Tažený štrúdl

Jablečný štrúdl - podzimní dezert mého děství. Pamatuju si, jak mamka dělala asi 8 šišek naráz, aby zbylo na každého, celý byt voněl jablky a skořicí a já si krájela jeden kousek za druhým, loupala jednotlivé vrstvy a užívala si každé patro zvlášť:o) Láska ke štrúdlu mi zůstala i do dospělosti, jen už dneska ho jím poněkud kulturněji a těsto mi vytahuje muž (protože jemu to tak jde...:o))). Recept je od mé maminky.




těsto na 2 šišky:Náplň na 2 šišky (takže do každé dáme půl):
300 g hladké mouky8 středních jablek
2 lžíce olejestrouhanka
1 vejcemáslo (alespoň 100 g, možná více, je i na potření)
1 lžíce kvasného octa2 hrsti rozinek
sůlskořice
1/8 l vlažné vodycukr (nemusí být)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracumeme vláčné a pružné těsto.

Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přikopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.

Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji.  Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta:o)


Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.

Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.

Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat.




Komentáře

  1. Mňam hned bych si dala , dělám i pivní je stejně výbornej a taky dělám 6-8 šišek a mizí jak tající sníh.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prosim vas napiste aj ten pivny recept dakujem

      Vymazat
    2. Cesto je hrubsie a chrumkavejsie?! Aj ja si poprosim recept. Monika

      Vymazat
    3. pivní štrúdl
      1/2 hery
      1/2 kg hladké mouky
      1/2 lahve piva
      z těchto surovin zpracujeme na vále těsto mám z dávky 6 závinů

      Vymazat
  2. Marcelka, tak túto štrúdľu si z detstva pamätám aj ja. Hlavne to, ako bol na stole biely ľanový obrus a mamina behala okolo stola ako vesmírna obežnica a ťahala. Je to dobrota a mala by som ju už konečne vyskúšať i ja. Andrea

    OdpovědětVymazat
  3. Já si z dětství pamatuji tažený štrůdl od babičky. Vždycky (s mou pomocí) vytahala těsto přes celý stůl, naplnila, zamotala a uložila jako jednoho obrovského hada na plech :)

    OdpovědětVymazat
  4. Dobry vecer Marcelka.

    Hned zajtra vyskusam tento recept, vsetci mame radi strudlu.
    Som zvedava ako mi deti zareaguju na makovu ;)
    Prajem pekny vikend.

    Monika

    OdpovědětVymazat
  5. Budu asi působit jako rýpal, ale sama jsem tu chybu dělávala taky. Štrúdl se píše s čárkou, nikoli s kroužkem nad u. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za rýpnutí, to jsem vůbec nevěděla:o) Opravím to.o)

      Vymazat
    2. Já to taky dlouho nevěděla, ale prý je to etymologickým původem slova. :)

      Vymazat

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů