pátek 25. ledna 2013

Marcipánovo-máslové sušenky

Tyto sušenky neobsahují kypřící prášek, takže při pečení nezvětšují svůj objem a je možno na ně otiskovat razítka, něco nakreslit a nebo napsat:o)

150 g másla
50g cukru
1 balíček vanilkového cukru
250 g hladké mouky
1 žloutek
100g marcipánové hmoty

Změklé máslo vložte do mísy a pomocí ručního mixéru utřete do pěny. Přidejte cukru, vanilkový cukr, žloutek a marcipánovou hmotu a vše vymixujte na nejvyšší stupeň tak, aby se přísady promísily. Snižte rychlost mixéru a zapracujte mouku, aby vzniklo hladké těsto. Nechte ho asi 30 minut odležet v lednici.
Těsto rozválejte válečkem na 3-4 mm (pokud se trhá, nebojte se vydatněji ho pomoučit) a vykrajujte libovolné tvary.
Cukroví položte na studený plech (ideálně na pečící papír) a pečte při 175°C (horkovzduch na 150°C) asi 10-12 minut, dokud okraje nezískají světle hnědou barvu. Cukroví nechte na plechu vychladnout.

Zdroj: Tchibo, recept ze sady razítek na cukroví.

pondělí 14. ledna 2013

Pečené krůtí prso

Krůtí prso,
sůl, pepř,
plnotučná hořcice,
olivový olej,
tymián.

Krůtí prso omyjeme, osušíme a zlehka potřeme  olivovým olejem. Osolíme, opepříme, potřeme hořcicí a posypeme tymiánem. Dáme péct do trouby rozpálené na 180° na 60-75 minut, není nutné podlévat.  Servírujeme na plátky s chlebem, bramborem nebo kaší, případně za studena na kostičky do salátů.