neděle 22. prosince 2013

Zázrak

Tenhle recept mám z roku 2004 - z roku seznámení s manželem. Před Vánoci ho tenkrát přivezl od svojí maminky na ochutnávku a já se do něj zamilovala (do cukroví, do muže jsem už zamilovaná byla:o)) Řez je vláčný, lehce kávový (ale chutná i kávovým odpůrcům:o)) a hlavně prostě božský! Mé nejoblíbenější cukroví...
Recept vkládám v původním rozpisu, já jen ubírám trochu cukru (upravené množství je kurzívou v závorce), ale na výborné chuti mu to neubírá ani trochu.


Těsto:
500 g hladké mouky
250 g cukru (200 g)
200 g másla
2 celé vejce
1 prášek do pečiva
5-6 lžic mléka

Utřeme máslo s cukrem a vejci, přidáme mléko a nakonec i mouku s práškem do pečiva a vypracujeme těsto (občas je třeba přidat trochu mouky, dle toho, jak moc saje, já jsem tentokrát musela přidat asi 2 vrchovaté lžíce). Těsto rozdělíme na tři díly a z každého vyválíme placku velkou jako plech. Pečeme na 160°C asi 12 minut do růžova.

Náplň:
1 placka z předchozího pečení
200 ml silné černé kávy (včetně logru)
150 g cukru moučky (120 g)
1 lžíce rumu
Rybízová marmeláda

Tu nejméně povedenou placku vezmeme a rozdrobíme, na drobení nalijeme kávu i s logrem, přidáme cukr a rum a vše smícháme v jednolitou hmotu. Zbývající dvě placky vezmeme a první natřeme zvrchu a druhou zespoda rybízovou marmeládou (prostě vnitřní strany placek, kdyby ležely na sobě). Na první potřenou placku natřeme náplň, přiklopíme druhou natřenou plackou. Takže máme placku, marmeládu, náplň, marmeládu a placku.  

Poleva:
50 g másla
150 g cukru moučka (120 g)
1 lžžíce kakaa
2 lžžíce studené vody

Máslo necháme rozpustit a zamícháme do něj všechny ostatní igredience a vypracujeme hladkou polevu. Tu rozetřeme na vrchní placku a necháme minimálně den v chladu odležet. 

Krájíme na malé čtverečky a servírujeme.  

 

8 komentářů:

  1. To vypadá skvěle! Určitě zkusím! Děkuji za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prohlížím Váš blog a narazila jsem na tento recept. Tyto řezy dělá moje babička a jsou výborné, jen je polévá místo čokolády citronovou polevou. Asi je zařadím na seznam.co bych v budoucnu ráda upekla.

    OdpovědětVymazat
  3. Cesto upiecť na papieri na pečenie, alebo plech vymazať a vysypať?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já peču zásadně na pečíčím papíře. Bez něj bych se bála, že by se těsto mohlo připéct k plechu a nešlo by dolů.

      Vymazat
  4. Dobrý den, prosím pěkně, jak velký plech jste použila? Děkuji za odpověď !! Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten nejvetsi, co mam v troube - 35x42 cm

      Vymazat
  5. Dobrý den, vypadají skvěle, jak dlouho vydrží prosím v lednici? Tj. jak dlouho dopředu před Vánoci je můžu udělat? ;) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak dlouho vydrží... toť otázka.o) Určitě ho děláme společně s nepečeným cukrovím až těsně před Vánocema a z jedné dávky, takže do týdne se většisnou sní.. a ten týden vydrží bez problémů..

      Vymazat