Zázrak

Tenhle recept mám z roku 2004 - z roku seznámení s manželem. Před Vánoci ho tenkrát přivezl od svojí maminky na ochutnávku a já se do něj zamilovala (do cukroví, do muže jsem už zamilovaná byla:o)) Řez je vláčný, lehce kávový (ale chutná i kávovým odpůrcům:o)) a hlavně prostě božský! A navíc je přesně pro ty z vás, kdo nemá rád piplání s malými kousky cukroví, protože celá tahle dobrota se dělá vcelku a nakonec se rozřeže na kostičky.

Nebojte se toho, že do "krému" se dává káva i s lógrem, je to ozkoušené a dobré, dávám za to ruku do ohně:o)

Recept už tu chvíli je, ale letos se dočkal hezčí fotky, tak doufám, že si na něj někdo troufnete!.o)







Těsto:

500 g hladké mouky
180 g cukru
200 g másla
2 celé vejce
1 prášek do pečiva
5-6 lžic mléka
------------------------------
Utřeme máslo s cukrem a následně i vejci, přidáme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi a vypracujeme těsto (občas je třeba přidat trochu mouky, dle toho, jak moc saje). 

Troubu zapneme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Tři plechy  (33 x 40 cm) vyložíme papírem na pečení.

Těsto rozdělíme na tři stejné díly a z každého vyválíme obdélníkovou placku velkou jako připravený pečící papír (já válím přímo na papíře, abych nemusela placku už přenášet).

Pečeme v rozpálené troubě asi 12 minut dorůžova.

Náplň:

1 placka z předchozího pečení
150 ml silné černé kávy (včetně lógru) - kávu asi z 10g
120 g cukru moučky
1 lžíce rumu (tuzemák)
Rybízová marmeláda
--------------------------------------------------
Tu nejméně povedenou placku vezmeme a rozdrobíme, na drobení nalijeme kávu i s lógrem, přidáme cukr a rum a vše smícháme v jednolitou hmotu.

Zbývající dvě placky vezmeme a natřeme rybízovou marmeládou po celé ploše.

Na první potřenou placku navrstvíme náplň, druhou placku otočíme a přiklopíme ji natřenou stranou na náplň.  Takže máme placku, marmeládu, náplň, marmeládu a placku.  

Poleva:

50 g másla
100 g cukru moučka
1 lžíce kakaa
2 lžíce studené vody
--------------------------------
Máslo necháme rozpustit a zamícháme do něj všechny ostatní ingredience a vypracujeme hladkou polevu. Tu rozetřeme na vrchní placku - pracujeme velmi rychle, poleva záhy tuhne, do minuty musíme mít hotovo. 

Necháme minimálně den v chladu odležet.

Krájíme na malé čtverečky a servírujeme.





 

Komentáře

  1. To vypadá skvěle! Určitě zkusím! Děkuji za recept. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Prohlížím Váš blog a narazila jsem na tento recept. Tyto řezy dělá moje babička a jsou výborné, jen je polévá místo čokolády citronovou polevou. Asi je zařadím na seznam.co bych v budoucnu ráda upekla.

    OdpovědětVymazat
  3. Cesto upiecť na papieri na pečenie, alebo plech vymazať a vysypať?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já peču zásadně na pečíčím papíře. Bez něj bych se bála, že by se těsto mohlo připéct k plechu a nešlo by dolů.

      Vymazat
  4. Dobrý den, prosím pěkně, jak velký plech jste použila? Děkuji za odpověď !! Jana

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, vypadají skvěle, jak dlouho vydrží prosím v lednici? Tj. jak dlouho dopředu před Vánoci je můžu udělat? ;) Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jak dlouho vydrží... toť otázka.o) Určitě ho děláme společně s nepečeným cukrovím až těsně před Vánocema a z jedné dávky, takže do týdne se většisnou sní.. a ten týden vydrží bez problémů..

      Vymazat
  6. No, vypadá to dobře. Snad to ještě zkusím.

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za recept. Měla jsem připravenou původní verzi, naštěstí jsem zaregistrovala Váš update s menším množstvím cukru :-) Výsledek je vynikající!!!
    MEva

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer, zaujal mě tento recept a tak má otázka zní :je po vánocích dá se to udělat i jako klasický koláč? Nebo to chutná jinak Myslím tím jestli to není tvrdší . .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jako klasický koláč to nechutná, ale není to moc tvrdé, ona ta náplň celý zákusek zvlhčí. Klidně bych ho zkusila i mimo Vánoce:o)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů