pátek 9. srpna 2013

Makovo-rybízový chlebíček

Mák a rybíz není vůbec špatná kombinace a tak tu máme další recept:o)



120 g máku (z toho 100 g nameleme, 20 g necháme pro křupavost v celku)
170 ml mléka
2 lžíce povidel
110 g másla
120 g cukru krupice
2 vejce
150 g hladké mouky
30 g žitné mouky (může být i špalda)
2 lžíce medu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
250 g červeného rybízu

Svaříme mléko, stáhneme z plotny a vsypeme do něj všechen mák (mletý i nemletý). Směs necháme zchladnout a pak do ní zamícháme povidla.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem. Poté zašleháme vejce a nakonec med.
Obě mouky smícháme s práškem do pečiva, sodou a solí. Do máslové směsi zamícháme vychladlou makovou směs a poté i mouku a pečlivě promícháme na hladké těsto.
Rybíz odstopkujeme, omyjeme a přidáme do těsta, které už jen zlehka promícháme, abychom rybíz nerozmačkali.
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, přemístíme do ní těsto a pečeme asi 40 minut v rozpálené troubě. Já použila srnčí hřbet a část těsta jsem musela péct bokem, bylo ho asi o pětinu víc, než by se vešlo do formy. Do biskupského chlebíčku by se těsto mělo vejít.

Necháme vychladnout a před podáním pocukrujeme.



Zdroj: Pavla Danielková

Žádné komentáře:

Okomentovat