pondělí 25. února 2013

Brynzové halušky

Výborné slovenské jídlo! A pokud máte robota na strouhání brambor a haluškové sítko (což je otázka za cca 100 Kč), je velmi rychlé.

750 g brambor
250 g hladké mouky
sůl
250 g brynzy
150 g slaniny
smetana 33% (nebo i 10%)

Slaninu nakrájíme na malé kostičcky a vyškvaříme.

Dáme vařit vodu do širokého hrnce a osolíme ji. Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle jako na bramboráky. Smícháme s moukou a solí a přes haluškové sítko přecedíme do vařicí vody (případně ukrajujeme nočky z prkénka). Vaříme asi 5 minut od doby, kdy vyplavou na povrch (cca 10 minut dohromady).
Halušky slijeme a rychle propláchneme studenou vodou (zbaví se slizkosti) a nebo je vyndáme děrovanou naběračkou. Smícháme s brynzou, která se teplem rozpustí a halušky obalí (a pokud máte rádi halušky tekutější, přidejte i trochu smetany - stačí tak lžíce až dvě na osobu), promícháme, rozdělíme na talíře a posypeme vyškvařenou slaninu.

úterý 12. února 2013

Kynutá bábovka

450 g hladké mouky,
sůl,
80 g cukru
citronová kůra,
vanilka
25g droždí
250 ml mléka
3 žloutky
120 g másla
50 g hrozinek
máslo a strouhanka (hrubá mouka) na vysypání formy


Polovinu mléka ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, zaprášíme trochou mouky a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).

Do mísy dáme mouku, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilku (já použila asi půlku vanilkového lusku - podélně rozkrojit, tupou stranou nože vyškrábnout semínka a ty přidat do těsta). Pak nalijeme vzešlý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbytku mléka, rozpuštěné máslo a vypracujeme vláčné těsto. Následně přidáme hrozinky a zapracujeme je do těsta.

Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou, přemístíme do ní těsto a necháme asi 45 minut vykynout na teplém místě. Potom pečeme na 150°C asi hodinu.
Bábovku necháme trochu zchladnout, vyklopíme a před podáváním sypeme moučkovým cukrem.








Zdroj: Blog Anny Grosmanové

sobota 2. února 2013

Housky žitno-pšeničné, částečně celozrnné

Houstičky se staly stálicí na našem stole hned po první várce. Jsou totiž tak dobré, že už nikdo v rodině nevyžaduje klasický chléb. Experimentovala jsem s množstvím jednolivých muk a z původního poměru 1:1:3 (žitná, celozrnná pšeničná a bílá pšeničná) jsem se dostala na glykemicky příznivější 1,5:2:1,5 (a jsou stále krásně měkké, pečivo s vyššími poměry žitné a celozrnné pšeničné mouky už bylo tuhé až tvrdé) a jednu lžici olivového oleje nahrazuji lžicí kvalitního dýňového oleje (a v budoucnu určitě vyzkouším i další aromatické oleje).
A poslední zpráva nakonec - pokud čerstvě upečené a zchladlé housky zamrazíte, jsou po rozmrazení měkké a jako čerstvé. Konečně už nemusím zadělávat 3x týdně (ale stačí jednou z dvojnásobného množství), případně konzumovat třetí den už gumové pečivo.

30 g kvasnic
1 lžička cukru
150 g žitné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
150 g hladké pšeničné mouky
250 ml mléka
lžička soli
150 g tučného tvarohu
5 lžič panenského olivového oleje
mák nebo sezam (případně hrubozrnná sůl) na posyp
1 vejce

Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, nadrobíme do něj droždí, přídáme lžičku cukru a zasypeme trochou žitné mouky a dáme do tepla vzejít kvásek
Do mísy prosejeme žitnou mouku, celozrnnou pšeničnou mouku a bílou hladkou pšeničnou mouku, přidáme lžičku soli, olivový olej, tučný tvaroh a vzešlý kvásek. Dlouho a pilně zpracováváme, až je těsto hladké, pružné a nelepí se. Uděláme bochánek, poprášíme ho moukou, mísu přikryjeme utěrkou a dáme do tepla minimálně na hodinu a půl kynout.
Těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozdělíme na 16 kousků. Každý z kousků rozdělíme na tři díly a z nich uválíme hady dlouhé asi jako prostředníček na ruce (já válela trochu delší). Smotáme je do copánků, narovnáme na dva vymaštěné plechy a necháme 15 minut kynout. Pak potřeme vajíčkem, posypeme mákem, sezamem nebo solí a pečeme při 200 stupních asi 20 minut dozlatova.



A tvarovat jdou samozřejmě i rohlíčky a uzly. Návod u housek z bílé mouky.
U rohlíků válíme placku z půlky těsta (z ní je 8 rohlíků).


Uzly jsou z stejně velkého dílu jako housky (takže 1/16 těsta).



Zdroj: Houstičky od Kuchařky ze svatojánu