Vanilkový cukr

Vanilkový cukr patří mezi základní ingredience, kterou musí mít každý pekař doma. Můžete si ho buď za draho kupovat (a doporučuju rozlišovat mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem!) a nebo si ho udělat doma. Stačí k tomu jen kvalitní lusk střední velikosti, cukr krupici a mixér se sekacím nástavcem.


1 vanilkový lusk
300 g cukru krupice

Cukr nasypeme do sekací nádoby. Z lusku odřízneme stopku a zbytek lusku podélně rozřízneme. Tupou stranou nože vydlabeme semínka a vložíme je k cukru. Zbytek lusku nakrájíme na menší kousky a také vložíme do mixéru. Mixér zavřeme a asi minutu necháme běžet na nejvyšší výkon. Výslednou směs přesypeme přes sítko (abychom se zbavili větších kousků lusku) do uzavíratelné nádoby a cukr necháme ještě pár dní rozležet (ale lze používat i rovnou).


Na netu jsem se setkala s různými postupy na výrobu vanilkového cukru. Někde se lusk jen rozřízne a vloží do cukru moučka (ale dlouho trvá, než se rozleží a intenzita není tak velká), jinde se lusk mixuje v poměru 100 g cukru na 1 vanilkový lusk (to mi přišla jako zbyteně silná intenzita). Já s oblibou používám tento poměr a rozmixování, protože cukr můžu používat hned a navíc se jím dá osladit třeba jogurt nebo krupicová kaše, aniž by bylo vanilkové aroma moc silné. Do receptů ho obvykle používám tak, že 1 vanilkový cukr nahradím asi 20 g domácího vanilkového cukru (a uberu pak minimálně 10 g zbylého cukru v receptu).


Komentáře

  1. tak mne sa to tiež páči a musím vyskúšať...vďaka...každá dobrá rada "stojí groš" , hovorila moja mamka...

    OdpovědětVymazat
  2. Nemoze ten cukor poskriabat nadobu mixeru? Toho sa stale boji moj muz8) A ako dlho asi vydrzi, ako normalny cukor? Vdaka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nepovím přesně, protože já tu nádobu mám trochu poškrábanou (kdysi jsem do ní dala něco, co se mixovat nemělo:o)), takže nepoznám, jestli cukr škrábe dál:o)

      A jak dlouho vydrží? Já ho nejdéle měla asi 3 měsíce, pak se snědl. A cukr je konzervant, na něm se nemá skoro co zkazit:o)

      Vymazat
  3. díky za supr nápad! :) no a podobně se dá doma vyrobit i skořicový cukr.. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů