neděle 26. května 2013

Sladký loupák (makovka)

Další milovaná věc z dětství je loupák - sladký rohlík posypaný mákem, který se dal oloupat z tmavé kůrky a nejlepší byl s máslem a marmeládou! Dnes je celkem problém dobrý loupák sehnat, většina kupovaných jsou vyhnané zřejmě kypřícím práškem, místo pořádného nezdravého sádla používají pekaři rostlinný tuk a prostě to celkově není ono. Tyhle domácí jsou opravdu dobré a poctivé!


Po několika pečeních můžu prohlásit, že jsou to opravdu asi nejlepší loupáky, co jsem kdy jedla. Zrovna nedávno jsem část loupáku nechala v igelitovém pytlíku 3 dny v chlebníku (schován za chleba byl prostě přehlídnut) a i ten čtvrtý den byl rohlík velmi chutný. Už trochu gumový, ale ne vyschlý a tvrdý. Takovouhle konzistenci mívají loupáky z těch lepších pekáren druhý den (třetí a čtvrtý den jsou tvrdé a nepoživatelné), tyhle sádlové jsou i čtvrtý den stále dobré!


pondělí 20. května 2013

Chléb konzumní


Rozpis na 2 bochníky:
600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml kvasného octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu (cca polévková lžíce)
700 ml vlažné vody

Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.


Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

sobota 18. května 2013

"baby" dort ke svátku

Náš syn slavil druhý svátek v životě a letos jsem mu chtěla dopřát dort, který mu budu moct dát a nevyčítat si, že pro něj není vůbec vhodný. Piškot jsem tedy neprokapávala rumem, krém je celkově málo sladký a jako barvivo jsou použíté jahody, které holt v kombinaci s bílým krémem změnily barvu na růžovou a tak má chlapeček trochu holčičí dort:o)



Piškot 
z klasického receptu – na 1 vejce 40 g polohrubé mouky, 40 g cukru a lžíce teplé vody.
dělala jsem z 5 vajec do kulaté formy 23cm v průměru.

Žloutky vyšleháme s půlkou cukru asi 4 minuty do světlé pěny, pak přidáme vodu a jen rychle zamícháme. Bílky vyšleháme s trochou soli do tuhého sněhu a do něj pak  zašleháme druhou půlku cukru. Do žloutkové pěny zamícháme postupně mouku a sníh.10 minut péct v rozpálené troubě na 170°C, pak snížit na 150°C a dopéct (cca 30 minut).

Jahodová dřeň
125 g jahod
2 lžíce cukru
trocha vody

Všechny ingredience dáme do kastrolku a vaříme, dokud se nevytvoří velmi hustá dřeň. Rozmixujeme zbylé kousky jahod a necháme zchladnout.
(Daly by se použít i čerstvé jahody jen rozmixované s cukrem, ale u čerstvého ovoce není tak jisté, že vydrží více dní a nezkazí se, tak jsem raději vše svařila. Navíc nezredukované jahody můžou pustit dost šťávy a krém by byl ještě tekutější)
 
Krém
500 ml mléka
2 vanilkové pudinky

200 g másla
500g tučného tvarohu
100 g cukru

Z mléka a pudinku si svaříme hustou kaši a necháme vychladnout (já do mléka přidala ještě 1/2 vanilkového lusku - vydlabaná semínka). Vyšleháme povolené máslo s cukrem a po lžících zašleháváme pudink a tvaroh. 

Třetinu krému odebereme a obarvíme jahodovou dření. Krém je trochu tekutější, takže ho dáme zachladit, aby zatuhnul a dalo se s ním pracovat.

Korpus rozřízneme 2x, spodní patro prokapeme ředěným javorovým sirupem (v dospělácké verzi použijeme obligátní rum) a natřeme polovinou světlého krému. Přiklopíme druhým patrem, opět prokapeme, navrstvíme většinu jahodové náplně (část si odendáme do zdobícího sáčku na dokončení), přiklopíme. Boky pomažeme světlým krémem a dáme zatuhnout do lednice aspoň na dvě hodiny.

Rozdrtíme dětské sušenky a drtí ozdobíme boky dortu (já beru dort zespodu a zeshora - když je dobře zatuhlý, nebortí se - a boky pak vyválím v drti). Natřeme zbytek světlého krému nahoru, ozdobíme zbylým jahodovým krémem.


pondělí 13. května 2013

Chléb zaděláváný černým pivem

 
Rozpis na 2 bochníky:
600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml kvasného octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
700 ml černého piva - vybublané, nechlazené

Do mísy nalijeme pivo pokojové teploty, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 60 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.



Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

sobota 4. května 2013

Dort stracciatella

 Sati nedávno zveřejnila recept na lehký dort z jogurtu, šlehačky a čokolády. Netrvalo dlouho a musela jsem ho taky zkusit. Jen velmi lehce jsem ho upravila a zde je má verze. Milovníkům šlehačkových dortů bude jistě chutnat:o)



Na piškot:
3 vejce
60 g pískového cukru
60 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva (2 zarovnané čajové lžičky)
20 g kakaa
2 PL oleje

Celá vejce vyšleháme s cukrem asi 5 minut do světlé pěny. Zašleháme olej a opatrně kakao, pak po částech přidáme hladkou mouku s práškem do pečiva . Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme asi 15 minut na 170°C na horkovzduch. 
Poté necháme piškot zchladnout a připravíme si krém:

500 g bílého jogurtu
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukru
500 ml smetany na šlehání
100 g hořké čokolády
1,5 balíčku želatinového ztužovače za studena (75 g)

Bílý jogurt smícháme s cukry, smetanu ušleháme do tuha. Čokoládu nastrouháme z poloviny na jemno, z poloviny na hrubo.
Podle návodu si připravíte ztužovač za studena, vmícháme do něj jogurt, pak přidáme šlehačku a čokoládu a vše prošleháme. Hotový krém dáme na korpus pokapaný rumem.
Dáme ztuhnout do lednice na minimálně dvě hodiny.



Chléb zadělávaný podmáslím

Tak už jsem tomu podlehla taky a peču doma chleba - bez pekárny, pěkně v troubě. Zatím sice jen z droždí (na ten ze žitného kvasu se teprve chystám), ale i tak je moc chutný, celkem málo pracný a co je nejdůležitější, bez věcí, které do chleba nepatří! Chleba vydrží čerstvý tak 3 dny, čtvrtý den po upečení už je tvrdší (ale stále se dá jíst) - tak jako za našeho dětství:o)) Zkoušela jsem i chleba zadělávaný z vody, jen ho nemám nafocený (napravím a recept přidám:o)) Dneska přináším recept z podmáslí, chléb je vláčnější a měkčí než ten klasický:o))



Rozpis na 2 bochníky:
600 g pšeničné hladké mouky
400 g žitné chlebové mouky
25 ml kvasného octa
25 g soli
30 g čerstvého droždí
5 g celého kmínu (cca polévková lžíce)
850 ml kysaného podmáslí

Do mísy nalijeme podmáslí pokojové teploty, přidáme odstatní suroviny, promícháme, přendáme do robota a necháme asi 10 minut míchat. Pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku (já přisypávala cca 2 lžíce mouky, ale záleží na použité mouce, některá víc saje, některá míň).
Těsto vyklopíme na vál pomoučený žitnou moukou (nepřeháníme to s množstvím, aby se nám pak mouka nedostala do chleba, kde by vytvořila nerozmíchané hrudky), poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut zrát.
Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky (tak abychom z těsta vyhnali vzduch a střídka pak byla rovnoměrně porézní) a přemístíme je do moukou vysypaných ošatek (spojem nahoru) a necháme 50 minut kynout. Pokud nemáte ošatky, nevadí, já dávám bochánky kynout do kulatých velkých mís vyložených lehce pomoučenou utěrkou.
Poté chleby vyklopíme na plech (opatrně, ať nespadnou, spoj bochánků se tím pádem dostane dolů) a vložím do zapářené trouby vyhřáté na 250°C (zapaříme jí tak, že na stěny trouby  rozprašovačem stříkáme vodu dokud se nevytvoří pára). Po 3 minutách troubu odvětráme, aby unikla přebytečná pára, stáhneme teplotu na 180°C a pečeme 35-40 minut.

 

Zdroj: Roman Vaněk, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.