pátek 15. března 2013

Skořicové rolky

Tyhle rolky vychází ze stejného základu jako kringel. Jen se jinak tvarují. Recept je tedy totožný, nehledejte žádné nekalosti:o)

Těsto:

300g hladké mouky
špetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou,  zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Náplň:



60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.


Z těsta vyválíme co nejtenší placku a nápň rozetřeme tak, aby byla na celé ploše.





 Placku zavineme do hada a nakrájíme ho na plátky cikcak ve tvaru trojúhelníků. V nejširším bodě cca 5 cm, v nejužím tak 1 cm.Postupným experimentováním jsem zjistila, že je lepší placku rozkrojit vertikálně napůl a pak jí zamotat do dvou dlouhých a úzkých šneků. Ty pak krájet na trojúhelníčky. Rolky jsou pak menší a úhlednější.


Jednotlivé dílky vezmeme a posadíme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby širokou základnou seděly na papíře a nejužší část měly směrem ke stropu (viz obrázek vlevo). Pak každý kousek promáčkneme směrem dolů - vnitřek šneka trochu vyleze po stranách ven.



Troubu nastavíme na 160°C a než se rozehřeje, necháme rolky na plechu kynout. Poté pečeme 15-20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

S náplněmi můžete experimentovat a vyzkoušet ty, které jsou popsáné u kringelu a nebo zkusit něco úplně jiného:o)

pátek 1. března 2013

Estonský kringel

Milujete švýcarky, trdelník, skořicové šneky? Kringel je to pravé pro vás. Má jen jednu nevýhodu, strašně rychle mizí. U nás první kus vydržel asi tak 12 hodin...:o) 

Těsto:

300g hladké mouky
špetka soli
150ml mléka
15g droždí
30g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Ohřejem mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo na plátky, žloutek a cukr. Přijileje kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí. Posypeme moukou,  zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě.

Náplně:

Skořicová:
60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme). Dále viz postup.


Ořechová se skořicí:

60g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
80 g mletých vlašských ořechů

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky. Náplň pak rozetřeme na placku (asi lžičku si necháme) a posypeme mletými ořechy. Dále viz postup.



Maková:
60 g másla
120 g mletého máku
4 lžíce třtinového cukru
6 lžic mléka
lžička citronové šťávy.

Máslo rozpustíme v rendlíku, přidáme cukr a mléko a ohřejeme. Přisypeme mák, citronovou štávu a za stálého míchání chvilku povaříme.
Směs necháme trochu zchladnout a pak mažeme na placku (použila jsem lžíci). Chvíli to trvá, ale toto množství opravdu vystačí na velkou, tence rozválenou placku. Dále viz postup.


Vanilkovo-mandlová: (fotku jsem nestihla:o))
60 g másla
3 lžíče cukru krupice
2 vanilkové cukry
80 g mletých loupaných mandlí

Máslo částečně rozpustíme a rozmícháme do kašičky společně s cukry (pokud máte jako já domácí vanilkový cukr, tak dejte asi 3 lžíce vanilkového cukru a 2 lžíce cukru krupice) a rozmažeme na placku. Posypeme mandlemi a dále viz postup.


Postup

Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku (co největší zvládneme). Potřeme náplní (viz výše u jednotlivých typů náplní) po celé ploše a zarolujeme do těsného hada. Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl.








Konce nahoře překřížíme a obě části zamotáme (viz fotka).










Z pletence pak vytvarujeme věneček, konce spojíme, přeneseme na plech a holá místa potřeme zbytkem náplně.






Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeje, necháme kringel na plechu kynout. Poté pečeme asi 20-30 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

Zdroj: http://www.brydova.cz/recepty/domaci-pekarna/856-kringel