Modrobílý švestkový koláč

Pokud máte opravdu velkou zásobu švestek, milujete kombinaci s mákem a nebo tvarohem a připadá vám, že všechno nejde dohromady naráz, zkuste tenhle moučník a přesvědčíte se, že naopak - všechny tyhle chutě fungují i najednou! Jen se nedá moc hezky nafotit a je velmi rozsýpací. Na druhou stranu to vyvažuje svou chutí a velkou vláčností:o)



Těsto:
250 g hladké mouky (část může být celozrnná, já použila asi 100 g špaldové)
2 lžíce cukru
1 vejce
150 g povoleného másla

Všechny ingredience spojíme v pružné těsto, pokud se příliš drobí, přidáváme opatrně po lžičkách studenou vodu. Zabalíme do folie a dáme na 30 minut odležet do lednice. Mezi tím si připravíme makovou náplň.


Maková náplň:
150 g mletého máku
200 ml mléka
30 g moučkového cukru
1 lžíce medu
1 lžíce tuzemského rumu
75 g švestkových povidel nebo rybízové marmelády
0,5 lžičky perníkového koření (nebo stačí jen trochu skořice a drceného hřebíčku)
1 kg vypeckovaných švestek 

V kastrolku smícháme mléko s mákem a přivedeme k varu a asi 10 minut na mírném ohni vaříme a vmícháme cukr, med, povidla a koření. Po vychladnutí zamícháme rum.

Troubu předehřejeme na 180°C.

Odpočinuté těsto rozválíme (nebo použime prsty a namačkáme ho do formy) a vložíme do středně velkého pekáčku a mírně vytáhneme okraje.
Navrstvíme zchladlou makovou náplň a vyskládáme na ní švestky nastojato. Pokud nemáte tolik švestek, nebo jich tolik dávat nechcete, nevadí, prostě je více položte a nebo pokládejte na delší stranu (jak je vidět na obrázku, já je stavěla na tu kratší).

Tvarohová náplň:
250 g tvarohu
1 zakysaná smetana (200 g)
2 vejce
100 g cukru

Všechno smícháme v jednolitou hmotu a opatrně jí zalijeme švestky. Pekáček vložíme do trouby a pečeme asi 50 minut dokud tvaroh neztuhne a povrch nezezlátne.



Zdroj: http://tege.blog.cz/0910/modrobily-svestkovy-kolac

Komentáře

Okomentovat

Líbí se vám recept? Chcete se na něco zeptat? Zanechte mi komentář a ráda a co nejdříve vám odpovím.

Nejpopulárnější blogy receptů