cukru v receptu).


neděle 22. prosince 2013

Zázrak

Tenhle recept mám z roku 2004 - z roku seznámení s manželem. Před Vánoci ho tenkrát přivezl od svojí maminky na ochutnávku a já se do něj zamilovala (do cukroví, do muže jsem už zamilovaná byla:o)) Řez je vláčný, lehce kávový (ale chutná i kávovým odpůrcům:o)) a hlavně prostě božský! Mé nejoblíbenější cukroví...
Recept vkládám v původním rozpisu, já jen ubírám trochu cukru (upravené množství je kurzívou v závorce), ale na výborné chuti mu to neubírá ani trochu.


Těsto:
500 g hladké mouky
250 g cukru (200 g)
200 g másla
2 celé vejce
1 prášek do pečiva
5-6 lžic mléka

Utřeme máslo s cukrem a vejci, přidáme mléko a nakonec i mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto (občas je třeba přidat trochu mouky, dle toho, jak moc saje, já jsem tentokrát musela přidat asi 2 vrchovaté lžíce). Těsto rozdělíme na tři díly a z každého vyválíme placku velkou jako plech. Pečeme na 160°C asi 12 minut do růžova.

Náplň:
1 placka z předchozího pečení
200 ml silné černé kávy (včetně logru)
150 g cukru moučky (120 g)
1 lžíce rumu
Rybízová marmeláda

Tu nejméně povedenou placku vezmeme a rozdrobíme, na drobení nalijeme kávu i s logrem, přidáme cukr a rum a vše smícháme v jednolitou hmotu. Zbývající dvě placky vezmeme a první natřeme zvrchu a druhou zespoda rybízovou marmeládou (prostě vnitřní strany placek, kdyby ležely na sobě). Na první potřenou placku natřeme náplň, přiklopíme druhou natřenou plackou. Takže máme placku, marmeládu, náplň, marmeládu a placku.  

Poleva:
50 g másla
150 g cukru moučka (120 g)
1 lžžíce kakaa
2 lžžíce studené vody

Máslo necháme rozpustit a zamícháme do něj všechny ostatní igredience a vypracujeme hladkou polevu. Tu rozetřeme na vrchní placku a necháme minimálně den v chladu odležet. 

Krájíme na malé čtverečky a servírujeme.  

 

sobota 21. prosince 2013

Pusinky s ovesnými vločkami

Letos jsem opět řešila, co se zbývajícími bílky, hledala v receptech, našla a vyzkoušela.. Mně tyhle ovesné pusinky příliš nezaujaly, ale muž si je pochvaluje a kolegové v práci si taky mlaskali, tak tu máte recepty i vy :o)

Rozpis jsem upravila na 1 bílek, protože každému zbyde z vánočního pečení jiné množství bílků, tak je jednodušší pak už jen vynásobit všechny ingredience. Já měla bílky 3 a zaplnila jsem pusinkami dva plné plechy.


1 vaječný bílek
75 g ovesných vloček (použila jsem jemně mleté)
25 g mletých oříšků (vlašské nebo lískové)
1 lžíce rostlinného oleje
70 g cukru krupice

Pokud máte ovesné vločky celé, doporučuju je lehce prohnat mixérem a lehce je tak namlít. Rozpálíme pánev, nalijeme do ní olej a vločky i mleté oříšky na ní opražíme (moc mi to nešlo, směsi bylo docela dost, tak jsem ji míchala na pánvi asi 10 minut, dokud nebyla zlatavá) a necháme vychladnout.
Do bílku přidáme pár zrnek soli a vyšleháme do pevného sněhu. Přisypeme cukr a zašleháme ho rychle a krátce do sněhu, aby vznikla pevná leská hmota.
Do sněhu opatrně vmícháme  opražené vločky a ořechy. Lžičkou odebíráme hrudky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 150°C asi 20 minut.

Zdroj: Sladké Vánoce; Active beauty edice DM.